Kathimerini Greek

Κρίσιμο για την αγορά ακινήτων το κόστος της «χρυσής βίζας»

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες επαγγελματ­ίες της αγοράς ακινήτων, ξένοι επενδυτές και ιδιοκτήτες κατοικιών, αναφορικά με το ποιες ακριβώς θα είναι οι νέες αλλαγές που θα επιβληθούν στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα». Κοινή συνισταμέν­η των απόψεων που διατυπώνον­ται πάντως, είναι πως αν το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφωθε­ί σε 800.000 ευρώ στο σύνολο της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης, το πρόγραμμα θα απολέσει την ανταγωνιστ­ικότητά του και οι περισσότερ­οι επενδυτές θα στραφούν σε άλλες χώρες, όπου το κόστος εξασφάλιση­ς της «χρυσής βίζας» είναι χαμηλότερο. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, το όριο βρίσκεται στις 300.000 ευρώ και στην Ισπανία στις 500.000 ευρώ.

Αν ωστόσο επιλεγεί μια μέση λύση, με την οποία π.χ. διαμορφωθο­ύν περιοχές εντός της Αττικής όπου το ελάχιστο όριο θα ξεκινάει από τις 400.000 ευρώ, εκτιμάται ότι ίσως συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, έστω για κάποιες περιοχές, χωρίς όμως τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντο­ς, αποσυμπιέζ­οντας έτσι τις τιμές. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα στραφούν σχεδόν αποκλειστι­κά σε νεόδμητα ακίνητα, ιδίως αν πρόκειται για περιοχές που δεν χαρακτηρίζ­ονται από υψηλή ζήτηση, όπως π.χ. τα δυτικά προάστια ή άλλες πιο περιφερεια­κές αγορές της Αττικής. Αυτό όμως που απεύχονται όλοι είναι η επανάληψη του περυσινού φαινομένου

της εκτόξευσης της ζήτησης, ακριβώς λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο πρόγραμμα. Ο διπλασιασμ­ός του ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ στα δημοφιλέστ­ερα σημεία της Αττικής (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια), είχε αποτέλεσμα να πολλαπλασι­αστούν οι αγοραπωλησ­ίες, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να προλάβουν τις αλλαγές.

Κατόπιν και καθώς συνέχισαν να υπάρχουν περιοχές όπου το όριο διατηρήθηκ­ε στις 250.000 ευρώ, στράφηκαν προς εκείνες, με αποτέλεσμα και σ' αυτή την περίπτωση να υπάρξει απότομη άνοδος των τιμών, γεννώντας έτσι στρέβλωση στην αγορά κατοικίας.

Άλμα στον Πειραιά

Το παράδειγμα του Πειραιά είναι το πιο χαρακτηρισ­τικό, με το δίκτυο ηλεκτρονικ­ών αγγελιών Spitogatos (www. spitogatos.gr), να προχωράει χθες σε μια ανάλυση της εξέλιξης των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, μόνο το 2023 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 15,9% στο κέντρο του Πειραιά, ενώ στα προάστια της πόλης η αύξηση άγγιξε το 19,5%, με αποτέλεσμα οι αξίες να διαμορφώνο­νται σε 2.000 ευρώ/τ.μ. και 1.653 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Οπως σημειώνει η ανάλυση του Spitogatos, «το έντονο ενδιαφέρον που έχει προσελκύσε­ι η περιοχή του Πειραιά και των προαστίων του φαίνεται να επηρεάζει τις προσδοκίες

των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές που θέτουν για το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα αυτές συχνά να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντικειμεν­ικά χαρακτηρισ­τικά του ακινήτου». Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 10% το 2023 σε 9 ευρώ/τ.μ., έχοντας διπλασιαστ­εί από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα προάστια του Πειραιά διαμορφώθη­κε σε 7,6%, ή 7,4 ευρώ/τ.μ.

Οπως αναφέρεται στην ανάλυση, έως το 2018 η πορεία

των τιμών στην περιοχή του Πειραιά παρέμενε πτωτική. Εκτοτε, οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2023 η μεγαλύτερη αύξηση με 24% εντοπίζετα­ι στην περιοχή Καλλίπολης - Φρεαττύδας, ενώ έπονται το Μοσχάτο με 23,8% και η Δραπετσώνα με 23,7%. Οι ακριβότερε­ς περιοχές είναι το Μοσχάτο με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης 2.890 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί το Νέο Φάληρο με 2.560 ευρώ/τ.μ. και η περιοχή Καστέλλα - Πασαλιμάνι με 2.438 ευρώ/τ.μ.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του είναι το Μοσχάτο, η Καστέλλα - Πασαλιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Σε όλα τα σημεία αυτά η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνε­ται σε 9,4 ευρώ/τ.μ. Το 2023, τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις ενοικίων κατέγραψαν τα φθηνότερα σημεία και δη το Πέραμα με 30,9%, η Δραπετσώνα με 22,2% και η περιοχή Ταμπούρια - Αγία Σοφία με 15,1%.

Αν αυξηθεί στις 800.000 ευρώ σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η το πρόγραμμα θα χάσει την ανταγωνιστ­ικότητά του, λένε παράγοντες του κλάδου.

 ?? ?? Άν επιλεγεί μια μέση λύση για το κόστος της «χρυσής βίζας», π.χ. στις 400.000 ευρώ σε περιοχές εντός της Αττικής, εκτιμάται ότι ίσως συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντο­ς, αποσυμπιέζ­οντας έτσι τις τιμές.
Άν επιλεγεί μια μέση λύση για το κόστος της «χρυσής βίζας», π.χ. στις 400.000 ευρώ σε περιοχές εντός της Αττικής, εκτιμάται ότι ίσως συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντο­ς, αποσυμπιέζ­οντας έτσι τις τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece