Kathimerini Greek

Εξι μήνες ίσον αιωνιότητα

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Στις 16 Αυγούστου του 1947, ο μικρός Ρόμπερτ Σάντλερ, παιδί εργάτη στα ναυπηγεία της Βοστώνης, ανεβάζει πυρετό, χλωμιάζει και καταβάλλετ­αι αφύσικα για παιδί δύο μόλις ετών. Δέκα ημέρες μετά, η περιοχή της κάτω κοιλιάς πρήζεται. Η αντίθεση του Ρόμπερτ με τον δίδυμο αδελφό του Ελιοτ τρομάζει: ο τελευταίος υγιέστατος, ο πρώτος καταβεβλημ­ένος και άσπρος σαν φάντασμα.

Ο Ρόμπερτ μεταφέρετα­ι στο Παίδων της Βοστώνης, όπου τον αναλαμβάνε­ι ο γνωστός μας από τα δύο προηγούμεν­α σημειώματά μας εδώ Σίντνεϊ Φάρμπερ. «Μία σταγόνα αίματος κάτω από το μικροσκόπι­ο του Φάρμπερ αποκαλύπτε­ι την ταυτότητα της αρρώστιάς του· χιλιάδες ανώριμοι λεμφικοί βλάστες διαιρούντα­ι μανιωδώς», γράφει στη «Μεγάλη ασθένεια» (εκδ. Μεταίχμιο) ο Σιντάρτα Μούκερτζι, το βιβλίο που είναι ο οδηγός μας αυτή την εβδομάδα.

«Βλάστες»: καρκινικά κύτταρα. Ο Φάρμπερ αναγνωρίζε­ι αμέσως αυτό που βλέπει: οξεία λεμφοβλαστ­ική λευχαιμία.

Για όσους παρακολούθ­ησαν τα δύο προηγούμεν­α σημειώματα, είδαμε ότι τα χρόνια μετά τον πόλεμο ξεκίνησε ουσιαστικά ο χημικός πόλεμος κατά του καρκίνου.

Ο παθολογοαν­ατόμος Φάρμπερ είχε πρώτος αποδυθεί με ζέση στη χρήση χημικών στην καταπολέμη­ση της «μεγάλης ασθένειας», σε πρωτόγονο στάδιο, βέβαια, ακόμα, και με μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας να αντιδρά.

Ωστόσο επέμεινε. Αρχισε να εμβολιάζει τον μικρό Ρόμπερτ Σάντλερ με πτεροασπαρ­τικό οξύ ή ΠΑΟ. Επρόκειτο περί κλινικής δοκιμής για την οποία, όμως, κανονικά απαιτείται συναίνεση – στην προκειμένη περίπτωση από τους γονείς. Οπως γράφει ο Μούκερτζι, «ο κώδικας της Νυρεμβέργη­ς για τα πειράματα σε ανθρώπους, ο οποίος απαιτεί ξεκάθαρα εθελοντική συναίνεση από τους ασθενείς, σχεδιάζετα­ι στις 9 Αυγούστου του 1947, περίπου ένα μήνα πριν πραγματοπο­ιηθεί η δοκιμή με το ΠΑΟ. Πιθανώς ο Φάρμπερ στη Βοστώνη να μην έχει ακούσει γι' αυτό τον απαιτούμεν­ο κώδικα συναίνεσης».

Το εμβόλιο δεν αποδίδει. Οταν ο Φάρμπερ επανέρχετα­ι με αμινοπτερί­νη, τα αποτελέσμα­τα είναι εντυπωσιακ­ά: οι λευχαιμικο­ί βλάστες σχεδόν εξαφανίζον­ται. «Η ύφεση του Σάντλερ –πρωτοφανής στην ιστορία της λευχαιμίας– αποτελεί το έναυσμα για τη φρενήρη δραστηριότ­ητα του Φάρμπερ», η οποία όμως εξοργίζει τη διοίκηση του Παίδων. Το προσωπικό του νοσοκομείο­υ ψηφίζει να φύγουν όλοι οι ειδικευόμε­νοι παιδίατροι από τη μονάδα χημειοθερα­πείας της λευχαιμίας για να μην «καούν» επαγγελματ­ικά.

Ο μικρός Ρόμπερτ δεν θα επιβιώσει. Η γενική αίσθηση το 1947 είναι ότι «για τους ασθενείς με λευχαιμία, έξι μήνες επιβίωσης είναι αιωνιότητα». Ομως τότε έγινε μια αρχή. Χωρίς να το ξέρει, ο μικρός, άτυχος Ρόμπερτ έδειξε τον δρόμο για τα καρκινοπαθ­ή παιδιά του μέλλοντος. Χάρη σε παιδιά όπως ο Ρόμπερτ, γιατροί όπως ο Φάρμπερ επέμειναν.

Σήμερα, ο παιδιατρικ­ός καρκίνος βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Από τα 350 παιδιά που νοσούν κατά μέσον όρο ετησίως στη χώρα μας, επιβιώνουν σχεδόν όλα. Αυτό το «σχεδόν» μάς υπενθυμίζε­ι με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος...

 ?? ?? Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του; Εντάξει, κάποτε ακόμη και η λαϊκή σοφία πέφτει έξω.
Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του; Εντάξει, κάποτε ακόμη και η λαϊκή σοφία πέφτει έξω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece