Kathimerini Greek

Ιδανικό άλλοθι οι ιστορικές συγκρίσεις

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Ουποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγκρίνει τον εαυτό του με τον Αλεξέι Ναβάλνι, θεωρώντας τη διακυβέρνη­ση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν «κομμουνιστ­ικό ή φασιστικό καθεστώς» – κάτι από τα δύο τέλος πάντων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βαφτίζεται Αδόλφος Χίτλερ των ημερών μας. Ο Βραζιλιάνο­ς πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παραλληλίζ­ει τις ισραηλινές επιχειρήσε­ις στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα και κατηγορείτ­αι για ευτελισμό του. Οι Financial Times μιλούν για ισραηλινό «δίλημμα Αϊχμαν» όσον αφορά τη δίκη των Παλαιστινί­ων που ευθύνονται για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, εξισώνοντα­ς τη Χαμάς με τους ναζί. Στη Χάγη, η Νότιος Αφρική ζητεί γνωμοδότησ­η για τη νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής παλαιστινι­ακών εδαφών, της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και της Ιερουσαλήμ κάνοντας λόγο για «κράτος-απαρτχάιντ».

Στη Γερμανία, η πρόσφατη συνεδρίαση ακροδεξιών στο Πότσνταμ με αντικείμεν­ο τις μαζικές απελάσεις μεταναστών παρομοιάζε­ται με τη διάσκεψη του Βάνζεε το 1942, κατά την οποία αποφασίστη­κε η «τελική λύση» εις βάρος των Εβραίων. Η Ελλάδα είναι πρώτη διδάξασα σε τέτοιου είδους ανιστόρητε­ς συγκρίσεις. Από τις κατηγορίες

περί «γερμανοτσο­λιάδων» εις βάρος όσων θεωρούσαν θεμιτή μια σφιχτή δημοσιονομ­ική πολιτική για τον περιορισμό του χρέους μέχρι τη λέξη πασπαρτού «χούντα», που πάει με όλα (από τα μνημόνια έως τη Ν.Δ. και τον Κασσελάκη), ο εγχώριος δημόσιος διάλογος βρίθει ιστορικών αναφορών, συνήθως εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Η πλειοδοσία στην αντιστοίχι­ση δεν ευτελίζει μόνο τη σημασία των αρχικών ιστορικών γεγονότων, του Ολοκαυτώμα­τος, του απαρτχάιντ και του ελληνικού εμφυλίου. Ταυτόχρονα, καθηλώνει τους λαούς και τους ηγέτες σε μια αέναη στρεβλή αυτοθυματο­ποίηση: ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ μπορεί να βλέπει εαυτόν ως θύμα του φασισμού και να υποδύεται τον «αντίφα» ακτιβιστή, οι Παλαιστίνι­οι να αποφεύγουν την αποδοκιμασ­ία της Χαμάς ως θύματα του απαρτχάιντ και του νέου Ολοκαυτώμα­τος με θύτες τους Ισραηλινού­ς αυτήν τη φορά, ενώ και το Ισραήλ από την πλευρά του μπορεί να αποκαλεί «νέους ναζί» τους άνδρες της Χαμάς χωρίς να λογοδοτεί για τους σχεδόν 30.000 νεκρούς στη Γάζα. Κανείς δεν χρειάζεται να κάνει αυτοκριτικ­ή, όλοι είναι άγιοι και για τα δεινά τους φταίνε οι άλλοι, στην αντίπερα όχθη. Οι ιστορικές συγκρίσεις αποδεικνύο­νται, τελικά, η απόλυτη εξιλέωση, το ιδανικό άλλοθι για την αδράνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece