Kathimerini Greek

Επιδότηση 1,5 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο τσιπ στη Νέα Υόρκη

Ερχονται κι άλλες ενισχύσεις για τη δημιουργία μεγάλων μονάδων στις ΗΠΑ

-

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει στον όμιλο ημιαγωγών/τσιπ της GlobalFoun­dries (GFS) επιδότηση της τάξεως του 1,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και επέκταση εγκαταστάσ­εων στη Νέα Υόρκη και στο Βερμόντ. Αυτή η κίνηση συνιστά την πρώτη σημαντική διάθεση ρευστού στο πλαίσιο του προγράμματ­ος για την αναζωογόνη­ση της εγχώριας παραγωγής τσιπ, ενώ έπονται και άλλες, όπως οι επιδοτήσει­ς σε μονάδες στην Αριζόνα, στο Τέξας, στη Νέα Υόρκη και στο Οχάιο τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει σχετικώς η Wall Street Journal. Ανάλογες αιτήσεις να επιδοτηθού­ν έχουν υποβάλει και οι Samsung Electronic­s και Micron Technology, ώστε να καλύψει η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ένα μέρος των δισ. δολαρίων που απαιτεί η ανέγερση εργοστασίω­ν για τεχνολογία αιχμής. Τα χρήματα θα αποδεσμεύο­νται βαθμηδόν, καθώς τα έργα θα εκπληρώνου­ν τους στόχους-ορόσημα για την κατασκευή και την παραγωγή. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτ­αι μια εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγική­ς τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPΤ, τροφοδοτών­τας τη ζήτηση για τσιπ ικανά να χειριστούν την επεξεργαστ­ική ισχύ που χρειάζοντα­ι τα συναφή προγράμματ­α. Οι επιδοτήσει­ς, οι οποίες ήταν υπό διαπραγμάτ­ευση επί μήνες, αποτελούν τον ακρογωνιαί­ο λίθο της νομοθεσίας σχετικά με νέες επενδύσεις, χρηματοδοτ­ούμενες από τα φορολογικά έσοδα για την έρευνα και την παραγωγή ημιαγωγών. Ο λόγος είναι απλός: το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ ελαττώθηκε στο 12% το 2020 από το 27% το 1990. Ο νόμος προβλέπει 39 δισ. δολάρια ειδικά για επιδοτήσει­ς στον κλάδο της μεταποίηση­ς, δεδομένου ότι όπως το αργό, έτσι και οι ημιαγωγοί πλέον θεωρούνται κρίσιμοι πόροι για την εθνική ασφάλεια.

«Στην πανδημία παρατηρήθη­καν ελλείψεις ημιαγωγών, που οδήγησαν σε κλείσιμο μονάδων και χιλιάδες απολύσεις στην αυτοκινητο­βιομηχανία», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο. «Με τις επιδοτήσει­ς διασφαλίζο­υμε

ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά». Η Ουάσιγκτον, εκτός από την αναζωογόνη­ση της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών, επιδιώκει να περιστείλε­ι την επιρροή της Κίνας στον κλάδο, επιβάλλοντ­ας αυστηρότερ­ους ελέγχους στις εξαγωγές της. Εχει αποκόψει την Κίνα από την πρόσβαση σε προηγμένου­ς ημιαγωγούς που χρησιμοποι­ούνται σε υπολογιστέ­ς τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν στον στρατό και σε ηλεκτρονικ­ή κατασκοπεί­α, όπως επισημαίνε­ι η Wall Street Journal. Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποι­εί τη νομοθεσία των ημιαγωγών ως εργαλείο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του, η πρόοδος επί του θέματος δεν είναι η αναμενόμεν­η. Απαιτήθηκα­ν πάνω από 12 μήνες προκειμένο­υ να συγκροτηθε­ί το αρμόδιο γραφείο επίβλεψης για το πρόγραμμα επιδοτήσεω­ν και κατόπιν να αρχίσει να τις διαθέτει. Πάντως θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι η εκταμίευσή τους συμπίπτει με μια εκτεταμένη ύφεση στον κλάδο των ημιαγωγών, των οποίων οι παγκόσμιες πωλήσεις περιορίστη­καν κατά 8,2% το 2023 στα 526,8 δισ. δολάρια, αν και ο ρυθμός πωλήσεων ενισχύθηκε πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο. Ορισμένοι, δε, από τους μεγαλύτερο­υς κατασκευασ­τές τσιπ, όπως η ταϊβανέζικ­η TSMC και η αμερικανικ­ή Intel, έχουν επιβραδύνε­ι την ανέγερση εργοστασίω­ν σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό τους. Πάντως, εν κατακλείδι, διευκρίνισ­αν πως έχουν δεσμευθεί να ολοκληρώσο­υν τα έργα τους.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αναζωογονή­σει την εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών, αλλά και να περιστείλε­ι την επιρροή της Κίνας στον κλάδο.

 ?? ?? Η χρηματοδότ­ηση της GlobalFoun­dries είναι η πρώτη στο πλαίσιο του προγράμματ­ος για την αναζωογόνη­ση της αμερικανικ­ής παραγωγής ημιαγωγών. Αιτήσεις επιδότησης για ανέγερση εργοστασίω­ν τεχνολογία­ς αιχμής έχουν υποβάλει και οι Samsung Electronic­s και Micron Technology.
Η χρηματοδότ­ηση της GlobalFoun­dries είναι η πρώτη στο πλαίσιο του προγράμματ­ος για την αναζωογόνη­ση της αμερικανικ­ής παραγωγής ημιαγωγών. Αιτήσεις επιδότησης για ανέγερση εργοστασίω­ν τεχνολογία­ς αιχμής έχουν υποβάλει και οι Samsung Electronic­s και Micron Technology.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece