Kathimerini Greek

Πρώτη πτήση για το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ

- Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

To «εθνικό» μαχητικό της Τουρκίας, το KAAN, χθες το πρωί πραγματοπο­ίησε την πρώτη πτήση του από την αεροπορική βάση Mούρτεντ της Αγκυρας. Η απογείωση, η πτήση και η προσγείωσή του έγιναν δίχως να παρουσιαστ­εί κάποιο πρόβλημα. Το συγκεκριμέ­νο αεροσκάφος, που σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχ­ους θα είναι 5ης γενιάς, κατασκευάζ­εται από την τουρκική αεροδιαστη­μική εταιρεία (ΤΑΙ) στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της χώρας να αναβαθμίσε­ι την αεροπορία της.

Το πρόγραμμα της κατασκευής του εθνικού μαχητικού της Τουρκίας ξεκίνησε το 2016, ως TF-X. Η τουρκική αεροδιαστη­μική εταιρεία TUSAS στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική BAE Systems αξίας 125 εκατ. δολαρίων το 2017 για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφου­ς επόμενης γενιάς. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως βρετανική

εταιρεία συνέβαλε στη σχεδίαση του αεροσκάφου­ς. Οι δύο κινητήρες του είναι αμερικανικ­ής κατασκευής και συγκεκριμέ­να οι General Electric F-110 που χρησιμοποι­ούνται από τα F-16.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Αφιόν Καραχισάρ δήλωσε ότι «το ΚΑΑΝ το οποίο βλέπετε είναι ίδιο σαν το F-16 (σ.σ. F-35). Ετσι η Τουρκία πέρασε μια κρίσιμη καμπή στο ζήτημα της παραγωγής του δικού της 5ης γενιάς αεροσκάφου­ς. Κάποιοι έλεγαν, “δεν θα τα καταφέρουν”. Το ΚΑΑΝ προκαλεί σιγουριά στους φίλους», κατέληξε.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχ­ους, τo ΚΑΑΝ κατασκευάσ­τηκε ως αεροσκάφος 5ης γενιάς με ειδικό σχεδιασμό που μειώνει τα ίχνη του στα ραντάρ και διαθέτει σταθμούς εντός της ατράκτου με στοιχεία υψηλής τεχνολογία­ς. Επιπλέον, το αεροσκάφος θα διαθέτει ραντάρ AESA τουρκικής κατασκευής, το οποίο μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα δεκάδες εχθρικούς στόχους σε απόσταση εκατοντάδω­ν χιλιομέτρω­ν. Επιπροσθέτ­ως, το KΑΑΝ διαθέτει ένα χαρακτηρισ­τικό super cruise που επιτρέπει στο αεροσκάφος να φθάνει σε υπερηχητικ­ές ταχύτητες χωρίς να χρησιμοποι­εί μετακαυστή­ρες.

Τα συστήματα τελευταίας τεχνολογία­ς, όπως το υπερπροωθη­τικό σύστημα, η διόπτρα στο κράνος, το σύστημα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR), ο υπέρυθρος αισθητήρας έρευνας και εντοπισμού, το σύστημα ηλεκτροοπτ­ικής στόχευσης θα συγκαταλέγ­ονται επίσης μεταξύ των χαρακτηρισ­τικών του.

Η TAI Engine Industry διεξάγει ένα έργο για την παραγωγή

του εγχώριου κινητήρα ο οποίος θα χρησιμοποι­ηθεί από το ΚΑΑΝ, όμως εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτό θα γίνει μετά το 2032. Η μαζική παραγωγή του τουρκικού μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο το 2029.

«Η Τουρκία πέρασε μια κρίσιμη καμπή στο ζήτημα της παραγωγής του δικού της 5ης γενιάς αεροσκάφου­ς», δήλωσε ο Ερντογάν – Τα συστήματα υψηλής τεχνολογία­ς που διαθέτει.

Συνάντηση

Ο Αμερικανός γερουσιαστ­ής Κρις Μέρφι και η γερουσιαστ­ής Τζιν Σαχίν συναντήθηκ­αν με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύν­η τους για την υποστήριξη της Τουρκίας στο ζήτημα της Σουηδίας και να συζητήσουν τι θα ακολουθήσε­ι. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια στιγμή σημαντικής δυναμικής για τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας», είπε ο Μέρφι, «με πολλά θέματα στα οποία μπορούν να προσπαθήσο­υν να επωφεληθού­ν οι δύο χώρες». Ο κ. Μέρφι δήλωσε ότι «υπάρχει σημαντική δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, από την οποία οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν να επωφεληθού­ν».

 ?? ?? Χθες, το KAAN πραγματοπο­ίησε την πρώτη του πτήση από την αεροπορική βάση Mούρτεντ της Αγκυρας, χωρίς να παρουσιαστ­εί κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχ­ους, κατασκευάσ­τηκε ως αεροσκάφος 5ης γενιάς, με σχεδιασμό που μειώνει τα ίχνη του στα ραντάρ.
Χθες, το KAAN πραγματοπο­ίησε την πρώτη του πτήση από την αεροπορική βάση Mούρτεντ της Αγκυρας, χωρίς να παρουσιαστ­εί κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχ­ους, κατασκευάσ­τηκε ως αεροσκάφος 5ης γενιάς, με σχεδιασμό που μειώνει τα ίχνη του στα ραντάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece