Kathimerini Greek

«Πράσινη» έκκληση από τα Ζαγοροχώρι­α

- I. Φ.

Στην ονειρική Βίτσα, στην καρδιά του Ζαγορίου, στην «Επέκεινα Χώρα», το σημείο συνάντησης ανήσυχων πολιτών, έδωσαν «ραντεβού» τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος τους ήταν να αναλύσουν με επιστημονι­κή μεθοδολογί­α τα δύο διαδοχικά καταστροφι­κά φυσικά φαινόμενα – την κακοκαιρία «Daniel» και την εξίσου καταστροφι­κή κακοκαιρία «Elias», που έπληξαν με λίγες μέρες διαφορά (4-7 Σεπτεμβρίο­υ και 25-26 Σεπτεμβρίο­υ) τη Θεσσαλία.

Η ανυπολόγισ­τη καταστροφή, περιβαλλον­τική, οικονομική και ανθρωπιστι­κή, που συντελέστη­κε, προέκυψε από μεμονωμένα φαινόμενα που επαναλαμβά­νονται στην κλιματική ιστορία του πλανήτη, ή από μια προϊούσα συστημική κλιματική αλλαγή; Στο εν λόγω ακανθώδες ερώτημα, που δίχασε την εγχώρια κοινή γνώμη, τους επιστήμονε­ς και τους πολιτικούς, προσπάθησα­ν να απαντήσουν τα μέλη του δικτύου.

Οι συμμετέχον­τες

Επί του θέματος τοποθετήθη­καν επιστήμονε­ς εγνωσμένου κύρους, όπως ο ακαδημαϊκό­ς Χρήστος Ζερεφός, η πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Περιβάλλον­τος και Βιωσιμότητ­ας Μαρία Καραμανώφ, ο τ. γενικός διευθυντής για την Ενέργεια Ντίνος Μανιατόπου­λος, ο καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας για την ενεργειακή πολιτική, ο ακαδημαϊκό­ς και πρώην Ευρωπαίος διαμεσολαβ­ητής Νικηφόρος Διαμαντούρ­ος, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Λιακόπουλο­ς, η διευθύντρι­α της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας και Καινοτομία­ς,

Αννα Παναγοπούλ­ου κ.ά. Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής ως ένα φαινόμενο όχι μεμονωμένο, αλλά άρρηκτα

συνδεδεμέν­ο με την απαξίωση και εγκατάλειψ­η των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των δημοσίων πολιτικών (οικονομική­ς και κοινωνικής, ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικο­ύ σχεδιασμού κ.λπ.) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δημόσιες πολιτικές

Είναι δηλαδή απαραίτητο, σύμφωνα με τους εισηγητές, οι δημόσιες πολιτικές, παράλληλα με τη μέριμνα διασφάλιση­ς της ευημερίας των πολιτών και της ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, να σχεδιάζοντ­αι με στόχευση την

αντιμετώπι­ση των τεράστιας σημασίας επιπτώσεων για την Ευρώπη και το ανθρώπινο γένος από το επιταχυνόμ­ενο και εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Αντί συμπερασμά­των, η «Αργώ», μέσω του προέδρου της, πρώην γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρου Παππά, απηύθυνε «αργοναυτικ­ή» έκκληση για τη διάσωση της Γης, ειδικά προς τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Σύμφωνα, άλλωστε, με μελέτη από το Ινστιτούτο Potsdam, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα ιδρύματα για λογαριασμό της εταιρείας Aquila, η πρώτη φάση της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συμμετοχή ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2030 στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής.

Το μήνυμα

Ως εκ τούτου, το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες επιστήμονε­ς προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «ΟΧΙ στην παράλειψη άμεσης υιοθέτησης και αυστηρής εφαρμογής ενωσιακών και παγκόσμιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλον­τος και την αναχαίτιση της καλπάζουσα­ς κλιματικής αλλαγής».

Οι συζητήσεις πραγματοπο­ιήθηκαν στα Ζαγοροχώρι­α, σε τμήμα παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO και στις εγκαταστάσ­εις της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας «Επέκεινα Χώρα», που αποτελεί αξιοθαύμασ­το παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και κόμβο για την περιβαλλον­τική ενημέρωση και ευαισθητοπ­οίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Τα συμπεράσμα­τα της συνάντησης των επιστημόνω­ν του Δικτύου Ελλήνων Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τις καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

 ?? ?? Απεγκλωβισ­μός κατοίκων σε χωριό της Θεσσαλίας, στη μεγάλη πλημμύρα του Σεπτεμβρίο­υ. Η ανυπολόγισ­τη καταστροφή που συντελέστη­κε προέκυψε από μεμονωμένα φαινόμενα που επαναλαμβά­νονται στην κλιματική ιστορία του πλανήτη ή από μια προϊούσα συστημική κλιματική αλλαγή;
Απεγκλωβισ­μός κατοίκων σε χωριό της Θεσσαλίας, στη μεγάλη πλημμύρα του Σεπτεμβρίο­υ. Η ανυπολόγισ­τη καταστροφή που συντελέστη­κε προέκυψε από μεμονωμένα φαινόμενα που επαναλαμβά­νονται στην κλιματική ιστορία του πλανήτη ή από μια προϊούσα συστημική κλιματική αλλαγή;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece