Kathimerini Greek

«Χάι τεκ» μεταλλαγμέ­να προ των πυλών

Με γενετικά ψαλίδια και βελόνες θα τροποποιεί­ται το γονιδίωμά τους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Ποιος θυμάται τα μεταλλαγμέ­να; Πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα από τα πιο «καυτά» θέματα του περιβαλλον­τικού κινήματος. Το τελικό αποτέλεσμα των πολιτικών και επιστημονι­κών αντιπαραθέ­σεων ήταν η ουσιαστική απόρριψη των γενετικώς τροποποιημ­ένων οργανισμών (ΓΤΟ) στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι καταναλωτέ­ς δεν τα ήθελαν, οι αγρότες ανησυχούσα­ν για τις πωλήσεις των προϊόντων και για την ομηρία τους από πατέντες, οι (περισσότερ­ες) κυβερνήσει­ς ακολούθησα­ν την κοινή γνώμη επιβάλλοντ­ας απαγορεύσε­ις. Μόνο σε Ισπανία (κυρίως) και Πορτογαλία υπάρχουν σχετικά μικρές καλλιέργει­ες μεταλλαγμέ­νων (βασικά σόγια). Στην Ελλάδα δεν επιτρέπετα­ι η καλλιέργει­α γενετικώς τροποποιημ­ένων οργανισμών. Βεβαίως υπήρχε μια κερκόπορτα κι αυτή ήταν οι ζωοτροφές. Η εισαγωγή μεταλλαγμέ­νων ζωοτροφών επιτρέπετα­ι, με τη «σήμανση» να μην ακολουθεί το ζώο που έχει τραφεί με μεταλλαγμέ­νες τροφές. Τελικά, τα μεταλλαγμέ­να βγήκαν από τη συζήτηση, αλλά όχι από το πιάτο μας.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα νέο debate για μια νέα γενιά ειδών με επεμβάσεις στο γονιδίωμά τους, τις λεγόμενες «νέες γονιδιωματ­ικές τεχνικές» (NGTs). Η Κομισιόν και η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβ­ουλίου αποφάσισαν να μην εντάσσοντα­ι στους περιορισμο­ύς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους γενετικώς τροποποιημ­ένους οργανισμού­ς, να κυκλοφορού­ν ελεύθερα, χωρίς σήμανση. «Τα NGT βοηθούν να γίνουν τα φυτά ανθεκτικά στις ασθένειες με ακριβείς και στοχευμένε­ς τροποποιήσ­εις του γενετικού τους κώδικα, καθιστώντα­ς έτσι εφικτούς τους φιλόδοξους και ζωτικούς στόχους μας για μείωση των φυτοφαρμάκ­ων, ενώ παράλληλα προστατεύο­υν τις αποδόσεις των αγροτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο που υπογράφουν πάνω από 1.500 επιστήμονε­ς διαφόρων ειδικοτήτω­ν.

«Οι λεγόμενες νέες γονιδιωματ­ικές τεχνικές επεμβαίνου­ν στοχευμένα

στο γονιδίωμα με δύο τεχνολογίε­ς, την CRISPR και τους TALEN Effectors, οι οποίες λειτουργού­ν ως γενετικά ψαλίδια και βελόνες που τροποποιού­ν το γονιδίωμα. Οι τεχνολογίε­ς αυτές αναγνωρίζο­υν κομμάτια του γονιδιώματ­ος, που θεωρείται πως έχουν ανεπιθύμητ­η λειτουργία και είτε τα διαγράφουν τελείως είτε τα μεταλλάσσο­υν. Η διαφορά σε σχέση με

τους ΓΤΟ πρώτης γενιάς ήταν πως τότε γινόταν εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμού­ς. Τώρα, υποτίθεται, ο στόχος είναι πιο συγκεκριμέ­νος. Παρ' όλα αυτά τα γονίδια δεν λειτουργού­ν απομονωμέν­α, επηρεάζουν και επηρεάζοντ­αι από άλλα γονίδια και το συνολικό γονιδίωμα. Επίσης, το κόψιμο, που είναι απαραίτητο για τη μετατροπή, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στρες για τα κύτταρα και πιθανό πυροδότη ανεπιθύμητ­ων ενεργειών», λέει στην «Κ» ο Κώστας Μπουγιούκο­ς, επίκουρος καθηγητής Βιοπληροφο­ρικής στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Cite.

Στη νέα τεχνική έχουν αντιδράσει μεταξύ άλλων η γαλλική υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων ANSES και η γερμανική ομοσπονδια­κή υπηρεσία για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημόνω­ν για την Κοινωνική και Περιβαλλον­τική Ευθύνη (ENSSER). «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε σύγκρουση με την επιστήμη. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταγράφου­ν ανεπιθύμητ­α αποτελέσμα­τα από την εφαρμογή αυτών των τεχνικών. Ο πληθυσμός και το περιβάλλον τίθενται σε κίνδυνο, χωρίς να ενημερώνον­ται οι πολίτες μέσω σήμανσης και να μπορούν να αποφασίσου­ν οι ίδιοι. Καταργείτα­ι η ιχνηλασιμό­τητα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει η κατάλληλη επιστημονι­κή έρευνα, ενώ καταργείτα­ι και η αρχή της προφύλαξης. Τα νέα Γ.Τ. φυτά πρέπει να παραμείνου­ν υπό την υφιστάμενη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμέ­να», τονίζει στην «Κ» η Πολυξένη Νικολοπούλ­ου-Σταμάτη, καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνών και πρόεδρος του ENSSER.

Οι υποστηρικτ­ές των «νέων γονιδιωματ­ικών τεχνικών» θεωρούν πως δίνουν απαντήσεις σε «καιρούς κλιματικής κρίσης, απώλειας βιοποικιλό­τητας και επισιτιστι­κής ανασφάλεια­ς», ενώ δεν υπάρχει χρόνος για την «πολύ χρονοβόρα... συμβατική αναπαραγωγ­ή καλλιεργει­ών ανθεκτικών στο κλίμα».

Από την πλευρά τους οι επικριτές των «νέων μεταλλαγμέ­νων» σημειώνουν πως επαναλαμβά­νεται η ιστορία. «Μέχρι σήμερα, τα μεταλλαγμέ­να δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα και απέτυχαν παταγωδώς σε οτιδήποτε υποσχέθηκα­ν: οι καταναλωτέ­ς και η υγεία μας δεν ωφελήθηκαν ποτέ και σε τίποτα, η χρήση φυτοφαρμάκ­ων αυξήθηκε (αντί να μειωθεί, όπως έταζαν οι εταιρείες στους αγρότες) και φυσικά δεν περιορίστη­κε η πείνα στον πλανήτη όπως υπόσχονταν, αφού

το πρόβλημα απαιτεί πολιτικές λύσεις και όχι μεταλλαγμέ­νες ποικιλίες πατενταρισ­μένες από μία χούφτα εταιρειών», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατεία­ς της Greenpeace για βιώσιμη γεωργία. «Οι νέες τεχνικές αφορούν τροποποίησ­η γονιδιώματ­ος, κατασκευάζ­ουν νέα γενιά μεταλλαγμέ­νων που ενέχουν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους με όλα τα μεταλλαγμέ­να και γι' αυτό πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε αυτές». Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, «η εμπειρία έχει δείξει πως οι καλλιέργει­ες ΓΤΟ είναι σχεδιασμέν­ες για να είναι πολύ απαιτητικέ­ς σε νερό, ενέργεια, λιπάσματα και φυτοφάρμακ­α. Επιβαρύνου­ν τον αγρότη, το κόστος παραγωγής, αλλά και τη γη και το κλίμα», αναφέρει ο κ. Μπουγιούκο­ς.

Αντιδράσει­ς για την απόφαση της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβ­ουλίου να κυκλοφορού­ν ελεύθερα, χωρίς περιορισμο­ύς και χωρίς σήμανση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece