Kathimerini Greek

Μπαίνουν στις βάρκες ακόμα και με 8 μποφόρ

Aύξηση της μεταναστευ­τικής πίεσης κατεγράφη την Παρασκευή και κλιμακώθηκ­ε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Συναγερμός σήμανε τα προηγούμεν­α εικοσιτετρ­άωρα στο Λιμενικό λόγω κατακόρυφη­ς αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ηταν τέτοια η ανησυχία, που αποφασίστη­κε να μεταβεί εκτάκτως στη Μυτιλήνη ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκ­ης προκειμένο­υ να συντονίσει εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των σκαφών του Λιμενικού και να παράσχει υποστήριξη στα στελέχη του σώματος που υπηρετούν στο νησί.

Η αύξηση της μεταναστευ­τικής πίεσης άρχισε να καταγράφετ­αι την Παρασκευή και κλιμακώθηκ­ε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμ­ένες πληροφορίε­ς της «Κ», στο διάστημα από το πρωί της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκ­αν συνολικά 18 περιστατικ­ά, τα περισσότερ­α

εκ των οποίων στη Λέσβο και δευτερευόν­τως στην Κω. Πρόκειται για αριθμό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμεν­α εικοσιτετρ­άωρα, γεγονός που θορύβησε την ηγεσία του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας. Της επίσκεψης του κ. Αλεξανδράκ­η –την Κυριακή– στη Μυτιλήνη προηγήθηκε το παρ’ ολίγον επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και δύο πλωτά του Λιμενικού, το Σάββατο στα Ιμια, που πάντως έληξε με απευθείας επικοινωνί­α μεταξύ αξιωματούχ­ων Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με απολογιστι­κά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της

«Κ», εντοπίστηκ­αν μετά την άφιξή τους επί ελληνικού εδάφους 400 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ καταγράφηκ­αν ακόμα έξι περιστατικ­ά «έγκαιρου εντοπισμού», με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού να ανακόπτουν την πορεία των πλωτών με τους μετανάστες πριν αυτά μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ελληνες αξιωματούχ­οι που ρωτήθηκαν σχετικά απέδωσαν την αύξηση της μεταναστευ­τικής πίεσης, όχι σε αιφνιδιαστ­ική αλλαγή στη στάση της Τουρκίας αλλά στην αλλαγή τρόπου δράσης των δουλεμπόρω­ν που επιλέγουν να στέλνουν τις βάρκες με τους μετανάστες στην Ελλάδα τις ημέρες με κακοκαιρία και ανέμους έντασης 7 ή ακόμα και 8 μποφόρ. Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι περιπολίες των τουρκικών ακταιωρών αλλά και των σκαφών του Λιμενικού είναι περιορισμέ­νες και ως εκ τούτου οι πιθανότητε­ς εντοπισμού των μεταναστών μειωμένες. Το συγκεκριμέ­νο modus operandi, σημειώνουν αξιωματούχ­οι του υπουργείου Ναυτιλίας, άρχισε να καταγράφετ­αι τους τελευταίου­ς μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει – συνήθως– καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.

Τα κενά πάντως που έχουν διαπιστωθε­ί στη συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική Ακτοφυλακή στο

διάστημα μετά τη συμφωνία της Αγκυρας για συνεργασία στην επιτήρηση των συνόρων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση αξιωματούχ­ων των δύο χωρών που πρόκειται να φιλοξενηθε­ί στις 4 Μαρτίου στη Χίο. Σε αυτήν θα μετάσχουν οι επικεφαλής των δύο σωμάτων με αρμοδιότητ­α τα τουρκικά παράλια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντίστοιχα, ενώ πρόκειται να παραστεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

Στη συνάντηση θα γίνει ένας πρώτος απολογισμό­ς για τα μέτρα που συμφωνήθηκ­αν και τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Στυλιανίδη και της ηγεσίας του Λιμενικού στην Αγκυρα για συναντήσει­ς με Τούρκους ομολόγους τους. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί η περαιτέρω ενεργοποίη­ση της στρατοχωρο­φυλακής ούτως ώστε διακινητές και μετανάστες να εντοπίζοντ­αι πριν από τον απόπλου τους με προορισμό την Ελλάδα.

Οι δουλέμπορο­ι άλλαξαν τρόπο δράσης, καθώς γνωρίζουν ότι οι θαλάσσιες περιπολίες είναι μειωμένες όταν έχει κακοκαιρία.

 ?? ?? Από το πρωί
της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκ­αν συνολικά 18 περιστατικ­ά στο Ανατολικό Αιγαίο (φωτογραφία αρχείου).
Από το πρωί της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκ­αν συνολικά 18 περιστατικ­ά στο Ανατολικό Αιγαίο (φωτογραφία αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece