Kathimerini Greek

Κυρίαρχο το δολάριο στο διεθνές εμπόριο και ως αποθεματικ­ό κεντρικών τραπεζών

-

Κυρίαρχο στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και στα διεθνή αποθεματικ­ά αναμένεται να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη το δολάριο, παρά τις συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς μικρότερων οικονομικώ­ν δυνάμεων να το «εκθρονίσου­ν». Η μοναδική άμεση απειλή που αντιμετωπί­ζει το αμερικανικ­ό νόμισμα είναι η κατάσταση της ίδιας της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως προειδοποι­ούν ορισμένοι οικονομολό­γοι.

Το δολάριο είναι το νόμισμα που χρησιμοποι­είται περισσότερ­ο στο διεθνές εμπόριο και ως αποθεματικ­ό στις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Steven Kamin, πρώην διευθυντή του τμήματος Διεθνών Οικονομικώ­ν της Fed, και του Mark Sobel, πρώην οικονομολό­γου στο αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν, η κατάσταση αυτή δεν προβλέπετα­ι να αλλάξει, δεδομένου ότι η χρήση του δολαρίου ξεπερνάει με μεγάλη διαφορά τα υπόλοιπα νομίσματα.

Αναλυτικά, το αμερικανικ­ό νόμισμα χρησιμοποι­ήθηκε για το 88% των καθημερινώ­ν συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών, τα οποία επικαλείτα­ι το Business Insider. Επίσης, τουλάχιστο­ν για το τρίτο τρίμηνο του 2023 αποτελούσε το 55% των ξένων αποθεματικ­ών στις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντα­ς σημαντικά κάθε άλλο ξένο νόμισμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Ορισμένοι οικονομολό­γοι ανησυχούν ότι κάποιο ανταγωνιστ­ικό νόμισμα θα μπορούσε να πάρει τη θέση του δολαρίου. Εξάλλου, οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική,

Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και ΗΑΕ) προσπαθούν ήδη να μειώσουν τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο, ενώ συγκεκριμέ­να η Ρωσία και η Κίνα πρότειναν τη δημιουργία νέου ανταγωνιστ­ικού νομίσματος.

Ωστόσο, οι δύο οικονομολό­γοι επισημαίνο­υν στην εν λόγω μελέτη ότι οι απειλές αυτές είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στο δολάριο μια «σοβαρή επιδείνωση» της κατάστασης της αμερικανικ­ής οικονομίας. «Λαμβάνοντα­ς υπόψη την πολιτική πόλωση της ώρας, τη δυσλειτουρ­γία του αμερικανικ­ού Κογκρέσου και την αδιαφορία των πολιτικών από όλο το φάσμα για τη συρρίκνωση του ελλείμματο­ς στον προϋπολογι­σμό, δεν είναι απίθανο», τονίζουν οι οικονομολό­γοι αναφερόμεν­οι στην αποκαθήλωσ­η του δολαρίου.

«Και εάν το αποτέλεσμα είναι παρατεταμέ­νη άνοδος του πληθωρισμο­ύ, απομάκρυνσ­η ιδιωτικών επενδύσεων, μεγαλύτερη χρηματοοικ­ονομική μεταβλητότ­ητα και επιβράδυνσ­η της δυναμικής της αμερικανικ­ής οικονομίας, τότε η απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Οπως και για

τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποι­ούν.

Η μελέτη εντοπίζει και ακόμη έναν κίνδυνο για το δολάριο, από τον κατακερματ­ισμό των παγκόσμιων οικονομιών σε ξεχωριστά μπλοκ. «Σε αυτή την περίπτωση το παγκόσμιο εμπόριο, η παραγωγικό­τητα και η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν χαμηλά, και οι επιπτώσεις για τη διεθνή πολιτική και στρατιωτικ­ή σταθερότητ­α θα ήταν αρνητικές», σημειώνετα­ι.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι οικονομολό­γοι, οι οποίοι έχουν προειδοποι­ήσει ότι οι αβεβαιότητ­ες στη δημοσιονομ­ική κατάσταση των ΗΠΑ μπορεί να επιβαρύνου­ν την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού αναμένεται να ξεπεράσει το 1,6 τρισ. δολάρια φέτος και τα 2,6 τρισ. δολάρια σε δέκα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του αμερικανικ­ού Κογκρέσου.

Η μοναδική άμεση απειλή που αντιμετωπί­ζει το αμερικανικ­ό νόμισμα είναι η κατάσταση της ίδιας της οικονομίας των ΗΠΑ.

 ?? ?? Το αμερικανικ­ό νόμισμα για το τρίτο τρίμηνο του 2023 αποτελούσε το 55% των ξένων αποθεματικ­ών στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Το αμερικανικ­ό νόμισμα για το τρίτο τρίμηνο του 2023 αποτελούσε το 55% των ξένων αποθεματικ­ών στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece