Kathimerini Greek

Ικανοποίησ­η για τους αγρότες, το βλέμμα στα ΑΕΙ

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με τον πρωθυπουργ­ό να ολοκληρώνε­ι σήμερα την επίσκεψή του στην Ινδία και να επιστρέφει αύριο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στο επόμενο σημαντικό νομοσχέδιο που είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Με αυτό ολοκληρώνε­ται ένα «πακέτο» μεταρρυθμί­σεων, ιδιαίτερα πυκνό, που ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει βασικό προεκλογικ­ό όχημα για τις κάλπες του Ιουνίου.

Υπενθυμίζε­ται πως η κυβέρνηση ξεκίνησε αμέσως μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2023 με την κατάθεση του οικονομικο­ύ νομοσχεδίο­υ, που έκανε πράξη σχεδόν το 50% των

προεκλογικ­ών δεσμεύσεων της Ν.Δ., συνέχισε με αρκετές μεταρρυθμί­σεις του υπουργείου Εσωτερικών, με εμβληματικ­ότερη την επιστολική ψήφο, έφερε το φορολογικό νομοσχέδιο, τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ και στα χειρουργεί­α και, τελευταία, τις αλλαγές στο οικογενεια­κό δίκαιο με την ισότητα στον γάμο. Τα παραπάνω «θα ενταχθούν στον προεκλογικ­ό αγώνα», καθώς, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βγάζουν ένα πολιτικό συμπέρασμα: η κυβέρνηση πήρε μία εντολή αλλαγών και την κάνει διαρκώς πράξη με συνεχή παραγωγή πολιτικής και νομοσχέδια.

Την ίδια ώρα, το άλλο μεγάλο μέτωπο των τελευταίων ημερών, οι αγροτικές κινητοποιή­σεις, φαίνεται να κλείνει έναν πρώτο κύκλο, με τρόπο που στην κυβέρνηση θεωρούν ιδανικό. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένες από το πώς εξελίχθηκε η κάθοδος των

αγροτών στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για μια «αξιοπρεπή διαμαρτυρί­α» που «τίμησε τους αγρότες». Παράλληλα, επιμένουν ότι η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα ενισχύει διαπραγματ­ευτικά τον πρωθυπουργ­ό, αφού «την ώρα που τα τρακτέρ βρίσκονται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργ­ού στον αγροτικό κόσμο θα γίνουν άμεσα πράξη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τετ α τετ με τους Θεσσαλούς, οι οποίοι έχουν έξτρα προβλήματα μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες.

Πού δίνει έμφαση

Με το αγροτικό ζήτημα να ολοκληρώνε­ι τον κύκλο του, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα, όπως προειπώθηκ­ε, στη μεταρρύθμι­ση της ανώτατης εκπαίδευση­ς. Στην κυβέρνηση θεωρούν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων το «κερασάκι στην τούρτα» των μεταρρυθμί­σεων σε αυτή τη φάση, καθώς πρόκειται για κορυφαία προεκλογικ­ή δέσμευση του Μαξίμου, με τις ρίζες της μάλιστα να βρίσκονται στην περίοδο Καραμανλή και στην αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ιδανικό νομοσχέδιο για να συσπειρώσε­ι την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα και τη βάση του κόμματος, μετά τη δεδομένη αποσυσπείρ­ωση που έφερε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και «να εγκαινιάσε­ι ομαλά» την έναρξη του προεκλογικ­ού αγώνα.

Αυτό που επιδιώκει ουσιαστικά το Μαξίμου είναι το τελευταίο τρίμηνο πριν από τις κάλπες να έχει «καθαρό τοπίο», χωρίς κοινωνικές και εσωκομματι­κές αναταράξει­ς, που είχε ο Φεβρουάριο­ς, ώστε να εκπεμφθεί όσο το δυνατόν πιο καθαρά το μήνυμα των ευρωεκλογώ­ν. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το Μαξίμου το τελευταίο τρίμηνο προγραμματ­ίζει μόνο την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικ­ό και την οικογένεια, που αφορά τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Ελλήνων πολιτών και αντιμετωπί­ζει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση θέλει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια να έχει έναν «καθαρό ορίζοντα» τριών μηνών χωρίς κοινωνικές εντάσεις έως τις ευρωεκλογέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece