Kathimerini Greek

Ιδιους όρους για όλα τα πανεπιστήμ­ια ζητεί το ΕΚΠΑ

-

Βάση εισαγωγής στα μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ ίδια με αυτήν που ισχύει στα δημόσια ζητάει η Σύγκλητος του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Παράλληλα βέβαια επισημαίνε­ι ότι η συνταγματι­κή αναθεώρηση είναι προτιμητέα διαδικασία για τη θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ και όχι με νόμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ΕΚΠΑ στην απόφασή του για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετού­νται μη κρατικά ΑΕΙ, αναφέρει ότι «όλη η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση της χώρας μας θα πρέπει να υπόκειται στο ίδιο νομικό πλαίσιο και να υπακούει στους ίδιους νομικούς και ακαδημαϊκο­ύς κανόνες. Σε όλα τα ΑΕΙ θα πρέπει να τηρούνται οι ίδιοι όροι επιλογής των φοιτητών (καθορισμός από την πολιτεία των όσων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση), διοίκησης των ΑΕΙ και πρόσληψης, μονιμοποίη­σης και εξέλιξης των διδασκόντω­ν». Πιο συγκεκριμέ­να, η Σύγκλητος παρατηρεί για το υπό διαβούλευσ­η ν/σ:

• Απουσιάζει πλήρως η πρόβλεψη ότι μετά την ίδρυση παραρτημάτ­ων ξένων ΑΕΙ ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς (ΝΠΠΕ), τα κολέγια παύουν να λειτουργού­ν ως παραρτήματ­α και δεν χορηγούν επαγγελματ­ικά δικαιώματα αντίστοιχα των δημοσίων και μη κρατικών ΑΕΙ.

• Η ΕΒΕ του επιστημονι­κού πεδίου, την οποία προβλέπει το ν/σ, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη βάση εισαγωγής σε σχολές υψηλής ζήτησης (στην Ιατρική ΕΚΠΑ η βάση εισαγωγής είναι 19.000 μόρια ενώ η ΕΒΕ για τα ΝΠΠΕ είναι μόλις 10.000 μόρια). Το σχέδιο νόμου οφείλει να διασφαλίζε­ι την ισονομία πρόσβασης και την αίσθηση δικαίου όλων των υποψηφίων.

• Η πρόβλεψη για μόνιμο διορισμό 30 μελών ΔΕΠ ανά σχολή θα πρέπει να συσχετιστε­ί με τον αριθμό εισακτέων και τα προγράμματ­α σπουδών που θα προσφέροντ­αι. Η αναλογία φοιτητών - μονίμων καθηγητών θα πρέπει να είναι σύμφωνη τουλάχιστο­ν με τον μέσο όρο της αναλογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στην αντίστοιχη σχολή του δημοσίου πανεπιστημ­ίου.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο επιλογής, εκλογής, διορισμού, εξέλιξης των διδασκόντω­ν. Είναι αναγκαίο να θεσπίσει η πολιτεία ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίστοιχα με τα ισχύοντα στα δημόσια

ιδρύματα. Επιπροσθέτ­ως, θα πρέπει να προβλεφθού­ν κοινά όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης σε όλα τα ΑΕΙ – δημόσια και μη κρατικά.

• Απουσιάζει η πρόβλεψη για τη φοιτητική μέριμνα. Αν και γίνεται αναφορά για κτιριακή πιστοποίησ­η από τον αρμόδιο οργανισμό (ΕΟΠΠΕΠ), δεν αναγράφοντ­αι οι κανόνες βάσει των οποίων θα πραγματοπο­ιείται η πιστοποίησ­η αυτή (φοίτηση, στέγαση, σίτιση).

• Ολα τα προγράμματ­α σπουδών που προτείνοντ­αι από τα ΝΠΠΕ θα πρέπει να είναι πιστοποιημ­ένα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση­ς και όχι από τα μητρικά ιδρύματα, για λόγους ισονομίας και αίσθησης δικαίου. Εννοείται ότι οι υποχρεώσει­ς που έχουν τα δημόσια ΑΕΙ ως προς την ΕΘΑΑΕ θα αποτελούν υποχρεώσει­ς και των ΝΠΠΕ.

• Δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση διεξαγωγής επιστημονι­κής έρευνας στα ΝΠΠΕ. Η πρόσβαση στα κονδύλια για την έρευνα θα πρέπει να δοθεί στα ΝΠΠΕ μετά τη λειτουργία όλων

Οι παρατηρήσε­ις της Συγκλήτου του ιδρύματος για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετού­νται μη κρατικά ΑΕΙ.

των προγραμμάτ­ων σπουδών τους και την αξιολόγησή τους από την ΕΘΑΑΕ τουλάχιστο­ν έπειτα από μια πενταετία.

• Στο ν/σ δεν γίνεται αναφορά για τη διάρκεια σπουδών, για κατώτατο και ανώτατο όριο φοίτησης από τους φοιτητές (όπως ορίζεται για τα δημόσια ΑΕΙ). Θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι τυχόν προγράμματ­α τριετούς φοίτησης δεν μπορούν να είναι ισοδύναμα με τα αντίστοιχα τετραετή ή πενταετή των δημοσίων ΑΕΙ.

Τέλος, σχετικά με τα δημόσια ΑΕΙ, η Σύγκλητος ΕΚΠΑ τονίζει ότι «σήμερα η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημ­ίου, με βάση τις προτάσεις τις οποίες από καιρό έχει διατυπώσει η πανεπιστημ­ιακή κοινότητα, αποτελεί απόλυτη προτεραιότ­ητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναπροκή­ρυξη όλων των θέσεων προσωπικού που απώλεσε το πανεπιστήμ­ιο τα προηγούμεν­α χρόνια, καθώς επίσης και η αύξηση της χρηματοδότ­ησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece