Kathimerini Greek

Προς ιστορικό ρεκόρ κερδοφορία­ς το 2023 ο όμιλος Τιτάν

-

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πρόκειται να διαμορφωθο­ύν τα κέρδη του ομίλου Τιτάν κατά το 2023, όπως ενημέρωσε χθες η διοίκηση του ομίλου με σχετική γνωστοποίη­ση στις χρηματιστη­ριακές αρχές. Ειδικότερα, κι ενόψει της αναλυτικής παρουσίαση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του ομίλου, που είναι προγραμματ­ισμένη για τη 13η Μαρτίου, επισημαίνε­ται ότι η ισχυρή ζήτηση για όλα τα βασικά προϊόντα, σε συνδυασμό και με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τροφοδότησ­ε τις επιδόσεις ρεκόρ του ομίλου.

Ετσι, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,54 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA θα υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ, έναντι 331 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφον­τας αύξηση κατά 61,6%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου προβλέπετα­ι να υπερδιπλασ­ιαστούν σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση, ξεπερνώντα­ς τα 265 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη ανά μετοχή να κινηθούν πάνω από 3,4 ευρώ.

Στις επιδόσεις αυτές, σημαντικό ρόλο διαδραμάτι­σε και η αυξημένη λειτουργικ­ή αποδοτικότ­ητα των μονάδων του ομίλου Τιτάν, απόρροια των επενδύσεων για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου, στο τέλος του έτους ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθε­ί σε 660 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το 2022, όταν είχε ανέλθει σε 797 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο τέλος του 2023, ο όμιλος Τιτάν προχώρησε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029, μέσω της θυγατρικής Titan Global Finance Plc. Η έκδοση πραγματοπο­ιήθηκε στο σύνολό της με ιδιωτική τοποθέτηση και διατέθηκαν σε τράπεζες, Ελληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματ­ίες πελάτες.

Την έκδοση διοργάνωσα­ν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Eurobank, η

Τα καθαρά κέρδη προβλέπετα­ι να υπερδιπλασ­ιαστούν σε σχέση με το 2022, οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,54 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση θα χρησιμοποι­ηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεω­ν του έτους 2024.

Οπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η διοίκηση του ομίλου, η ανάκαμψη της ζήτησης στην ελληνική αγορά και η δυναμική που έχει αναπτύξει η αγορά των ΗΠΑ, όπως επίσης και οι υπόλοιπες βασικές αγορές όπου διατηρεί παρουσία η Τιτάν, λειτουργού­ν υπέρ της βελτίωσης των αποτελεσμά­των.

 ?? ?? Tα λειτουργικ­ά κέρδη του ομίλου Tιτάν θα υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 331 εκατ. το 2022.
Tα λειτουργικ­ά κέρδη του ομίλου Tιτάν θα υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 331 εκατ. το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece