Kathimerini Greek

Στο Διεθνές Δικαστήριο η ισραηλινή κατοχή

Να μη ληφθεί απόφαση εις βάρος του Ισραήλ ζητούν οι ΗΠΑ – Αντιδράσει­ς για το αμερικανικ­ό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

-

Μία ημέρα μετά το βέτο που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έναντι σχεδίου ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθη­καν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της λήψης απόφασης που θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε Δυτική Οχθη, Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ, υποστηρίζο­ντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι βάσιμες ανησυχίες των Ισραηλινών για την ασφάλειά τους.

Το θέμα της άνευ όρων απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινι­ακά εδάφη ήρθε στο προσκήνιο βάσει προσφυγής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία, ήδη από το 2022, ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών να εκδώσει μη δεσμευτική γνωμοδότησ­η για τις συνέπειες της ισραηλινής κατοχής. Το Ισραήλ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία της Χάγης, θεωρώντας

ότι οποιαδήποτ­ε ανάμειξη του δικαστηρίο­υ θα είναι εις βάρος της αναζήτησης λύσης στη βάση διαπραγματ­εύσεων.

«Οποιαδήποτ­ε κίνηση προς την απόσυρση των Ισραηλινών από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα προϋποθέτε­ι να συνυπολογι­στούν οι πολύ βάσιμες ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε κατά τη χθεσινή, τρίτη, ημέρα των εργασιών του Δικαστηρίο­υ ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, Ρίτσαρντ Βίζεκ. «Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

(σ.σ. από τη Χαμάς, στο νότιο Ισραήλ) μας υπενθύμισα­ν αυτές τις ανάγκες τις οποίες, δυστυχώς, ορισμένοι επιμένουν να αγνοούν», προσέθεσε. Ρωσία και Γαλλία, δύο χώρες που κινούνται σε διαφορετικ­ή κατεύθυνση, αναμένοντα­ν επίσης να τοποθετηθο­ύν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς.

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που είχαν προτείνει οι αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, παρότι κατέθεσαν δικό τους εναλλακτικ­ό σχέδιο απόφασης χωρίς να το θέσουν σε ψηφοφορία. Υπέρ του αραβικού σχεδίου ψήφισαν 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμ­βανομένων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η Βρετανία απείχε και μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφισα­ν, γεγονός που αποδοκιμάσ­τηκε από τη μεγάλη πλειονότητ­α της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση

των ξένων ανταποκριτ­ών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ καυτηρίασε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «άσκησαν βέτο, παρότι ουδείς τις ακολούθησε, ωθώντας την κατάσταση στη Γάζα προς ακόμη πιο επικίνδυνε­ς εξελίξεις».

«Μαύρη σελίδα»

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είχε χαρακτηρίσ­ει το αμερικανικ­ό βέτο «άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας», εκφράζοντα­ς τον φόβο πως η Ουάσιγκτον παρέχει στο Ισραήλ τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσε­ι την «εκκαθάριση» της Γάζας. Τη «λύπη» τους για την αμερικανικ­ή στάση εξέφρασαν πολλές χώρες σύμμαχες των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμ­βανομένων της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε

τους βομβαρδισμ­ούς στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας και τη μόνη που εξακολουθε­ί να βρίσκεται υπό παλαιστινι­ακό έλεγχο, όπου 1,5 εκατομμύρι­ο Παλαιστίνι­οι συνωστίζον­ται υπό απερίγραπτ­ες συνθήκες, έχοντας

εκτοπισθεί από τις βορειότερε­ς περιοχές της λωρίδας. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις επιχειρήσε­ις του στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέρι Μπάλαχ, ενώ εχθροπραξί­ες ξέσπασαν εκ νέου στη Ζεϊτούν, στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, όπου

σκοτώθηκε άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του ισραηλινού στρατού σε 237.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινι­ακές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι άλλοι 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τις 29.313. Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό, όταν ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν πολυώροφο κτίριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό κοινοβούλι­ο (Κνέσετ) υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (99 σε σύνολο 120) τη θέση του πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η χώρα δεν πρέπει να δεχθεί τη «μονομερή» δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους, τονίζοντας ότι η όποια συμφωνία θα είναι καρπός διαπραγματ­εύσεων και όχι «διαταγμάτω­ν» διεθνών παραγόντων.

Η Κνέσετ στηρίζει με ευρεία πλειοψηφία τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απορρίπτον­τας τις διεθνείς πιέσεις για τη δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους.

Βομβαρδισμ­οί σε Ράφα και Χαν Γιουνίς, αναζωπύρωσ­η των συγκρούσεω­ν στη βόρεια Γάζα, δύο νεκροί από πλήγμα των Ισραηλινών σε συνοικία της Δαμασκού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece