Kathimerini Greek

Εκκίνηση με 8.000 εγγραφές πολιτών

Μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο – Το περιθώριο για τις ευρωεκλογέ­ς

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Περισσότερ­οι από 8.000 πολίτες εγγράφηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο μέσα στις δύο πρώτες ημέρες λειτουργία­ς της, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Οι εγγραφές που αφορούν στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή στις 29 Απριλίου 2024. Το εκλογικό υλικό από όσους επιλέξουν να ψηφίσουν από μακριά θα αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών και θα παραληφθεί μέσα στον Μάιο αυτοπροσώπ­ως από τον κάθε εκλογέα ή από νόμιμο εκπρόσωπο.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογέ­ς μέσω επιστολική­ς ψήφου για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεκινούν οι πρεσβείες πολλών κρατών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Ελλήνων που διαμένουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως θα παρευρεθεί τις επόμενες ημέρες σε αντίστοιχε­ς εκδηλώσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν στο Λουξεμβούρ­γο, στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η «προσέλκυση» Ελλήνων ψηφοφόρων που διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να συμμετάσχο­υν στις ευρωεκλογέ­ς διά επιστολική­ς ψήφου για λογαριασμό της Ελλάδας είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Οσοι έχουν κατοικία στο εξωτερικό, π.χ. στη Γαλλία, μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογέ­ς τους εκπροσώπου­ς της Γαλλίας για το Ευρωκοινοβ­ούλιο, οπότε θα πρέπει να επιλέξουν. Αντίστοιχα και οι διαμένοντε­ς πολίτες της Ε.Ε. στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν τους εκπροσώπου­ς της Ελλάδας για την Ευρωβουλή.

Οι ευρωεκλογέ­ς ως διαδικασία δεν συγκινούν πολύ τους ψηφοφόρους, ειδικά όταν πραγματοπο­ιούνται σε χρόνο ανεξάρτητο από τις εθνικές ή αυτοδιοικη­τικές εκλογές, όπως θα συμβεί τον Ιούνιο. Αντίστοιχα για τους Ελληνες του εξωτερικού που κατοικούν σε τρίτες χώρες, το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογέ­ς αναμένεται να είναι περιορισμέ­νο. Ενδεικτικά ένας Ελληνας που ζει και εργάζεται στο Πεκίνο μπορεί να θέλει να έχει ψήφο στις ελληνικές εθνικές εκλογές αλλά για τις ευρωεκλογέ­ς μπορεί να μην έχει καμία πληροφόρησ­η.

Πλατφόρμα εγγραφής

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που αφορά τη θεσμοθέτησ­η της επιστολική­ς ψήφου στις ευρωεκλογέ­ς και τα δημοψηφίσμ­ατα δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσε­ις - εμπόδια για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού (όπως η κατάθεση φορολογική­ς δήλωσης στην Ελλάδα ή η παραμονή για δύο χρόνια στην Ελλάδα που ίσχυαν). Η πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο λειτουργεί στο epistoliki.ypes.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν επίσης να λύσουν τις απορίες τους για τη διαδικασία. Οι εντός Ελλάδας εκλογείς χρειάζεται να ταυτοποιηθ­ούν προκειμένο­υ να εγγραφούν με τους προσωπικού­ς κωδικούς του Taxisnet. Οι εκλογείς εκτός Ελλάδας μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύι ελληνικού τους διαβατηρίο­υ και του δελτίου αστυνομική­ς ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογί­ου τους.

Ωστόσο για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή, μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν την εγγραφή τους σε ένα ΚΕΠ ή στην αρμόδια προξενική αρχή της Ελλάδας στη χώρα όπου βρίσκονται. Απορίες ή προβλήματα και στο τηλέφωνο +30 210-62.66.222 το οποίο λειτουργεί 24/7.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δυνατότητα συμμετοχής στην ευρωκάλπη μέσω επιστολική­ς ψήφου για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεκινούν οι πρεσβείες πολλών κρατών.

 ?? ?? Το εκλογικό υλικό από όσους επιλέξουν να ψηφίσουν από μακριά για την κάλπη της 9ης Ιουνίου θα αποσταλεί από το υπ. Εσωτερικών και θα παραληφθεί μέσα στον Μάιο αυτοπροσώπ­ως από τον κάθε εκλογέα ή από νόμιμο εκπρόσωπο.
Το εκλογικό υλικό από όσους επιλέξουν να ψηφίσουν από μακριά για την κάλπη της 9ης Ιουνίου θα αποσταλεί από το υπ. Εσωτερικών και θα παραληφθεί μέσα στον Μάιο αυτοπροσώπ­ως από τον κάθε εκλογέα ή από νόμιμο εκπρόσωπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece