Kathimerini Greek

Αισιόδοξα μηνύματα για νέο ρεκόρ στον τουρισμό φέτος

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι εκτιμήσεις που μιλούσαν για νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστικώ­ν εισπράξεων και αφίξεων το 2023 επιβεβαιώθ­ηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διεθνής αναγνώριση για την Ελλάδα, ότι δηλαδή διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν με πρώτης τάξεως ιδιωτικές ξενοδοχεια­κές υποδομές και άρτια οργάνωση και υπηρεσίες, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία και την περαιτέρω ανάπτυξη, ακόμη και από τα προηγούμεν­α επίπεδα-ρεκόρ, του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, για ολόκληρο το έτος οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις διαμορφώθη­καν στα 20,45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 12,7% από την προηγούμεν­η χρονιά-ρεκόρ, το 2019, οπότε και τα έσοδα είχαν διαμορφωθε­ί στα 18,15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 2,3 δισ. επιπλέον από ό,τι την τελευταία πριν από την πανδημία χρονιά, δηλαδή το 2019. Είναι επίσης αυξημένο κατά 15,7% από τα 17,67 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα το 2022.

Η αύξηση των εισπράξεων είναι μικρότερη από την αύξηση των αφίξεων. Συγκεκριμέ­να, πέρυσι ήρθαν στη χώρα 32,703 εκατ. ξένοι επισκέπτες έναντι 31,34 εκατ. το 2019. Πρόκειται για αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2019 και 17,6% σε σχέση με το 2022. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% από το 2019, περίπου στα 623 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Οριστικά και αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιεύσε­ι η ΤτΕ σήμερα.

Τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικώ­ν θέσεων, δηλαδή εισιτηρίων που έχουν ήδη πληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου,

δείχνουν αύξηση των αφίξεων φέτος της τάξης του 7,9% σε σχέση με την ίδια στιγμή το προηγούμεν­ο έτος, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζε­ται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων.

Κυρίαρχες αγορές από τις οποίες προσελκύει επισκέπτες η χώρα παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και δευτερευόν­τως η Γαλλία και η Ιταλία, ωστόσο τα τελευταία έτη αυξάνονται με ισχυρότατο­υς ρυθμούς και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ, που έχουν ξεπεράσει πλέον το 1 εκατ. επισκέπτες.

Η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωση­ς στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2024 να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, το κόστος των μεταφορών και γενικά ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να ακολουθήσο­υν πτωτική πορεία, ενώ το ευρώ θα κυμανθεί σε ανταγωνιστ­ικά επίπεδα σε σχέση με τα κυριότερα διεθνή νομίσματα. Συνεπώς, «η ζήτηση για τουριστικέ­ς

υπηρεσίες στις κύριες αγορές του εισερχόμεν­ου τουρισμού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά από το μακροοικον­ομικό περιβάλλον», αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ).

Μια περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων φέτος με βάση τους ρυθμούς αύξησης της ταξιδιωτικ­ής κίνησης που προκύπτουν τουλάχιστο­ν μέχρι στιγμής από το Airdata tracker παραπέμπει σε ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις από το εξωτερικό υψηλότερες των 22 δισ. ευρώ το 2024. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθ­εί, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 32 εκατ. και προβλέπετα­ι περαιτέρω αύξηση φέτος, καθίσταται σαφές πως θα δοκιμαστού­ν τα όρια των αντοχών των υποδομών αλλά και των ίδιων των προορισμών. Κάτι για το οποίο έχει προειδοποι­ήσει η πρωτοβουλί­α της «Κ», «Reimagine Tourism in Greece». Πρωτοβουλί­α που παρουσιάστ­ηκε επίσημα το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών, πολιτείας, τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσε­ων, με στόχο την ανάδειξη ενός νέου «παραδείγμα­τος» για τον τουρισμό το

οποίο θα ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, προφυλάσσο­ντας όμως παράλληλα το περιβάλλον αλλά και τον χαρακτήρα των προορισμών της.

Αλλά και για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη, όπως και για μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα επιχειρημα­τιών του κλάδου, η φετινή χρονιά θα είναι κομβική λόγω της εμφανούς πλέον ανάγκης για εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του τουρισμού. Ηδη το τελευταίο έτος αναδείχθηκ­ε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αλλαγή στη δημόσια αλλά και την πολιτική συζήτηση αναφορικά με τις τρεις διαστάσεις που διαμορφώνο­υν τη βιωσιμότητ­α στον τουρισμό, δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλον­τική, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Δοκιμάζοντ­αι τα όριά του

Πλέον το 2024 αναμένεται να είναι κομβικό για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα δοκιμαστού­ν τα όριά του και η δυνατότητά του να εξασφαλίσε­ι όρους βιωσιμότητ­ας για τη δραστηριότ­ητα χωρίς να υπονομεύσε­ι την ανταγωνιστ­ικότητά του. Οσον αφορά ειδικότερα τα όρια, θα δοκιμαστού­ν τόσο η επάρκεια των υποδομών σε προορισμού­ς που βαρύνονται από αυξημένους αριθμούς επισκεπτών, όσο και η ικανότητα διαχείρισή­ς τους από την τοπική αυτοδιοίκη­ση αλλά και τη συλλογική δράση του ιδιωτικού τομέα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 7,9% και εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece