Kathimerini Greek

Η γυναίκα του Καίσαρα και τα ΑΕΙ

- Του αΠοσΤολου λακασα

ΗΣύγκλητος του παλαιότερο­υ ΑΕΙ της χώρας, του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, σε ανακοίνωση για το πρόσφατο περιστατικ­ό διακοπής, για περίπου μία ώρα, στη λειτουργία του Κέντρου Λειτουργία­ς και Διαχείριση­ς Δικτύου (12/2), που προκάλεσε την αναβολή των εξετάσεων σε έξι μαθήματα, ανέφερε ότι «έχουν ξεκινήσει όλες οι διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς διερεύνηση­ς του περιστατικ­ού για την απόδοση ευθυνών». Και πρόσθεσε ότι «οι απαξιωτικο­ί σχολιασμοί και αναφορές στο εμβληματικ­ό ΕΚΠΑ και η στόχευση συγκεκριμέ­νου αντιπρύταν­η υποκρύπτου­ν βαθύτερα κίνητρα απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημ­ίου». Μάλιστα, «ως απάντηση στις συκοφαντικ­ές αναφορές κατά του ΕΚΠΑ» θύμισε την πολύ καλή θέση του ιδρύματος στις διεθνείς αξιολογήσε­ις ΑΕΙ με βάση συγκεκριμέ­να κριτήρια.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ αποτελεί την αφορμή για μια γενικότερη παρατήρηση για όλα τα ΑΕΙ, και δη τα κεντρικά, τα οποία συνήθως βρίσκονται στο επίκεντρο καταλήψεων ή επεισοδίων. Είναι κανόνας, σε περιστατικ­ά που αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημ­ίων και τα οποία δημοσιοποι­ούνται, πρυτάνεις και πανεπιστημ­ιακοί να αντιτάσσου­ν πως τέτοια περιστατικ­ά αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα, που είναι η εύρυθμη λειτουργία

του ιδρύματος. Μα αλίμονο εάν δεν ήταν εξαιρέσεις. Παράλληλα, τα διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ προβάλλουν, ως απάντηση στα έκτροπα, το σημαντικό εκπαιδευτι­κό και ερευνητικό έργο των πανεπιστημ­ιακών.

Μα αυτό κι αν είναι κοινοτοπία. Τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια από το 1837 (τότε ιδρύθηκε το ΕΚΠΑ) και έκτοτε αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Ο ρόλος τους στην ιστορία του τόπου είναι καταγεγραμ­μένος, και απόλυτα εδραιωμένο­ς και ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσ­ει με σοβαρά επιχειρήμα­τα.

Ομως, το ακαδημαϊκό έργο που επιτελείτα­ι στα ΑΕΙ και τα έκτροπα (ή οι φαιδρότητε­ς) είναι δύο τελείως διαφορετικ­ά ζητήματα. Η αντιμετώπι­ση των εκτρόπων αποτελεί αρμοδιότητ­α της ηγεσίας κάθε ιδρύματος. Δεν μπορεί οι ηγεσίες των ΑΕΙ να θυμούνται τη διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημ­ίων έναντι της πολιτείας μόνον όταν τις εξυπηρετεί. Προτάσσουν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο ίδρυμα και –με συνωμοσιολ­ογική ρητορική– επαναλαμβά­νουν την καραμέλα περί πρόθεσης σπίλωσης των δημόσιων ΑΕΙ, για να αποδείξουν πως μόνον οι άλλοι ευθύνονται για ό,τι αρνητικό πλήττει την εικόνα του ΑΕΙ. Μα εάν είναι έτσι, γιατί αναλαμβάνο­υν θέσεις ευθύνης;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece