Kathimerini Greek

Η επίδραση του αλκοόλ στα τρισεκατομ­μύρια μικρόβια του εντέρου

- Της ΑΛΙΣ ΚΑΛΑΧΑΝ

Μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορούν να συμπληρώσο­υν ένα γεύμα και να προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης. Τι κάνει όμως το αλκοόλ στα τρισεκατομ­μύρια μικρόβια που ζουν στο έντερό μας;

Στην επιστήμη του μικροβιώμα­τος «υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα», λέει ο δρ Λορέντζο Λέτζιο, ιατρός-ερευνητής που μελετά την κατανάλωση και τον εθισμό στο αλκοόλ στα εθνικά ινστιτούτα υγείας (National Institutes of Health).

Ωστόσο είναι σαφές ότι τα καλά μικρόβια είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητ­ικού συστήματος και την υγεία του εντέρου. Και καθώς οι επιστήμονε­ς αρχίζουν να διερευνούν πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το έντερό μας, διαπιστώνο­υν ότι η υπερβολή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Πώς επηρεάζει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το μικροβίωμα του εντέρου;

Οι περισσότερ­ες από τις διαθέσιμες έρευνες σχετικά με το αλκοόλ και το μικροβίωμα εστιάζουν σε άτομα που πίνουν τακτικά και πολύ, λέει η δρ Σίνθια Χσου, γαστρεντερ­ολόγος στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στο Σαν Ντιέγκο. Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (αδυναμία ελέγχου ή διακοπής της προβληματι­κής κατανάλωση­ς αλκοόλ) έχουν συχνά ανισορροπί­α «καλών» και «κακών» βακτηρίων στο έντερό τους. Αυτό ονομάζεται δυσβίωση και συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση περισσότερ­ων φλεγμονών και ασθενειών, σε σύγκριση με ένα πιο υγιές μικροβίωμα, λέει η Χσου. Οσοι καταναλώνο­υν πολύ αλκοόλ και έχουν δυσβίωση, μπορεί επίσης να έχουν πιο βλεννώδες ή διαπερατό εσωτερικό τοίχωμα του εντερικού σωλήνα, λέει ο Λέτζιο. Ενα υγιές εντερικό τοίχωμα λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου –που είναι γεμάτο μικρόβια, τρόφιμα και δυνητικά επιβλαβείς τοξίνες– και του υπόλοιπου σώματος, εξηγεί. Οταν το εντερικό τοίχωμα καταρρέει, τα βακτήρια και οι τοξίνες μπορούν να διαφύγουν στο αίμα και να περάσουν στο ήπαρ, προσθέτει η Χσου, όπου μπορούν να προκαλέσου­ν φλεγμονή και βλάβη.

Προκαταρκτ­ικές έρευνες δείχνουν ότι ένα μη υγιές έντερο μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην επιθυμία για αλκοόλ, λέει ο δρ Τζασμοχάν Μπατζάζ, ηπατολόγος στο Πανεπιστήμ­ιο της Κοινοπολιτ­είας της Βιρτζίνια και στο Ιατρικό Κέντρο του Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Σε μια μελέτη του 2023, για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα 71 ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών, που δεν είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Οσοι ανέφεραν συχνότερη κατάχρηση αλκοόλ (δηλαδή κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερ­ων ποτών μέσα σε περίπου δύο ώρες για τις γυναίκες ή πέντε ή περισσότερ­ων ποτών για τους άνδρες) είχαν αλλαγές στο μικροβίωμα οι οποίες συσχετίζον­ταν με μεγαλύτερη επιθυμία για αλκοόλ. Η μελέτη αυτή προστέθηκε σε προηγούμεν­ες έρευνες που έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερου­ς δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Ωστόσο, καμία από αυτές τις μελέτες δεν απέδειξε ότι το αλκοόλ προκαλεί δυσβίωση στον άνθρωπο.

Τι γίνεται με όσους πίνουν λιγότερο;

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζονται το πολύ δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ή ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με το πώς αυτή η ποσότητα επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, λέει η Τζένιφερ Μπαρμπ, κλινική ερευνητής βιοπληροφο­ρικής. Οι επιστήμονε­ς διαπίστωσα­ν ότι σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου, εκείνοι που πίνουν σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα έχουν πιο ποικιλόμορ­φο εντερικό μικροβίωμα – στοιχείο που συνδέεται γενικά με ένα υγιές έντερο. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε διαφορετικ­ές συνήθειες διατροφής ή τρόπου ζωής, ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάτι στα αλκοολούχα ποτά μπορεί να ωφελεί το μικροβίωμα – αν και πιθανότατα δεν είναι η αιθανόλη, λέει η Μπαρμπ.

Σε μια μελέτη του 2020 σε 916 γυναίκες στη Βρετανία που κατανάλωνα­ν δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι όσες έπιναν κόκκινο κρασί –ή σε μικρότερη κλίμακα, λευκό κρασί– είχαν πιο ποικιλόμορ­φο εντερικό μικροβίωμα από όσες δεν έπιναν. Δεν βρέθηκε αντίστοιχη σχέση με την μπίρα ή το λικέρ. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι πολυφαινόλ­ες –ενώσεις που περιέχοντα­ι στη φλούδα του σταφυλιού και βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσ­εις στα κόκκινα κρασιά– μπορεί να εξηγούν τα αποτελέσμα­τα αυτά.

Ομως οι πολυφαινόλ­ες δεν βρίσκονται απαραίτητα στο αλκοόλ, λέει ο Τζον Κράιαν, νευροεπιστ­ήμονας που μελετά το μικροβίωμα στο Πανεπιστήμ­ιο του Κορκ στην Ιρλανδία – υπάρχουν στα σταφύλια και στα περισσότερ­α φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε πολλά βότανα, στον καφέ και στο τσάι.

Μπορεί η μείωση του αλκοόλ να βελτιώσει την υγεία του εντέρου;

Ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα ανθρώπων που έλαβαν θεραπεία για διαταραχή χρήσης αλκοόλ και διαπίστωσα­ν ότι μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να πίνουν, τα μικρόβια του εντέρου τους άρχισαν να δείχνουν σημάδια βελτίωσης, λέει η Μπαρμπ, και τα εντερικά τους τοιχώματα έγιναν λιγότερο βλεννώδη. Ωστόσο, πρόσθεσε, όσοι υποβάλλοντ­αι σε θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ, συνήθως αρχίζουν ταυτόχρονα να τρώνε πιο υγιεινά και να κοιμούνται καλύτερα, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Δεν είναι σαφές πώς –ή αν– η διακοπή ή η μείωση του αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα όσων καταναλώνο­υν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, λέει ο Λέτζιο. Γνωρίζουμε όμως ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισο­φαγική παλινδρόμη­ση, φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου και γαστρεντερ­ική αιμορραγία, προσθέτει, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Επομένως, «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία», τονίζει ο Λέτζιο, ότι το να πίνετε λιγότερο είναι μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο να κάνετε για την υγεία σας.

Ατομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ έχουν συχνά ανισορροπί­α «καλών» και «κακών» βακτηρίων, κάτι που συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση περισσότερ­ων φλεγμονών.

 ?? ?? Προκαταρκτ­ικές έρευνες δείχνουν ότι ένα μη υγιές έντερο μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ.
Προκαταρκτ­ικές έρευνες δείχνουν ότι ένα μη υγιές έντερο μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece