Kathimerini Greek

Δημοσκοπικ­ή φθορά της AfD

-

Σε ελεύθερη πτώση φαίνεται πως βρίσκονται τα ποσοστά του ακροδεξιού και ευρωσκεπτι­κιστικού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (ΑfD), που χθες κατέγραψε τη χαμηλότερη δημοτικότη­τά του εδώ και τουλάχιστο­ν 7 μήνες. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που διενήργησε σε ομοσπονδια­κό επίπεδο το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικο­ύ δικτύου Ntv/RTL, το κόμμα υποχώρησε πλέον στο 17%. Σε σφυγμομέτρ­ηση του περασμένου Ιουνίου είχε καταγράψει υποστήριξη 19%, ενώ μόλις τα Χριστούγεν­να το ακροδεξιό κόμμα άγγιξε το «ταβάνι» του 22%.

Παρά την πτώση, το AfD διατηρεί τη δεύτερη θέση πίσω από τη Χριστιανοδ­ημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), η οποία καταγράφον­τας απώλεια μιας μονάδας παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας, με ποσοστό 30%.

Οριακή είσοδο στο κοινοβούλι­ο φαίνεται ότι εξασφαλίζε­ι το φιλελεύθερ­ο Ελεύθερο Δημοκρατικ­ό Κόμμα (FDP). Το κόμμα του Κρίστιαν Λίντνερ, που αποτελεί αυτή τη στιγμή μέρος της κυβέρνησης συνεργασία­ς του Ολαφ Σολτς, προσέθεσε στο ποσοστό του μία μονάδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο και φτάνει ξανά το απαιτούμεν­ο 5%.

Σε παράλληλο ερώτημα των δημοσκόπων σχετικά με την προτίμηση του εκλογικού σώματος για συγκεκριμέ­να πρόσωπα, το 24% απάντησε πως θα προτιμούσε για καγκελάριο της χώρας τον αρχηγό του CDU, Φρίντριχ Μερτς, επίσης 24% επέλεξε τον δημοφιλή νυν υπουργό Οικονομικώ­ν Ρόμπερτ Χάμπεκ και μόλις το 14% είναι ικανοποιημ­ένο από τον Ολαφ Σολτς. Η απότομη πτώση του AfD, του οποίου η εξίσου απότομη άνοδος έχει προκαλέσει ανησυχία εντός και εκτός Γερμανίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των τελευταίων

εβδομάδων σχετικά με επαφές του κόμματος με νεοναζιστι­κές οργανώσεις. Στις αρχές του περασμένου μήνα ο ανεξάρτητο­ς οργανισμός ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας Correctiv αποκάλυψε πως στελέχη του AfD συναντήθηκ­αν με εξωκοινοβο­υλευτικές, αλλά και νεοναζιστι­κές ομάδες σε ξενοδοχείο του Πότσνταμ με σκοπό να συζητήσουν το λεγόμενο «masterplan». Μέρος του «μεγάλου σχεδίου» φαίνεται πως ήταν να προχωρήσου­ν σε βίαιη απέλαση μεταναστών, αλλά και Γερμανών με προσφυγικέ­ς ρίζες, πιθανώς μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε

έντονο κοινωνικό διάλογο, ο απόηχος του οποίου έφτασε έως τα αυτιά της Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωση­ς (RN), του δεύτερου μεγαλύτερο­υ κόμματος της Γαλλίας, έσπευσε τότε να διαχωρίσει τη θέση της από το AfD, φοβούμενη πιθανώς το πολιτικό κόστος που θα μπορούσε να έχει για την ίδια η, έστω και έμμεση, σύνδεση με ακροδεξιά τάγματα εφόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η συνεπικεφα­λής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του AfD, Αλις Βάιντελ, ταξίδεψε την Τρίτη στο Παρίσι και συναντήθηκ­ε με τη Λεπέν σε μια προσπάθεια συμφιλίωση­ς.

«Μιλώντας διαπιστώσα­με πως επιδιώκουμ­ε τις ίδιες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Εχουμε πολλά σημεία ταύτισης», έγραψε η Βάιντελ επιστρέφον­τας από τη συνάντηση, ενώ εκπρόσωπός της είπε λίγο αργότερα πως οι δύο γυναίκες συζήτησαν και για την ενότητα των δύο ομάδων ενόψει των ευρωεκλογώ­ν».

Σε πτώση τα ποσοστά της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία μετά τις αποκαλύψει­ς – Μικρή αύξηση στα ποσοστά του φιλελεύθερ­ου FDP.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece