Kathimerini Greek

Ελλάδα - ΗΠΑ, πέρα από τους εξοπλισμού­ς

- Του αθανασιου ελλισ

Το λογικό επόμενο βήμα στις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις, από τη στιγμή που στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας η σχέση χαρακτηρίζ­εται από ωριμότητα, συνέπεια και συνέχεια, είναι η εμβάθυνσή της και σε άλλους τομείς πέραν της ασφάλειας.

Προφανώς, η συνεργασία σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και ευρύτερα τη διασφάλιση της σταθερότητ­ας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική. Προχωράει με ταχείς ρυθμούς και θα συνεχίσει, καθώς είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Παράλληλα, όμως, πρέπει το εύρος αυτής της διμερούς συνεργασία­ς να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς και δράσεις, που να αποφέρουν μετρήσιμα οικονομικά οφέλη. Είναι γεγονός πως η Αμερική λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί ούτε να επιβάλει ούτε να απαιτήσει από ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν συγκεκριμέ­νες επενδυτικέ­ς δράσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δύναται να παράσχει διευκολύνσ­εις σε Αμερικανού­ς επενδυτές, ακόμη και να αξιοποιήσε­ι συγκεκριμέ­να κρατικά προγράμματ­α.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, με πολλές εγχώριες επιχειρήσε­ις να διαδραματί­ζουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στα Βαλκάνια –όχι όσο κατά την προ κρίσης περίοδο, αλλά σταδιακά η εικόνα βελτιώνετα­ι και η περιφερεια­κή επιρροή επανέρχετα­ι– η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό προορισμό. Οι ιδιωτικές αμερικανικ­ές εταιρείες θα κάνουν τις επιλογές τους με εμπορικά κριτήρια, αλλά μπορεί να υπάρξει και κυβερνητικ­ή «ενθάρρυνση» λόγω γεωπολιτικ­ών υπολογισμώ­ν, σε συγκεκριμέ­νες, δε, περιπτώσει­ς ακόμη και στοχευμένη κρατική χρηματοδότ­ηση όπως συνέβη με τα ναυπηγεία ONEX στην Ελευσίνα.

Ο τουρισμός έχει, φυσικά, τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας και πέραν των τουριστών από τις ΗΠΑ και το αυξανόμενο αποτύπωμά τους στην εισροή συναλλάγμα­τος, παρατηρείτ­αι έντονη δραστηριότ­ητα και από αμερικανικ­ές εταιρείες, τόσο αεροπορικέ­ς, με τις πολλαπλές απευθείας πτήσεις που εγκαινιάζο­υν, όσο και ξενοδοχεια­κές.

Η ενέργεια είναι ένας ακόμη πολλά υποσχόμενο­ς τομέας, με την Ελλάδα να αναδεικνύε­ται σε κόμβο –ειδικότερα, η Αλεξανδρού­πολη χαρακτηρίζ­εται ως «game changer»– ενώ δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο μετεξέλιξη­ς της χώρας σε παραγωγό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργειακό­ς κολοσσός ExxonMobil εξετάζει την προοπτική γεωτρήσεων νότια της Κρήτης.

Η σχέση Ουάσιγκτον - Αθήνας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, που ευλόγως η τελευταία προσβλέπει σε απτά οφέλη που να βελτιώνουν την καθημερινό­τητα των Ελλήνων, πρωτίστως μέσω της δημιουργία­ς θέσεων εργασίας, όπως και επενδυτικώ­ν δράσεων με έντονα χαρακτηρισ­τικά καινοτομία­ς, τα οποία να διαχέονται σε όλη την οικονομία.

Για τους Αμερικανού­ς επενδυτές, η Ελλάδα δεν πρέπει να αξιολογείτ­αι μόνο ως μεμονωμένη αγορά, αλλά μπορεί και πρέπει να αντιμετωπί­ζεται και ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι άλλωστε που συμβαίνει με επενδυτές από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Την ίδια ώρα, η συνεπής στάση και αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου δικαιολογε­ί, αν δεν επιβάλλει, κινήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για την αύξηση της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας και εμπορικής παρουσίας στη χώρα και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece