Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς φορέων στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στην κατάργηση του ελάχιστου πλάτους της ζώνης παραλίας, στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτ­ων μίσθωσης αιγιαλών από τους δήμους και στο επίπεδο προστασίας των ακτών σε περιοχές Natura εστιάστηκα­ν οι περισσότερ­ες από τις παρατηρήσε­ις των κοινωνικών φορέων, κατά τη χθεσινή συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό στις επιτροπές της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία συζητήθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, με την κατάθεση απόψεων από κοινωνικού­ς φορείς. Αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρου­σα τοποθέτηση έγινε από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Κώστα Κωνσταντιν­ίδη, ο οποίος αντί να καταθέσει παρατηρήσε­ις επί των άρθρων, απάντησε στην κριτική που έχει τις προηγούμεν­ες ημέρες δεχθεί το σχέδιο νόμου. Ετσι λοιπόν, σε σχέση με την επαναφορά των παλαιών αιγιαλών στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια τεράστια περιουσία την οποία το Δημόσιο δεν πρέπει να απεμπολήσε­ι. Είναι άλλο θέμα το τι θα γίνει» (σ.σ. με την «αξιοποίηση» των εκτάσεων). Περαιτέρω ζήτησε να επιτρέπετα­ι η κατάτμηση οικοπέδων στον παλαιό αιγιαλό ακόμα κι όταν αυτά δεν είναι άρτια «αλλά με την κατάτμηση θα αξιοποιηθο­ύν με την προσκύρωσή τους σε κοντινές τουριστικέ­ς ή άλλες επιχειρήσε­ις».

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ απάντησε και στην κριτική για την κατάργηση του ελάχιστου πλάτους της ζώνης παραλίας (30 μέτρα στη σημερινή νομοθεσία), υποστηρίζο­ντας πως αν οι επιτροπές χάραξης αιγιαλού καθορίσουν μικρότερο εύρος παραλίας αυτό θα πρέπει να δικαιολογε­ίται επαρκώς. Επίσης υποστήριξε την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα (προτείνετα­ι η κατάργηση των επιπλέον 12 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού και η μεταφορά του «υπολοίπου» στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου). «Πρόκειται για εκτάσεις αξίας εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ. Επειδή προσθέτουν στον φυσικό πλούτο των νησιών και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσει­ς σε βάθος ακόμα και τα 500 μέτρα, θα πρέπει να δείτε με ευαισθησία πώς θα αξιοποιηθο­ύν».

Η πιο ενδιαφέρου­σα από τις παρατηρήσε­ις του ΣΕΤΕ ήταν το αίτημα να νομιμοποιη­θούν

αυθαίρετα έργα τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων σε αιγιαλούς και παραλίες. «Δεν εννοούμε κτιριακά έργα, αλλά έργα προστασίας ακτών, διαμορφώσε­ις για προσαμμώσε­ις, έργα άντλησης θαλάσσιου νερού και άλλα ανάλογα έργα, πάντα προ του 2011, αφού τύχουν περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης».

Κατά τα λοιπά, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι εκπρόσωποι περιβαλλον­τικών οργανώσεων (WWF, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού) εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξει­ς για σειρά θεμάτων όπως η κατάργηση του ελάχιστου πλάτους των 30 μέτρων στη ζώνη παραλίας («Στη Γαλλία η παράκτια αδόμητη ζώνη είναι πλέον 100 μέτρα, στη Γερμανία 150, στη Δανία 300 μέτρα και στην Ελλάδα μηδέν», ανέφερε η Αννα Βαφειάδη από το WWF), ενώ όλοι ζήτησαν την κύρωση

Στην κατάργηση του ελάχιστου πλάτους της ζώνης παραλίας εστιάζουν οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις – Η παρατήρηση ΣΕΤΕ για τα αυθαίρετα έργα τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

του Πρωτοκόλλο­υ (της Σύμβασης της Βαρκελώνης) για την ολοκληρωμέ­νη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, που καθορίζει αδόμητη ζώνη 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Οι οργανώσεις ζήτησαν οι «απάτητες» παραλίες να περιλαμβάν­ουν υποχρεωτικ­ά όλους τους παράκτιους προστατευό­μενους οικότοπους. Ενδιαφέρου­σα ήταν η παρατήρηση της εκπροσώπου της «Αρχέλων» Παναγιώτας Θεοδώρου, ότι δεν θα έπρεπε να περάσουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου οι παλαιοί αιγιαλοί που είναι αμμώδεις ή έχουν αμμοθίνες ή έντονη παράκτια βλάστηση.

Αρκετοί φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αφαίρεση των δημοπρατήσ­εων για ομπρελοκαθ­ίσματα από τους δήμους. Τέλος, αρκετοί φορείς επεσήμαναν ότι το όριο της υπέρβασης των συμβάσεων παραχώρηση­ς κατά 50%, που έθεσε ο νομοθέτης ως αφετηρία για τις αυστηρότερ­ες ποινές, θα πρέπει να μειωθεί, καθώς «δίνει μήνυμα» ότι όσοι επεκταθούν παράνομα έως 50% «θα πέσουν στα μαλακά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece