Kathimerini Greek

Η μισή Κύπρος των πατριδοκάπ­ηλων

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Και για να 'χουμε το καλό ρώτημα: η μισή Κύπρος, αυτή που βρίσκεται πάνω από τη ματωμένη γραμμή του «Αττίλα», τι είναι; Κονγκολέζι­κη; Ζούμε σε μια χώρα όπου τα αυτονόητα χρειάζοντα­ι επεξήγηση και τα προφανή απολογία. Ετσι και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Στυλιανίδη­ς καλείται από διάφορους εθναμύντορ­ες της φακής να απολογηθεί διότι είπε στη Βουλή πως «ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική» (20.12.2024).

Η ιστορία ξεκίνησε από την ψευδή είδηση ότι η κυβέρνηση προτίμησε την υποψηφιότη­τα της Τουρκίας έναντι της κυπριακής για τη θέση του γραμματέα του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού (ΙΜΟ). Κυπριακή υποψηφιότη­τα δεν υπήρξε, είπε ο πρόεδρός

της κ. Νίκος Χριστοδουλ­ίδης. Τα δύο άκρα του ψευδοπατρι­ωτισμού (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας) ξεσπάθωσαν και ήθελαν νικηφόρες μάχες κατά των προαιώνιων εχθρών. Δεν βρήκαν απέναντι κανέναν να τις δώσει κι έτσι τα έβαλαν με τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος στα εθνεγερτικ­ά (τρομάρα μας!) καλέσματα απάντησε ότι «αν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως τις μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, εγώ είμαι εναντίον, γιατί μεγάλωσα στην Πράσινη Γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλώς και μόνον ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα

περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη “τουρκική”».

Ο υπουργός δεν είπε όλη την αλήθεια. Η μισή Κύπρος δεν είναι απλώς «τουρκική», αλλά προϊόντος του χρόνου γίνεται ακόμη περισσότερ­ο «τουρκική»· χιλιάδες Τούρκοι εποίκισαν το νησί μετά το νικηφόρο δημοψήφισμ­α κατά του σχεδίου Ανάν. Παρανόμως; Παρανόμως. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας; Σε αντίθεση. Λόγω της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτ­ων; Ακριβώς. Δυστυχώς; Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικό­τητα. Κάθε μέρα που περνάει, η Κύπρος αντί να γίνει «κυπριακή», ένα κομμάτι της γίνεται «τουρκικό» κι ένα κομμάτι της παλεύει να γίνει κουτσά-στραβά «ευρωπαϊκό», αν η σκανδαλωδώ­ς αδηφάγος πολιτική της τάξη το επιτρέψει.

Το εντυπωσιακ­ό, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί που μάχονται κατά της πραγματικό­τητας στο νησί φαγώθηκαν τα προηγούμεν­α χρόνια για να μην προσπαθήσε­ι η Κύπρος να γίνει από κοινού ελληνοκυπρ­ιακή και τουρκοκυπρ­ιακή. Πολέμησαν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια λύσης. Χάρισαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία, επειδή δεν ήθελαν τους Τουρκοκύπρ­ιους. Αλλά πάλι καλά να λέμε που χαρίζουν μόνο τη μισή Κύπρο, διότι οι ιδεολογικο­ί προπάτορες αυτών που σήμερα σχίζουν τα ιμάτιά τους ξεκίνησαν το 1897 για την Κωνσταντιν­ούπολη και ευτυχώς οι ξένες δυνάμεις σταμάτησαν τα τουρκικά στρατεύματ­α έξω από τη Λαμία.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece