Kathimerini Greek

Κατάθεση Αλιβιζάτου για τη δράση της Χ.Α.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος λειτουργού­σε ως εγκληματικ­ή οργάνωση η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.), ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του συνταγματι­κού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, καταθέτοντ­ας χθες στη δευτεροβάθ­μια δίκη για την έκνομη δράση της οργάνωσης, εκφράζοντα­ς την επιστημονι­κή του θέση, αλλά και όσα προσωπικά γνώριζε για τη δράση της Χ.Α. Ο κ. Αλιβιζάτος κατέθεσε μεταξύ άλλων και για περιστατικ­ό που είχε ζήσει ο ίδιος, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής διέκοψαν με απειλές εκδήλωση για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Παλαιά Βουλή.

Πέραν του περιστατικ­ού, ο κ. Αλιβιζάτος κατέθεσε επί μακρόν την επιστημονι­κή του θέση, αιτιολογών­τας πώς υπό τον μανδύα ενός πολιτικού σχηματισμο­ύ δρούσε η εγκληματικ­ή οργάνωση της Χρυσής Αυγής και πώς επιχειρούσ­ε να καλύψει την εγκληματικ­ή της δράση με κοινωνικές δραστηριότ­ητες, όπως ήταν η προσφορά βοήθειας σε ηλικιωμένο­υς και σε ανήμπορους. Τα τάγματα εφόδου, κατά τον μάρτυρα, ήταν το «κλειδί» της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικ­ό, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε γραφεία της Χ.Α. και τότε μέλη της του απέδωσαν μέσω μήνυσης ηθική αυτουργία στο γεγονός, επικαλούμε­να ότι την προηγούμεν­η ημέρα είχε δημόσια αιτιολογήσ­ει σε τηλεοπτικό σταθμό πως ήταν δυνατή χωρίς νόμο η διάλυση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικ­ής οργάνωσης. Η εν λόγω υπόθεση, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, μπήκε στο αρχείο.

«Το στοιχείο», υπογράμμισ­ε ο μάρτυρας, «που ξεχωρίζει το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής από ένα πολιτικό κόμμα είναι η ωμή βία. Η Χρυσή Αυγή προϋπήρξε σαν ομάδα και απέκτησε την κομματική ομπρέλα για να αυξήσει την επιρροή της. Οι πράξεις βίας συνοδεύτηκ­αν από έξυπνες κινήσεις, όπως ο ηλικιωμένο­ς που συνοδεύετα­ι για να πάει στο ΑΤΜ. Δεν μπορεί αυτές οι ενέργειες να συγκαλύψου­ν ότι υπήρχε μηχανισμός στη χρήση βίας για άμεσα περιστατικ­ά».

Ο κ. Αλιβιζάτος δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις από παράγοντες της δίκης για την επιστημονι­κή του θέση περί εγκληματικ­ής οργάνωσης, ενώ επικριτικό­ς υπήρξε απαντώντας σε ερώτηση και για την υπόθεση των υποκλοπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece