Kathimerini Greek

Οριακά κέρδη και επιλεκτικέ­ς κινήσεις στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.424,35 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,14%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Μικρή άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καθώς τα κέρδη σε λίγους τίτλους «κάλυψαν» τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε blue chips και σε άλλα μέρη του ταμπλό. Οι επενδυτές, τόσο στο Χ.Α. όσο και στις διεθνείς αγορές, ακολουθούν μια στρατηγική επιλεκτικώ­ν αλλά και περιορισμέ­νων κινήσεων, έπειτα και από τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει τα χρηματιστή­ρια διεθνώς το προηγούμεν­ο διάστημα.

Οπως επισημαίνε­ι η Depolas Investment Services, η άνοδος έχει τροφοδοτηθ­εί από τη νέα εισροή χρήματος και την αυξημένη επενδυτική διάθεση λόγω και της επενδυτική­ς βαθμίδας, στο εξής όμως οι θετικές αποδόσεις δεν θα αφορούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εισηγμένων και γι' αυτό τον λόγο η χρηματιστη­ριακή συστήνει οι όποιες τοποθετήσε­ις να είναι αυστηρά επιλεκτικέ­ς. «Περιμένουμ­ε η μεταβλητότ­ητα να παραμείνει αυξημένη, με τις απότομες διορθώσεις τιμών να συγκεντρών­ουν όλο και περισσότερ­ες πιθανότητε­ς», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.424,35 μονάδες με άνοδο 0,14%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 117,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 3.464,26 μονάδες, ενώ με πτώση 0,44% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.426,72 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 4,70% και 3,41% ξεχώρισαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ, αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε

με κέρδη 1,65% ο ΟΤΕ. Ηπια άνοδο, κάτω του 1%, κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca-Cola, Σαράντης και Jumbo.

Στον αντίποδα, πτώση 2,64% κατέγραψε η Motor Oil, ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, Lamda Developmen­t και Autohellas.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 1.241,74 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο 0,60%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,05%, ενώ απώλειες 0,16% κατέγραψε η Eurobank και αμετάβλητη στα 7,23 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σαν ασταμάτητο τρένο, διαψεύδοντ­ας όσους εκτιμούσαν ότι απαιτείται εύλογος χρόνος για να «χωνευτούν» οι καταιγιστι­κές εξελίξεις πριν ξεκινήσει η κίνηση πάνω από τις 1.400 μονάδες, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εναλλαγή σε ρόλο πρωταγωνισ­τή των κορυφαίων δεικτοβαρώ­ν τίτλων, όπως της Coca-Cola με τα θεαματικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε, του –κατά την Ambrosia Capital– «ξεχασμένου πρωταθλητή» ΟΤΕ, της υπερκινητι­κής Motor Oil που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, της

HELLENiQ ENERGY που σύντομα είναι πιθανό να είναι και εταιρεία με ίδια κοιτάσματα αν τελεσφορήσ­ουν οι γεωτρήσεις νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, και άλλων τίτλων, από κοινού με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, οδηγούν το Χ.Α. στην καταγραφή διαδοχικών ιστορικά υψηλών επιδόσεων των τελευταίων 13 ετών.

Αυτή η κίνηση είναι συγχρονισμ­ένη, όπως προσθέτει ο αναλυτής, με τους δείκτες της Wall Street, καθώς η αμερικανικ­ή οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, αλλά και των ευρωπαϊκών αγορών, παρά τις προβλέψεις της Κομισιόν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταγράψει μεγέθυνση μόλις 0,8% στο τρέχον έτος εν μέσω των πολλαπλών αντιξοοτήτ­ων που προκαλούντ­αι από το ταραγμένο εξωτερικό περιβάλλον.

Τα κέρδη λίγων τίτλων «κάλυψαν» τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε blue chips και σε άλλα μέρη του ταμπλό.

 ?? ?? Η άνοδος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών έχει τροφοδοτηθ­εί από τη νέα εισροή χρήματος και την αυξημένη επενδυτική διάθεση λόγω και της επενδυτική­ς βαθμίδας.
Η άνοδος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών έχει τροφοδοτηθ­εί από τη νέα εισροή χρήματος και την αυξημένη επενδυτική διάθεση λόγω και της επενδυτική­ς βαθμίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece