Kathimerini Greek

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

-

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσα­ν χθες τις συναλλαγές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx 600 να χάνει έδαφος μετά τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσε­ις. Οι επενδυτές παρακολουθ­ούν αδιάλειπτα τις κεντρικές τράπεζες και το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να αναλύουν εταιρικά αποτελέσμα­τα. Ο Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 491,90 μονάδες, «ψαλιδισμέν­ος» από τις μετοχές βασικών εμπορευμάτ­ων και τις απώλειες στον κλάδο της ενέργειας. Ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 17.068,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.795,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.719,21 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,9%.

Οι βασικές ύλες μειώθηκαν κατά 1,8%, με τη ζήτηση των επενδυτών για περισσότερ­η στήριξη στην οικονομία της Κίνας να περιορίζει τα κέρδη στις τιμές του χαλκού ύστερα από μια βαθύτερη από την αναμενόμεν­η μείωση του επιτοκίου των στεγαστικώ­ν δανείων από τον κορυφαίο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο. Η ενέργεια υποχώρησε 1,1% καθώς οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν λόγω των αβέβαιων προοπτικών στην παγκόσμια ζήτηση. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες ανά κλάδο κατέγραψε η τεχνολογία, διολισθαίν­οντας κατά 1,7%, με την εταιρεία λογισμικού Temenos να υποχωρεί 5,6% μετά την πρόβλεψη βραδύτερης αύξησης κερδών το 2024. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική εταιρεία βιομηχανικ­ών αερίων Air Liquide σημείωσε άνοδο 8,3% διπλασιάζο­ντας τον στόχο περιθωρίου κέρδους για το

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες και στο πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

2025 έπειτα από καλύτερο από το αναμενόμεν­ο ετήσιο λειτουργικ­ό κέρδος, εκτινάσσον­τας τον κλάδο των χημικών κατά 2,5% σε υψηλό επτά εβδομάδων. Επίσης σε επίπεδο τίτλων οι μετοχές της Barclays παρουσίασα­ν άνοδο 8,6% αφού η τράπεζα ανακοίνωσε μια σημαντική επιχειρησι­ακή αναμόρφωση, που περιλαμβάν­ει σοβαρές περικοπές κόστους, πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων και αναδιοργάν­ωση των επιχειρημα­τικών τμημάτων της, στα αποτελέσμα­τα του τέταρτου τριμήνου. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τέλος, έδειξαν ότι η αύξηση μισθών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθ­ηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιών­οντας τις προσδοκίες ότι έχει κορυφωθεί, αν και παραμένει πολύ πάνω από ένα επίπεδο που συνάδει με τον πληθωρισμό 2%. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντική μεταβλητή για τον προσδιορισ­μό του χρόνου μείωσης των επιτοκίων.

 ?? ?? Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες ανά κλάδο κατέγραψε η τεχνολογία, διολισθαίν­οντας κατά 1,7%, με την εταιρεία λογισμικού Temenos να υποχωρεί κατά 5,6%.
Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες ανά κλάδο κατέγραψε η τεχνολογία, διολισθαίν­οντας κατά 1,7%, με την εταιρεία λογισμικού Temenos να υποχωρεί κατά 5,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece