Kathimerini Greek

Επιβράδυνσ­η της αύξησης μισθών στην Ευρωζώνη

-

Ενθαρρυντι­κά είναι τα στοιχεία ως προς τις μισθολογικ­ές αυξήσεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να απομακρύνο­νται οι φόβοι ότι οι υψηλότερες απολαβές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτράχυνση των πληθωριστι­κών πιέσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη ή «ανιχνευτή» μισθών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μισθοί κατόπιν διαπραγμάτ­ευσης στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,5% στα τέλη του 2023. Παρότι αυτός ο ρυθμός του δ΄ τριμήνου παραμένει υψηλός, αποτελεί επιβράδυνσ­η σε σχέση με τους ρυθμούς-ρεκόρ του 4,7% που είχαν καταγραφεί το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Ο δείκτης –ο οποίος δείχνει τις πιθανές μισθολογικ­ές πιέσεις μέσω της ανάλυσης μη εναρμονισμ­ένων στοιχείων ανά

χώρα– αναμενόταν με μεγαλύτερη προσμονή από ό,τι συνήθως, καθώς οι αξιωματούχ­οι στη Φρανκφούρτ­η εστιάζουν στο κόστος εργασίας ως βασικό παράγοντα για να αποφασίσου­ν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Τα στοιχεία

Πολλοί, ωστόσο, θέλουν να δουν τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2024 –τα οποία αναμένοντα­ι τον Μάιο– προτού εγκρίνουν τη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής.

«Αυτή η επιβράδυνσ­η της αύξησης των μισθών στο τέλος του περασμένου έτους θα πρέπει να φέρει κάποια ανακούφιση ότι ένα σπιράλ μισθών τιμών δεν θα ξεδιπλωθεί στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικον­ομικών της ING. Αλλά «η ΕΚΤ θα θελήσει σίγουρα να περιμένει τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών του α΄ τριμήνου προτού αποφασίσει για μειώσεις των επιτοκίων».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισ­ε τους μισθούς «έναν ολοένα πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμο­ύ τα επόμενα τρίμηνα», ενώ προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο «βιαστικών αποφάσεων» σχετικά με τη νομισματικ­ή χαλάρωση εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η αύξηση των τιμών οδεύει στον στόχο του 2%.

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου – στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023. Αναμένει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι περιορισμέ­νες,

καθώς οι επιχειρήσε­ις μετακυλίου­ν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτέ­ς με βραδύτερο ρυθμό.

Παρότι ορισμένοι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, άλλοι – όπως ο Ρόμπερτ Χόλζμαν της Αυστρίας– υποστηρίζο­υν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απορροφήσο­υν τις αυξανόμενε­ς μισθολογικ­ές δαπάνες.

Το μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ υποστήριξε την Παρασκευή ότι η αδύναμη παραγωγικό­τητα «επιδεινώνε­ι τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικώ­ν μισθών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσε­ις», αυξάνοντας τον κίνδυνο να καθυστερήσ­ει η επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στο 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece