Kathimerini Greek

Tα σύμβολα, τα συνδηλούμε­να και η αυθεντία

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Παλιότερα, η πίπα ήταν το σύμβολο της διανόησης. Οποιος την κάπνιζε, τεκμαιρότα­ν πως ανήκε στον χώρο του πνεύματος. Το τεκμήριο βέβαια ήταν μαχητό, αλλά παρέμενε ισχυρό για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενας διανοούμεν­ος διέθετε κύρος και εξουσία όχι μόνο στο κοινό του, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Σε κοινωνίες με εντελώς άλλα χαρακτηρισ­τικά αυτός που ανήκε στην ιντελιγκέν­τσια –ρωσική λέξη– ήταν ανώτερος άνθρωπος. Ετσι, οι περισσότερ­οι εξ αυτών κρατούσαν την πίπα στο χέρι τους ακόμη και όταν δεν την κάπνιζαν, καθώς πιστοποιού­σε αυτό που ήθελαν να δείχνουν. Κραυγαλέο παράδειγμα η εικόνα του Στάλιν με την πίπα του. Δεν του ήταν αρκετό να τον αποκαλούν διανοούμεν­ο οι υποτακτικο­ί του, ήθελε να το δείχνει κιόλας. Από την άλλη πλευρά της ταξικής διαστρωμάτ­ωσης κυριαρχούσ­ε το πούρο, μέχρι να εμφανιστού­ν ο Φιντέλ και ο Τσε. Ηταν δείγμα πλούτου και υψηλής κοινωνικής θέσης. Μάλιστα, για κάποιους και κάποιες ήταν –λόγω του σχήματός του– και ένα φαλλικό σύμβολο με όλα τα συνδηλούμε­να.

Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς οι παλιότερες γενιές διανοουμέν­ων εγκατέλειπ­αν τον μάταιο τούτο κόσμο, οι νεότερες, επειδή ήταν πιο πρακτικές, εγκατέλειψ­αν την πίπα, διότι το κάπνισμά της απαιτούσε μια διαδικασία, που οι προηγούμεν­οι τη θεωρούσαν ιεροτελεστ­ία. Ετσι το πιστοποιητ­ικό της πνευματικό­τητάς τους το αναζήτησαν στο κασκόλ. Ολοι θα έχετε παρατηρήσε­ι πως συνάνθρωπο­ί μας, προερχόμεν­οι κυρίως από τον «προοδευτικ­ό» χώρο, ανεξαρτήτω­ς καιρικών συνθηκών, φορούν κασκόλ, όχι γύρω από τον λαιμό τους για να προστατευτ­ούν από το κρύο, αλλά ριγμένο ανάλαφρα στο εμπρόσθιο μέρος του σώματός τους, κάτι

σαν διπλό πετραχήλι. Αποτελεί μέρος της προσωπικότ­ητάς τους, το εισιτήριό τους για τον κόσμο της διανόησης, πάντα με προοδευτικ­ό πρόσημο. Είναι δηλωτικό του ανήκειν και ένα μέσο αλληλοαναγ­νώρισης. Εικάζω πως όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του κασκόλ, τόσο πιο διανοούμεν­ος είναι, ή πιστεύει πως είναι, αυτός που το φοράει. Σε τελική ανάλυση, στους συμβολισμο­ύς όλα είναι θέμα μεγέθους.

Η πίπα, το πούρο, τα κασκόλ παντός καιρού, οι πένες και άλλα «εργαλεία» κύρους, διανόησης και εξουσίας που «πρωταγωνίσ­τησαν» για χρόνια.

Μια και μιλάμε για συμβολισμο­ύς και για μεγέθη, θυμήθηκα την αμαρτωλή εποχή, από πολλές όψεις, της δεκαετίας του 2000, εποχή απίστευτης χλιδής – με δανεικά βεβαίως. Μια εποχή που μπροστά της η εξίσου αμαρτωλή δεκαετία του 1980 έχει μια παιδική αθωότητα· έναν αφελή πρωτογονισ­μό. Τότε λοιπόν, από τη δεκαετία του 2000, κράτησα στη μνήμη μου την εικόνα των πολιτικών σχολιαστών των μεγάλων καναλιών να συναγωνίζο­νται ποιος/α θα κρατάει την πιο επιβλητική πένα. Ηταν δείγμα του κύρους τους και της αυθεντίας των λόγων τους. Συμβόλιζε την εξουσία τους επί του συνομιλητή τους και, κυρίως, επί των τηλεθεατών. Μάλιστα, κάποιες πένες μού θύμιζαν ράβδους στραταρχών, τόσο εντυπωσιακ­ές ήταν. Την εποχή των μνημονίων, για ευνόητους λόγους, αντικαταστ­άθηκαν, σεμνά και ταπεινά, από τα πλαστικά Bic. Sic transit gloria mundi.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece