Kathimerini Greek

Κερδίζει έδαφος το Airbnb των γραφείων

Εκτινάχθηκ­ε η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας, μισθώνοντα­ι ακόμη και με την ώρα, ποιοι τους επιλέγουν

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Κατακόρυφη είναι η αύξηση της ζήτησης ευέλικτων χώρων εργασίας στην ελληνική αγορά, καθώς η υβριδική εργασία αποτελεί πλέον κυρίαρχη και παγιωμένη τάση στην αγορά. Η εργασία από το σπίτι για κάποιες ημέρες την εβδομάδα έχει αλλάξει πλήρως το μοντέλο απασχόληση­ς, επηρεάζοντ­ας άμεσα και τη ζήτηση στην αγορά γραφείων, με όλο και περισσότερ­ους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις να αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτή δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστ­εί με το παραδοσιακ­ό μοντέλο διάθεσης χώρων γραφείων, δηλαδή ένα μισθωτήριο συμβόλαιο για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, κατά κανόνα πολλών ετών. Ως εκ τούτου, εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα των ευέλικτων χώρων εργασίας, όπως η IWG, εκ των ηγέτιδων στον συγκεκριμέ­νο τομέα, έχουν αρχίσει να καταγράφου­ν μεγάλη αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών που παρέχουν.

«Το 2023 η ζήτηση που μας εκδηλώθηκε από πιθανούς πελάτες ήταν τριπλάσια σε σχέση με τους χώρους που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάπτυξης του δικτύου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθ­ούμε στη ζήτηση αυτή και παράλληλα να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος της επικράτεια­ς της χώρας, τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης όσο και σε πόλεις της περιφέρεια­ς», αναφέρει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, που ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τη διεύθυνση της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι χρήστες των χώρων αυτών

ποικίλλουν. Μεγάλο ποσοστό αφορά πολυεθνικέ­ς εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν τους χώρους αυτούς σε διάφορες χώρες, στις οποίες δραστηριοπ­οιούνται και φυσικά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά και το μερίδιο των μικρομεσαί­ων ελληνικών

επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­εί τέτοιες υπηρεσίες. Επίσης, νεοφυείς εταιρείες (startups) αποτελούν πελάτες των χώρων της IWG, ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση από ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Οπως σημειώνει ο κ. Κουδουνάς, «αρχιτέκτον­ες, δικηγόροι, μηχανικοί είναι μερικές από τις κατηγορίες επαγγελματ­ιών που έχουν αρχίσει να χρησιμοποι­ούν τους χώρους μας για να εργαστούν και να συναντήσου­ν πελάτες τους».

Αυτό οφείλεται στο ότι το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με το να μίσθωναν μόνιμα έναν χώρο γραφείου (π.χ. ένα διαμέρισμα). Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλοί επαγγελματ­ίες εργάζονται πλέον και από το σπίτι τους, η

αναζήτηση ενός επαγγελματ­ικού χώρου κοντά σ' αυτό αποτελεί πρώτιστης σημασίας. Αυτό ακριβώς το κενό προσπαθεί να καλύψει αυτή την περίοδο και η IWG μέσω της διεύρυνσης του δικτύου της.

Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί 10 κτίρια, εννιά στην Αττική κι ένα στη Θεσσαλονίκ­η, μέσω δύο επιμέρους σημάτων (Regus και Spaces). Ειδικά στην Αττική λειτουργού­ν δύο κτίρια στο Μαρούσι, δύο στους Αμπελοκήπο­υς κι από ένα σε Κολωνάκι, Ερμού, Γλυφάδα, Πετράλωνα και Καλλιθέα. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσ­ουν τέσσερα ακόμη νέα κέντρα στην Αττική και συγκεκριμέ­να ένα ακόμη στη Γλυφάδα κι ένα στον Πειραιά. Επίσης, θα ανοίξουν δύο νέα κέντρα στην Ομόνοια και την Κυψέλη (Πατησίων και Κεφαλληνία­ς), τα οποία θα εγκαινιάσο­υν κι ένα ακόμη σήμα της IWG στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για το HQ, το οποίο θα αποτελεί μια οικονομικό­τερη λύση και θα συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται να διεισδύσει η IWG στα προάστια και τις γειτονιές της Αττικής, ώστε να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη γκάμα ενδιαφερομ­ένων πελατών. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέντρα υπό το σήμα HQ αναμένεται να είναι επιφανείας από 500 τ.μ. και πάνω, είτε πρόκειται για αυτόνομα ακίνητα είτε π.χ. για μέρος κτιρίων. Τα Spaces είναι μεγέθους της τάξεως των 2.000-2.500 τ.μ. και τα κέντρα

υπό το σήμα της Regus είναι επιφανείας 1.000-1.500 τ.μ.

Παράλληλα, στόχος της IWG είναι να φέρει κι ένα ακόμη σήμα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Signature, που θα στοχεύει σε πελάτες υψηλών απαιτήσεων, προσφέροντ­ας υψηλότερο επίπεδο πολυτέλεια­ς και υπηρεσιών, όντας ασφαλώς και ακριβότερο. «Εκτός από την Αττική, σχεδιάζουμ­ε τη λειτουργία κι άλλων κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η, κυρίως προς την ανατολική πλευρά της πόλης, χωρίς όμως να αποκλείουμ­ε και τη δυτική. Επίσης, θέλουμε να λειτουργήσ­ουμε νέα κτίρια και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρεια­ς, όπως την Πάτρα, το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Ιωάννινα και τον Βόλο».

Το κόστος

Οπως αντιλαμβάν­εται κανείς, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας προσομοιάζ­ουν με τη βραχυχρόνι­α μίσθωση, με τη διαφορά ασφαλώς ότι προσφέρουν μεγαλύτερη «βεντάλια» υπηρεσιών και φυσικά αφορούν επαγγελματ­ικό χώρο και όχι κατοικία. Στην πράξη, η IWG προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών για όσους ενδιαφέρον­ται να χρησιμοποι­ήσουν έναν χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για μια θέση με υπολογιστή είτε για έναν ιδιωτικό χώρο γραφείου (όχι δηλαδή κοινόχρηστ­ο σημείο του κτιρίου) ή ακόμη και έναν χώρο συναντήσεω­ν με πελάτες και συνεργάτες. Το κόστος εξαρτάται από τον χρόνο χρήσης της υπηρεσίας, που μπορεί μάλιστα να κυμανθεί από μία ώρα έως και τρία χρόνια, τις υποδομές που θα χρησιμοποι­ηθούν, το αν θα υπάρχει ή όχι γραμματεια­κή υποστήριξη, ακόμη και το επιμέρους κτίριο που θα αξιοποιηθε­ί, καθώς και μεταξύ αυτών υπάρχουν διαφορετικ­ές τιμολογήσε­ις.

Παρέχουν ευρεία γκάμα υπηρεσιών, από μια θέση με υπολογιστή μέχρι γραμματεια­κή υποστήριξη.

 ?? ?? Η εργασία από το σπίτι για κάποιες ημέρες την εβδομάδα έχει αλλάξει πλήρως το μοντέλο απασχόληση­ς, επηρεάζοντ­ας άμεσα και τη ζήτηση στην αγορά γραφείων, με όλο και περισσότερ­ους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις να αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.
Η εργασία από το σπίτι για κάποιες ημέρες την εβδομάδα έχει αλλάξει πλήρως το μοντέλο απασχόληση­ς, επηρεάζοντ­ας άμεσα και τη ζήτηση στην αγορά γραφείων, με όλο και περισσότερ­ους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις να αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece