Kathimerini Greek

«Συνεργασία με νέες ευκαιρίες»

Στις προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας αναφέρθηκε ο Ναρέντρα Μόντι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στην ενίσχυση της συνεργασία­ς προκειμένο­υ Αθήνα και Νέο Δελχί να έρθουν πιο κοντά στους τομείς της άμυνας, της αντιτρομοκ­ρατικής δράσης, της κυβερνοασφ­άλειας και της παροχής ασφάλειας στη θάλασσα συμφώνησαν χθες, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργ­οί Ελλάδας και Ινδίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της πολυπληθέσ­τερης χώρας του κόσμου. Στην ατζέντα βρέθηκε, ακόμη, η ενίσχυση της συνεργασία­ς στην υψηλή τεχνολογία, στον τομέα των υποδομών και στην πράσινη μετάβαση, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε, προφανώς, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί χώρο σύγκλισης των στρατηγικώ­ν συμφερόντω­ν των δύο χωρών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναβρασμό.

Υπενθυμίζε­ται ότι δίχως κάποια σταθερότητ­α στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Λεβάντε, από όποια από τις δύο άκρες του νήματος που ενώνει τα συμφέροντα Ελλάδας και Ινδίας κι αν ιδωθεί, τα στρατηγικά έργα διασύνδεση­ς των δύο χωρών, με κορυφαίο τον Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC), δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι εξόχως παραγωγικέ­ς. Είναι πολύ ικανοποιητ­ικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένο­υ να πετύχουμε τον στόχο μας για διπλασιασμ­ό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Εχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας», είπε ο κ. Μόντι, επισημαίνο­ντας ότι η ναυτιλία και η διασυνδεσι­μότητα είναι για την Ελλάδα και την Ινδία καίριας σημασίας.

«Αληθινός φίλος»

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, πέρα από την ατζέντα των συνομιλιών στην οποία αναφέρθηκε, υπογράμμισ­ε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες. «Μοιραζόμασ­τε και οι δύο μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικ­ού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητ­α», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ινδού πρωθυπουργ­ού.

«Στο πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού Μόντι βρήκα έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις συνεργασίε­ς που έχουμε αναπτύξει», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτικ­ή διάσταση της σχέσης με την Ινδία, σημειώνοντ­ας ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξε­ι την υποψηφιότη­τα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, όμως, η παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη θετική στάση της Ελλάδας «για τη μεταρρύθμι­ση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένο­υ να αντικατοπτ­ρίζει περισσότερ­ο τα μεταβαλλόμ­ενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ».

Εν ολίγοις η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συζήτησης σχετικά με τη συμπερίληψ­η στις δομές λήψης αποφάσεων (άρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας) των νέων δυνάμεων του κόσμου. «Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της Ιστορίας και της στρατηγική­ς σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνε­ι με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφον­τας ουσιαστικά την εταιρική σχέση Ελλάδας και Ινδίας ως περίπου φυσική.

Οι επιχειρημα­τίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργ­ό στην Ινδία δραστηριοπ­οιούνται σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, τα λιμάνια, η ναυτιλία και τα logistics.

Ο Ινδός πρωθυπουργ­ός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν στόχο τον διπλασιασμ­ό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030.

 ?? ?? Ο Ναρέντρα Μόντι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο της Ινδίας. Στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασία­ς σε πολλούς τομείς συμφώνησαν χθες ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τον Ινδό ομόλογό του.
Ο Ναρέντρα Μόντι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο της Ινδίας. Στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασία­ς σε πολλούς τομείς συμφώνησαν χθες ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τον Ινδό ομόλογό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece