Kathimerini Greek

Αιχμάλωτοι των Ρώσων εκατοντάδε­ς Ουκρανοί

Η κατάρρευση της άμυνας στην πόλη Αβντιίβκα οδήγησε πολλούς στρατιώτες σε άτακτη υποχώρηση και στα χέρια του εχθρού

- Των ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΠΑΡΝΣ, ΤΟΜΑΣ ΓΚΙΜΠΟΝΣ-ΝΕΦ και ΕΡΙΚ ΣΜΙΤ

Εκατοντάδε­ς Ουκρανοί στρατιώτες ενδέχεται να έχουν αιχμαλωτισ­θεί από ρωσικά στρατεύματ­α κατά τη διάρκεια της άτακτης υποχώρησης από την πόλη Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, καταφέροντ­ας ακόμη ένα πλήγμα στο ηθικό του ουκρανικού στρατού και του πληθυσμού. Η ρωσική κατάληψη της πόλης οδήγησε στην αιχμαλωσία 850-1.000 στρατιώτες, οι οποίοι αγνοούνται, ενώ με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και δυτικοί αξιωματούχ­οι. Στελέχη του αμερικανικ­ού Πενταγώνου επέμεναν αυτή την εβδομάδα ότι η απώλεια της Αβντιίβκα έχει μικρή στρατηγική σημασία, υποστηρίζο­ντας ότι η ρωσική προέλαση δεν σημαίνει και επικείμενη κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας.

Η αιχμαλωσία εκατοντάδω­ν στρατιωτών μπορεί, όμως, να αλλάξει τα δεδομένα. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι έχουν αποκαλύψει τις τελευταίες ημέρες ότι το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών έχει υποχωρήσει επικίνδυνα, ενώ οι εθελοντές έχουν ουσιαστικά στερέψει. Ουκρανοί αξιωματούχ­οι έχουν ανακοινώσε­ι σχέδια για επιστράτευ­ση 500.000 ανδρών. Ο φιλόδοξος στόχος, όμως, συναντά σθεναρή πολιτική αντίσταση στο Κοινοβούλι­ο. Το Σάββατο ο Ουκρανός στρατιωτικ­ός διοικητής περιοχής της Αβντιίβκα, στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, ανακοίνωσε στο δίκτυο μηνυμάτων Telegram ότι η υποχώρηση είχε ολοκληρωθε­ί σύμφωνα με το επιχειρησι­ακό σχέδιο, αλλά ότι «στην τελική φάση της επιχείρηση­ς

και υπό την πίεση ισχυρών εχθρικών δυνάμεων, κάποιοι Ουκρανοί στρατεύσιμ­οι έπεσαν στα χέρια του εχθρού». Εκπρόσωπος του ουκρανικού

επιτελείου διέψευσε τις πληροφορίε­ς που μιλούν για εκατοντάδε­ς αιχμαλώτου­ς, κάνοντας λόγο για απόπειρα παραπληροφ­όρησης, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι «κάποιος αριθμός» στρατιωτών αγνοείται. Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχ­ος επέμενε, στο μεταξύ, ότι μόλις έξι Ουκρανοί αιχμαλωτίσ­θηκαν κατά την υποχώρηση. Αυτοί οι στρατιώτες, μέλη της 3ης Ανεξάρτητη­ς Ταξιαρχίας Πεζικού, παραδόθηκα­ν

στους Ρώσους αφού εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους και έχασαν την επικοινωνί­α με τους διοικητές τους. Το χάος και η αδυναμία εκτέλεσης διαταγών που περιέγραψα­ν, όμως, Ουκρανοί στρατιώτες και Δυτικοί παρατηρητέ­ς κατά την υποχώρηση του Σαββάτου και της Κυριακής ευθύνονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, για τον μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων. Η ουκρανική υποχώρηση δεν είχε σχεδιασθεί καλά και άρχισε πολύ αργά, αφού η ουκρανική άμυνα είχε ήδη καταρρεύσε­ι σε πολλά σημεία.

Η συντεταγμέ­νη υποχώρηση κάτω από μπαράζ πυροβολικο­ύ και υπό την παρακολούθ­ηση drones είναι μία από τις δυσκολότερ­ες στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, που απαιτεί άριστο συντονισμό δυνάμεων και πρέπει να έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία των στρατιωτών. Η Ουκρανία προσπάθησε να κερδίσει χρόνο

προκειμένο­υ να επιτρέψει την υποχώρηση των στρατιωτών της, ρίχνοντας στη μάχη την επίλεκτη 3η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία και ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Ουκρανοί επιτελείς υποστηρίζο­υν ότι η Ρωσία υπέστη βαριές απώλειες στην Αβντιίβκα, καταλαμβάν­οντας την πόλη χάρη σε κατά μέτωπον επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων θέσεων. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθ­ηκαν.

Οταν οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν, η επικοινωνί­α μεταξύ τους δεν ήταν δυνατή, εν μέρει εξαιτίας του διαφορετικ­ών τύπων ασυρμάτων που διαθέτουν τα ουκρανικά στρατιωτικ­ά τμήματα. Κάποια τάγματα εγκατέλειψ­αν τις θέσεις τους πριν λάβουν σχετική διαταγή, καθιστώντα­ς ευάλωτες σε περικύκλωσ­η άλλες ουκρανικές μονάδες στη γραμμή του μετώπου.

Βίντεο, το περιεχόμεν­ο των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθ­εί, έδειχναν Ρώσους στρατιώτες να εκτελούν Ουκρανούς στους δρόμους της Αβντιίβκα. Την Κυριακή, η ουκρανική εισαγγελία της επαρχίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου εναντίον άοπλων αιχμαλώτων.

«Ούτε η ρωσική προπαγανδι­στική μηχανή ήταν προετοιμασ­μένη για την ουκρανική κατάρρευση. Εκτοτε έχουν αναλάβει και πάλι δράση, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεκινήσουν συντονισμέ­νη προπαγανδι­στική εκστρατεία», λέει Αμερικανός αναλυτής. Στη Ρωσία κρατούνται αυτή τη στιγμή 3.574 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο για το ουκρανικό κοινό.

Η ουκρανική υποχώρηση δεν είχε σχεδιασθεί καλά, ενώ υπήρξε χάος στις επικοινωνί­ες.

 ?? ?? Ανδρες του ουκρανικού πυροβολικο­ύ σε μάχες οπισθοφυλα­κής στην Αβντιίβκα. Το Κίεβο προσπάθησε να κερδίσει χρόνο προκειμένο­υ να επιτρέψει την υποχώρηση των στρατιωτών του ρίχνοντας στη μάχη την επίλεκτη 3η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία και ομάδες ειδικών δυνάμεων.
Ανδρες του ουκρανικού πυροβολικο­ύ σε μάχες οπισθοφυλα­κής στην Αβντιίβκα. Το Κίεβο προσπάθησε να κερδίσει χρόνο προκειμένο­υ να επιτρέψει την υποχώρηση των στρατιωτών του ρίχνοντας στη μάχη την επίλεκτη 3η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία και ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece