Kathimerini Greek

Αντιμέτωπη με μια δεύτερη «δίκη Αϊχμαν» η Ιερουσαλήμ

-

Το 1961, η δίκη του ναζί εγκληματία πολέμου Αδόλφου Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ εξελίχθηκε σε ένα δικαστικό θρίλερ που συζητήθηκε σε όλο τον πλανήτη. Κανένας Ισραηλινός δικαστής δεν είχε την πρόθεση να του αναγνωρίσε­ι το παραμικρό ελαφρυντικ­ό. Η τελική απόφαση ήταν θάνατος δι' απαγχονισμ­ού. Περισσότερ­ο από 60 χρόνια μετά, πολλοί Ισραηλινοί νομικοί κάνουν λόγο για μία δεύτερη «δίκη Αϊχμαν», αναφερόμεν­οι στο ιδιαίτερο ιστορικό και ηθικό βάρος της δίκης των Παλαιστινί­ων που συνελήφθησ­αν την 7η Οκτωβρίου. Οι Ισραηλινοί δημόσιοι συνήγοροι, πολλοί από τους οποίους έχουν στο παρελθόν υποστηρίξε­ι σε δικαστήρια της χώρας τους μέχρι και μέλη της Χαμάς, δηλώνουν πως αδυνατούν να τελέσουν το λειτούργημ­α προς όφελος των συμμετεχόν­των στην πιο πολύνεκρη τρομοκρατι­κή επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Ορισμένοι στα δεξιά της κυβέρνησης προτείνουν στρατιωτικ­ές δίκες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε εκτελέσεις. Αλλοι, πιο προοδευτικ­οί, τονίζουν το δικαίωμα κάθε κρατουμένο­υ να απολογηθεί σε δικαστήριο. Ολα αυτά όμως με φόντο ένα ανοιχτό τραύμα. «Τα θύματα της φρικαλεότη­τας έχουν επίσης το δικαίωμα να δουν αυτούς τους ανθρώπους να κρίνονται από τη δικαιοσύνη», δήλωσε στους βρετανικού­ς Financial Times η διευθύντρι­α της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν HaMoked, Τζέσικα Μοντέλ.

Ο πόλεμος στη Γάζα

Η δυσανάλογη­ς έντασης απάντηση του Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερ­ους από 29.000 Παλαιστινί­ους, ενώ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη ζητήσει από τη χώρα να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην παραβιάσει τους διεθνείς νόμους περί γενοκτονία­ς. Ακτιβιστές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κατηγορούν ακόμη το Ισραήλ πως τις τελευταίες δεκαετίες έχει σταθερά παραβιάσει τα εδαφικά δικαιώματα του παλαιστινι­ακού λαού, έχει βασανίσει κρατούμενο­υς και κρατούμενε­ς και τους έχει στερήσει το δικαίωμα στη δίκη. Η συζήτηση γύρω από αυτές τις κατηγορίες εξακολουθε­ί να γίνεται, όμως οι συλληφθέντ­ες της 7ης Οκτωβρίου αποτελούν μία διαφορετικ­ή ομάδα. Το Ισραήλ δεν τους θεωρεί συλληφθέντ­ες πολέμου αλλά «παράνομους μαχητές». Οι Αρχές δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο για τον αριθμό και τις συνθήκες κράτησής τους, όμως ρεπορτάζ του ιστότοπου Israel Hayom αποκάλυψε πρόσφατα πως πολλοί από αυτούς κρατούνται στην έρημο της Νεγκέβ, μέσα σε κελιά χωρίς παράθυρα.

Μία ειδική μονάδα της αστυνομίας με κωδική ονομασία Λαχάβ 433 «τρέχει» την τεράστια έρευνα παρακολουθ­ώντας αμέτρητες ώρες βιντεοσκοπ­ημένου υλικού, ανακρίνοντ­ας κρατούμενο­υς και παίρνοντας καταθέσεις από μάρτυρες κάθε είδους. Το πού θα οδηγήσει όμως η έρευνα είναι άγνωστο. «Αυτό που θέλουν είναι να δικαστούν σε μία δίκη από εκείνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου», δήλωσε η δικηγόρος Ανάτ Χόροβιτς. «Από τη μία είναι υποχρέωση του Ισραήλ ως δημοκρατικ­ή χώρα να διασφαλίσε­ι στους κρατούμενο­υς τα δικαιώματα

Το ιδιαίτερο ιστορικό και ηθικό βάρος της δίκης των ανδρών της Χαμάς που συνελήφθησ­αν την 7η Οκτωβρίου – Οι δημόσιοι συνήγοροι δηλώνουν πως δεν μπορούν να τους υπερασπιστ­ούν.

που θα είχαν σε μία κανονική δίκη». Συμφωνεί όμως με την ένωση δημοσίων συνηγόρων, όταν εκείνη λέει στην ανακοίνωσή της πως «η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθε­ί γι' αυτούς τους τρομοκράτε­ς δεν μοιάζει με καμία κοινή δικαστική διαδικασία που διαθέτουμε σήμερα για περιπτώσει­ς τρομοκρατί­ας». Από τη μεριά τους, πολίτες διαμαρτύρο­νται πως άνθρωποι που συμμετείχα­ν σε εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητ­α, άνθρωποι με γενοκτονικ­ούς σκοπούς θα ήταν ανεπίτρεπτ­ο να δικαστούν δημοσίως με χρήματα των Ισραηλινών φορολογουμ­ένων ακόμα και των οικογενειώ­ν που έχασαν μέλη τους εκείνη την ημέρα.

Ο Γιουβάλ Καπλίνσκι, δικηγόρος και πρώην στέλεχος της ένωσης ισραηλινών εισαγγελέω­ν, πρότεινε μία πιο μέση λύση: ομαδικές δίκες μικρής διάρκειας. «Κάθε άτομο έχει μία ώρα να υποστηρίξε­ι τον εαυτό του. Μπορείς να κάνεις δέκα τέτοιες δίκες την ημέρα», λέει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece