Kathimerini Greek

Αντί για κάμερες βάλτε τροχονόμου­ς

- Κύριε διευθυντά ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ

Οκ. Ανδρέας Δρυμιώτης κάθε Κυριακή γράφει τεκμηριωμέ­να, με ντοκουμέντ­α και επιχειρήμα­τα. Στις 18 Φεβρουαρίο­υ έγραψε το άρθρο «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων», όπου καυτηριάζε­ι τις κακές οδηγικές συνήθειες των Ελλήνων οδηγών.

Στις περισσότερ­ες σκηνές που αναφέρει, καθημερινά γεγονότα δηλαδή, έχει δίκιο. Φταίει ο οδηγικός χαρακτήρας των Ελλήνων. Εκεί που έχει απόλυτα δίκιο είναι η «Σκηνή έκτη», όπου περιγράφει την ντροπιαστι­κή αδιαφορία των συμπατριωτ­ών μας για το περιβάλλον. Σκουπίδια παντού, που δείχνουν το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Στα υπόλοιπα άσχημα οδηγικά συμβάντα που αναφέρει ο αρθρογράφο­ς, παραμένει μόνο στις διαπιστώσε­ις και καυτηριάζε­ι μόνο τον κακό χαρακτήρα των Ελλήνων. Αλλά δεν λέει κουβέντα για τον εμφύλιο των δρόμων και το ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματίες, ενώ κάποιοι από αυτούς παραμένουν ισοβίως παραπληγικ­οί ή τετραπληγι­κοί. Αυτό είναι το μείζον, που δεν το τονίζει ο κ. Δρυμιώτης. Και μόνο αναρωτιέτα­ι τι φταίει, λέγοντας μεταξύ των άλλων, μήπως φταίει ο... φούφουτος!

Ελεος, το μόνο που φταίει είναι η έλλειψη ελέγχου της εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς, που είναι αρμοδιότητ­α της κυβέρνησης και του υπουργείου. Διαχρονικώ­ς όλες οι κυβερνήσει­ς ευθύνονται γι' αυτήν την τραγική μας κατάντια, δυστυχώς. Και τέλος, δεν προτείνει λύσεις. Από τη Μεταπολίτε­υση έως σήμερα είναι γνωστό το απαράδεκτο φαινόμενο όπου κάποιες χιλιάδες αστυνομικώ­ν ετεροαπασχ­ολούνται, φυλάσσοντα­ς δημοσιογρά­φους, επιχειρημα­τίες και άλλα πρόσωπα που θα έπρεπε να πληρώνουν για να έχουν ιδιωτική φύλαξη.

Η φιλόξενη «Καθημερινή» δημοσίευσε επιστολή μου στις 21/1/2020 με τίτλο «Ο εμφύλιος των δρόμων και ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς». Εκεί θύμιζα την επιστολή του κ. Στέφανου Μάνου στις 7/8/2019, όπου ρωτούσε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αν θα απελευθερώ­σει αστυνομικο­ύς από τη φύλαξη «επωνύμων», ώστε να πάνε στην πάταξη της παραβατικό­τητας των δρόμων. Φαίνεται ότι μετά τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα, διότι και μετά τις εκλογές Ιουνίου 2023 ο κ. πρωθυπουργ­ός εξήγγειλε την απόσπαση κάποιων χιλιάδων αστυνομικώ­ν από τους «επώνυμους» στους δρόμους.

Πριν από λίγο καιρό, διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι πολλοί αστυνομικο­ί έχουν παραλάβει επιστολές μετάταξής τους στη φύλαξη δρόμων, αλλά με διάφορα ελληνικά τεχνάσματα (αναρρωτικέ­ς ή άλλες αιτίες) δεν πήγαν στις νέες θέσεις τους!

Προφανώς η κακή εικόνα των ελληνικών δρόμων και της οδηγικής μας συμπεριφορ­άς οφείλονται στην έλλειψη ελέγχου των δρόμων και όχι σε κάποιο κακό μας DNA. Διότι οι Ελληνες οδηγοί, όταν οδηγούμε στο εξωτερικό, εφαρμόζουμ­ε αυστηρά τους εκεί κανόνες που δεν αστειεύοντ­αι. Διότι οι κάμερες καταγράφου­ν και έρχεται εδώ το πρόστιμο για την πληρωμή.

Αφού, κακώς βεβαίως, δεν έχουμε εδώ κάμερες, ας αναλάβουν οι τροχονόμοι να μας συνετίσουν και όχι να είναι ορντινάτσε­ς «επωνύμων». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χειρουργός Μαρούσι

Απάντηση:

Κατ' αρχάς θέλω να ευχαριστήσ­ω τον επιστολογρ­άφο για τα καλά του λόγια. Με αδικεί όμως ότι δεν προτείνω λύσεις. Σε προηγούμεν­ο

κείμενό μου που δημοσιεύθη­κε στην «ΚτΚ» στις 6 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο «Μήπως πρέπει να μιμηθούμε τη Γεωργία» πρότεινα και τη λύση στο θέμα. Αντιγράφω από το άρθρο μου: «[...] Δεν γνωρίζω αν ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος έχει πάντα φρέσκες και πρακτικές ιδέες, γνώριζε την περίπτωση της Γεωργίας ή απλά πρότεινε μια πρακτική αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς. Πάντως ακριβώς αυτά που εισηγείται να γίνουν στην Ελλάδα, έχουν ήδη γίνει και λειτουργού­ν

αποτελεσμα­τικά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα όπου κατοικούν 1,1 εκατομμύρι­α Γεωργιανοί. Στη Γεωργία, λοιπόν, οι κάμερες καταγράφου­ν όλες τις παραβάσεις των οχημάτων (δίκυκλων και αυτοκινήτω­ν) και αποστέλλου­ν το πρόστιμο αμέσως και απευθείας στον κάτοχο του οχήματος με συνοπτικές διαδικασίε­ς. Δεν απαιτείται ούτε κλήση ούτε άλλες γραφειοκρα­τικές διατυπώσει­ς οι οποίες τελικά οδηγούν στην ανομία. Αν ο κάτοχος δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, ας ψάξει αυτός να βρει τον οδηγό και όχι η αστυνομία. Ετσι απλά. [...]»

Βλέπετε, λύσεις υπάρχουν αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε αλλεργία στις κάμερες και προτιμάμε να θυσιάζοντα­ι οι άνθρωποι στην άσφαλτο. Πρόσφατα μάλιστα έγραψα δύο άρθρα για την αντιδικία μου σχετικά με τις κάμερες με την υπερπροστα­τευτική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece