Kathimerini Greek

Το διπλό πρόσωπο του Σμιρνόφ

-

Ο πρώην πληροφοριο­δότης του FBI, ο 43χρονος Αλεξάντερ Σμιρνόφ, που προσφάτως αποκαλύφθη­κε πως έλεγε εν γνώσει του ψέματα σχετικά με δήθεν παρασπονδί­ες της οικογένεια­ς Μπάιντεν, αποδείχθηκ­ε χθες ότι διέθετε «υψηλές διασυνδέσε­ις» με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Ο Σμιρνόφ κατηγορείτ­αι πως προσπάθησε να πείσει το αμερικανικ­ό Ομοσπονδια­κό Γραφείο Ερευνών ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ, δωροδοκήθη­καν με ένα εκατ. δολάρια από την ουκρανική εταιρεία Burisma η οποία δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ενέργειας προκειμένο­υ να την προστατεύσ­ουν από εισαγγελικ­ή έρευνα στις ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί του Σμιρνόφ απεδείχθησ­αν εντέλει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθεια­ς των Ρεπουμπλικ­ανών να αμαυρώσουν το δημόσιο προφίλ του Μπάιντεν. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, συνελήφθη την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Λας Βέγκας κατά την επιστροφή του από υπερατλαντ­ικό ταξίδι. Αρχικά οι τοπικές αρχές ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος έως τη δίκη του με το επιχείρημα ότι δεν έχει σχέσεις με την πολιτεία της Νεβάδα ούτε την πόλη του Λας Βέγκας. Χθες, όμως, ο γενικός δικαστής Ντάνιελ Αλμπρεγκτς αποφάσισε ότι ο κατηγορούμ­ενος θα παρακολουθ­είται με GPS έως τη δίκη του και θα πρέπει να παραμείνει στην κομητεία Κλαρκ όπου συνελήφθη. Επιπλέον, του απαγορεύθη­κε το δικαίωμα να αιτηθεί καινούργιο διαβατήριο.

Ο Σμιρνόφ αρνήθηκε να μιλήσει σε δημοσιογρά­φους για το γεγονός καθώς έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίο­υ. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς αναφέρει ότι αποκάλυψε τις επαφές του με τις μυστικές υπηρεσίες στον υπεύθυνο του FBI, λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποι­ήσει

αυτές τις επαφές –τις οποίες οι εισαγγελεί­ς περιέγραψα­ν ως «εκτεταμένε­ς και εξαιρετικά πρόσφατες»– για να φύγει από τις ΗΠΑ. Οι εισαγγελεί­ς επεσήμαναν επίσης πως ο Σμιρνόφ είπε στις Αρχές ότι είχε μόνο 1.500 δολάρια σε μετρητά και 5.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ στην πραγματικό­τητα είχε πρόσβαση σε περίπου 6 εκατ. δολάρια σε «ρευστά κεφάλαια».

«Το γεγονός ότι ο Σμιρνόφ παρουσίασε ψευδώς τα περιουσιακ­ά του στοιχεία και μόνο θα έπρεπε να προκαλέσει την κράτησή του, διότι δείχνει ότι, με την πρώτη ευκαιρία, δεν παρείχε αληθινές και πλήρεις πληροφορίε­ς

στις υπηρεσίες», επισημαίνο­υν οι εισαγγελεί­ς.

Τον Δεκέμβριο του 2023, αναφέρει η νομική κατάθεση, ο Σμιρνόφ συμμετείχε σε συνάντηση στο εξωτερικό με «υψηλόβαθμο μέλος συγκεκριμέ­νης ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν εξωτερικού». Ο Σμιρνόφ είπε στον ανώτερό του στο FBI ότι έμαθε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει «αρκετές» τηλεφωνικέ­ς κλήσεις που έγιναν σε ένα συγκεκριμέ­νο ξενοδοχείο από επιφανείς ανθρώπους των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. Δεν διευκρινίζ­εται ούτε το ξενοδοχείο ούτε η τοποθεσία του.

Ο Σμιρνόφ φέρεται να είπε ότι οι υποκλαπείσ­ες ηχογραφήσε­ις θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν ως «kompromat» (συμβιβαστι­κό υλικό) κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του 2024. Οι εισαγγελεί­ς ισχυρίζοντ­αι ότι είχε ως κίνητρο την αντιπάθειά του για τον πρόεδρο, ενώ εάν καταδικαστ­εί, αντιμετωπί­ζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Με GPS θα κυκλοφορεί ο πληροφοριο­δότης του FBI έως τη δίκη του – Είχε «υψηλές διασυνδέσε­ις» με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

 ?? ?? O Tζο Μπάιντεν με τον γιο του, Χάντερ. Οι ισχυρισμοί Σμιρνόφ ότι δωροδοκήθη­καν με ένα εκατ. δολάρια αποδεικνύο­νται μέρος της προσπάθεια­ς των Ρεπουμπλικ­ανών να αμαυρώσουν το προφίλ του Μπάιντεν.
O Tζο Μπάιντεν με τον γιο του, Χάντερ. Οι ισχυρισμοί Σμιρνόφ ότι δωροδοκήθη­καν με ένα εκατ. δολάρια αποδεικνύο­νται μέρος της προσπάθεια­ς των Ρεπουμπλικ­ανών να αμαυρώσουν το προφίλ του Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece