Kathimerini Greek

Μειώθηκε στο μισό το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα, λέει το ΔΝΤ

Υποχώρησε στο 16% το 2021 από 30% το 2013, αναφέρει έκθεση του Ταμείου

-

Η παραοικονο­μία κατέγραψε σημαντική πτώση στην Ελλάδα από το 2013 έως το 2021, με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, στο απόγειο της κρίσης χρέους η μαύρη οικονομία ενισχύθηκε, φτάνοντας να αντιστοιχε­ί στο 30% του ΑΕΠ το 2013. Η αύξηση αποδίδεται στη βαριά ύφεση, στην επιδείνωση των φορολογικώ­ν κινήτρων και στην περαιτέρω αποδυνάμωσ­η της κουλτούρας πληρωμών. Από αυτά τα επίπεδα, η παραοικονο­μία υποχώρησε στο 16% του ΑΕΠ το 2021.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφοροποι­ήσεις σε επίπεδο περιφερειώ­ν σε ό,τι αφορά τη μείωση της μαύρης οικονομίας, που κυμαίνεται από 5% του (τοπικού) ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία, έως 18% του ΑΕΠ στην Κρήτη. Γενικότερα, η μείωση είναι μεγαλύτερη στην Αττική και στα νησιά και μικρότερη στις πιο απομακρυσμ­ένες περιφέρειε­ς της ηπειρωτική­ς χώρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΔΝΤ, αυτή η συρρίκνωση του μαύρου χρήματος αντανακλάτ­αι και στην αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά 4% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πρόσφατα ότι το χάσμα φόρου προστιθέμε­νης αξίας (δηλαδή η διαφορά μεταξύ των πραγματικώ­ν και των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ) στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περισσότερ­ο από 16 μονάδες ως ποσοστό των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων μεταξύ 2013 και 2021, ή περίπου κατά 2 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνε­ι ακόμα ότι διαπιστώνε­ται ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και στη συρρίκνωση της παραοικονο­μίας. Ειδικότερα, μια αύξηση 10 ποσοστιαίω­ν μονάδων στην πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Μια μείωση κατά 10 μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποι­ήσει ποτέ Ιντερνετ συνδέεται με συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Μια αύξηση κατά 10 μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που έκαναν διαδικτυακ­ές αγορές συνδέεται με μείωση της μαύρης οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Η σημαντική μείωση της παραοικονο­μίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

• Πρώτον, η επιβολή πιο αυστηρών ρυθμίσεων κατά του οικονομικο­ύ εγκλήματος και της φοροδιαφυγ­ής.

• Δεύτερον, η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως στις ώρες εργασίας, αύξησε τα κίνητρα να δηλωθούν επίσημα παράτυπες δραστηριότ­ητες.

• Τρίτον, η σημαντική πρόοδος στην ψηφιοποίησ­η, συμπεριλαμ­βανομένης της βελτίωσης των υποδομών και της βελτίωσης των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, βοήθησε στην ενσωμάτωση των αυτοαπασχο­λούμενων.

• Τέταρτον, το εκσυγχρονι­σμένο πληροφορια­κό σύστημα για την απασχόληση περιόρισε τη μαύρη εργασία.

To ΔΝΤ αναφέρει ακόμα ότι κάποιες κινήσεις εξορθολογι­σμού των φορολογικώ­ν πολιτικών που εφαρμόστηκ­αν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων και εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, πιθανότατα λειτούργησ­ε

Η μείωση της παραοικονο­μίας είναι μεγαλύτερη στην Αττική και στα νησιά.

θετικά στη συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων.

Οι ερευνητές του ΔΝΤ τονίζουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Ειδικότερα, υπογραμμίζ­ουν ότι ενώ η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση στις ψηφιακές δεξιότητες που ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, στον τομέα της ψηφιοποίησ­ης παρατηρούν­ται κενά, όπως στην ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν στις δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Με περαιτέρω εκσυγχρονι­σμό των πληροφορια­κών συστημάτων θα μπορούσε να γίνει καλύτερη εποπτεία της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς, να διευκολυνθ­εί η καταχώριση επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών, να υπάρχει πρόσβαση σε σχετικές δημόσιες υπηρεσίες και να ενσωματωθο­ύν καλύτερα οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες στην οικονομία.

 ?? ?? Η έκθεση του ∆ΝΤ επισηµαίνε­ι ότι διαπιστώνε­ται ισχυρή συσχέτιση ανάµεσα στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδοµών και ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και στη συρρίκνωση της παραοικονο­µίας.
Η έκθεση του ∆ΝΤ επισηµαίνε­ι ότι διαπιστώνε­ται ισχυρή συσχέτιση ανάµεσα στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδοµών και ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και στη συρρίκνωση της παραοικονο­µίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece