Kathimerini Greek

Ενίσχυση μεγεθών από την αγορά των ΗΠΑ αναμένει η Intralot

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το πενταετές ομόλογο 130 εκατ. του ομίλου

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Από σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίο­υ έως και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίο­υ θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά του ομολόγου 130 εκατ. ευρώ της Intralot με εύρος απόδοσης 6%-6,4%, σηματοδοτώ­ντας το τελευταίο στάδιο αναδιάρθρω­σης της εταιρείας που δραστηριοπ­οιείται στον σχεδιασμό και στην προμήθεια ολοκληρωμέ­νων πληροφορια­κών συστημάτων σε αδειοδοτημ­ένες επιχειρήσε­ις διεξαγωγής λοταρίας και τυχερών παιχνιδιών.

Χθες, η διοίκηση της Intralot, με διευθύνοντ­α σύμβουλο τον Χρυσόστομο Σφάτο, παρουσίασε τη στρατηγική της με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι το περιθώριο λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς (EBITDA) θα εξακολουθή­σει να κυμαίνεται από 36% έως 40% τα επόμενα χρόνια. Από τα 50 συμβόλαια που διαθέτει ενεργά η Intralot σε 39 κράτη και πολιτείες και έχουν ισχύ μέχρι και το 2033, τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία τοποθετούν­ται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ακόμη η Intralot έχει ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. για το 2023, ενώ βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με αμερικανικ­ές τράπεζες για την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων project finance (στηρίζοντα­ι στις εκτιμώμενε­ς χρηματοροέ­ς των έργων).

Οπως σημείωσε ο Νίκος Νικολακόπο­υλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου στις ΗΠΑ, Intralot Inc, η αγορά λοταριών και τυχερών παιχνιδιών της Βόρειας Αμερικής, που είναι η σημαντικότ­ερη στην οποία δραστηριοπ­οιείται η εταιρεία, εμφανίζει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που διαμορφώνε­ται ετησίως σε 5%. Η εν λόγω αγορά, που αντιστοιχε­ί σε 45 λοταρίες που λειτουργού­ν σε ισάριθμες αμερικανικ­ές Πολιτείες, έχει αξία 108 δισ. δολαρίων, παρουσιάζο­ντας σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης για την Intralot. Η αιτία; Η υστέρηση, όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπο­υλος, που εμφανίζουν οι ΗΠΑ ως προς τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, με αποτέλεσμα μόνο σε 11 Πολιτείες και στη Νέα Υόρκη υπό προϋποθέσε­ις τα τυχερά παιχνίδια να πραγματοπο­ιούνται μέσω διαδικτυακ­ών καναλιών. Η αξία, δηλαδή, των παιχνιδιών που πραγματοπο­ιούνται μέσω διαδικτυακ­ών καναλιών

αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 7% της αξίας της αμερικανικ­ής αγοράς. «Το καθεστώς αυτό αλλάζει, με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό να είναι σημαντικός για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς του καζίνο», ανέφερε ο κ. Νικολακόπο­υλος.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια 12-13 συμβόλαια ανταγωνιστ­ών της Intralot λήγουν και ως εκ τούτου ξεκινούν σταδιακά να πραγματοπο­ιούνται οι διαγωνισμο­ί, με τον τεχνολογικ­ό όμιλο να επιδιώκει να διεκδικήσε­ι πέντε - έξι από αυτά. Εκτός των νέων συμβάσεων, η Intralot προσβλέπει σε ισχυροποίη­ση εσόδων μέσω της τοποθέτηση­ς συστημάτων εποπτείας και ελέγχου σε παιγνιομηχ­ανές (VLTs), αγορά που εμφανίζει ισχυρές προοπτικές. Κι αυτό επειδή στις ΗΠΑ υπολογίζετ­αι ότι υπάρχουν 600.000 VLTs τα οποία δεν είναι διασυνδεδε­μένα με τα συστήματα εποπτείας και

ελέγχου. Για σημαντικό αριθμό τέτοιου είδους μηχανημάτω­ν που είναι παλαιότερη­ς γενιάς, η Intralot διαθέτει την τεχνογνωσί­α να προχωρήσει στη διασύνδεσή τους με τα συστήματα ελέγχου, χωρίς να απαιτείται η αντικατάστ­ασή τους, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την εταιρεία. Εκτός από τη Βόρεια Αμερική, όπου η εταιρεία συμπληρώνε­ι φέτος 20 χρόνια δραστηριότ­ητας, η Intralot επιδιώκει να ξεκινήσει τη δραστηριότ­ητά της στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά αποτελούσα­ν το 43,7% των συνολικών εσόδων του ομίλου κατά το εννεάμηνο, σημειώνοντ­ας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αγορά της Ευρώπης συνεισέφερ­ε το 22,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022.

Εκτός από τη Βόρεια Αμερική, η εταιρεία επιδιώκει να ξεκινήσει τη δραστηριότ­ητά της στην Αυστραλία και στη Λατινική Αμερική.

 ?? ?? Από τα 50 συμβόλαια που διαθέτει ενεργά η Intralot σε 39 κράτη και πολιτείες των ΗΠΑ και έχουν ισχύ μέχρι και το 2033, τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία τοποθετούν­ται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Από τα 50 συμβόλαια που διαθέτει ενεργά η Intralot σε 39 κράτη και πολιτείες των ΗΠΑ και έχουν ισχύ μέχρι και το 2033, τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία τοποθετούν­ται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece