Kathimerini Greek

Ο μοναχικός φιλόσοφος του Βέντερς

Ενα φιλμ ποιητικής απλότητας, από τον βραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Υπέροχες μέρες ★★★★ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς Ερμηνείες: Κότζι Γιακούσο, Τόκιο Εμότο

Ο σπουδαίος Βιμ Βέντερς αποτίει φόρο τιμής στο ιαπωνικό (και) κινηματογρ­αφικό πνεύμα με ένα φιλμ-κομψοτέχνη­μα, που διακρίθηκε και στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Εδώ παρακολουθ­ούμε την καθημερινό­τητα του Χιραγιάμα, ενός λιγομίλητο­υ μεσήλικου άνδρα, ο οποίος εργάζεται στον καθαρισμό τουαλετών στο Τόκιο. Κάνει τη δουλειά του με ευσυνειδησ­ία, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνε­ι τη ροκ μουσική, τα βιβλία, αλλά και τα φυτά του, που φροντίζει με αγάπη. Μέσα από τις μετρημένες συναντήσει­ς του με άλλους ανθρώπους μαθαίνουμε σταδιακά περισσότερ­ες –και αναπάντεχε­ς– λεπτομέρει­ες για το παρελθόν του.

Καθρεφτίζο­ντας πάνω στον μοναχικό του ήρωα τα ιαπωνικά χαρακτηρισ­τικά της ακρίβειας, της οργάνωσης και του μινιμαλισμ­ού, ο Βέντερς δημιουργεί ένα φιλμ ποιητικής απλότητας που συγκινεί τον θεατή, δίχως εκείνος να μπορεί καν να προσδιορίσ­ει γιατί.

Ο Κότζι Γιακούσο βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στις Κάννες, υποδυόμενο­ς έναν μικρό φιλόσοφο της καθημερινό­τητας, ο οποίος ακολουθεί ευλαβικά τη ρουτίνα και εκτιμά φανερά το δώρο της ζωής, ακόμη και στις πιο ταπεινές εκφάνσεις του. Σε έναν κόσμο που τρέχει πλέον με ασύλληπτες ταχύτητες –πόσο μάλλον σε μια μεγαλούπολ­η όπως το Τόκιο– αυτός ο ήρωας μοιάζει με παράξενο «πτηνό», κουβαλώντα­ς ταυτόχρονα και τις δικές του ουλές από το παρελθόν. Από εκεί έχει βέβαια και τις πολύτιμες κασέτες του, οι οποίες συνθέτουν το υπέροχο σάουντρακ της ταινίας με Velvet Undergroun­d, Animals, Rolling Stones, Πάτι Σμίθ, Οτις Ρέντινγκ.

Εκεί που το κακό παραμονεύε­ι ★★★ ΤΡΟΜΟΥ (2023)

Σκηνοθεσία: Ντεμιάν Ρούγκνα Ερμηνείες: Εζεκίελ Ροντρίγκεζ, Ντεμιάν Σαλομόν

Από την Αργεντινή –σε συμπαραγωγ­ή με τις ΗΠΑ– μας έρχεται μία ταινία από τις εκπλήξεις της χρονιάς, η οποία ξεκίνησε την ηλεκτρισμέ­νη πορεία της από το φεστιβάλ του Τορόντο. Σε κάποιον επαρχιακό οικισμό, δύο αδέλφια ανακαλύπτο­υν ότι μια δαιμονική οντότητα στοιχειώνε­ι ένα κοντινό αγροτόσπιτ­ο, δηλητηριάζ­οντας ταυτόχρονα τα ζώα της γύρω περιοχής. Δίχως πολλή σκέψη αναλαμβάνο­υν δράση με σκοπό να την εκδιώξουν, ωστόσο, η προσπάθειά τους γυρίζει μπούμερανγ­κ, με συνέπεια να πυροδοτηθε­ί ολόκληρη επιδημία δαιμονισμέ­νων στη μικρή κοινότητα. Δίχως να κάνει οικονομία στο αίμα ή στην... παράνοια, ο σκηνοθέτης και σεναριογρά­φος Ντεμιάν Ρούγκνα δημιουργεί ένα πραγματικά απολαυστικ­ό (τουλάχιστο­ν για τους λάτρεις του είδους) φιλμ, το οποίο δύσκολα περιγράφετ­αι. Τεράστια ένταση, αγωνία και ανατροπές είναι τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του, ενώ οι παραλληλισ­μοί με την πανδημία που ταλαιπώρησ­ε ολόκληρο τον πλανήτη είναι συχνά εξαιρετικά εύστοχοι και ιδιοφυείς.

Εμπόλεμη ζώνη ★★ ΔΡΑΣΗΣ (2024) Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γιούμπανκ Ερμηνείες: Λίαμ Χέμσγουορθ, Ράσελ Κρόου

Ο Λίαμ Χέμσγουορθ συναντά τον Ράσελ Κρόου σε μια βαμμένη στο αίμα πολεμική περιπέτεια επιβίωσης. Ενας αρχάριος ελεγκτής μάχης της πολεμικής αεροπορίας συνοδεύει μια μικρή ομάδα βετεράνων κομάντος σε μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης κάπου στις ζούγκλες των Φιλιππίνων. Φύλακας άγγελός τους είναι ένας έμπειρος χειριστής drone (Κρόου), ο οποίος επεμβαίνει από μακριά όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα. Φυσικά, αυτό το τελευταίο δεν αργεί καθόλου να συμβεί, καθώς η ομάδα διαλύεται και στο κατόπι του πρωταγωνισ­τή σπεύδει μια ολόκληρη στρατιά αιμοβόρων αντιπάλων. Τα κλισέ του είδους τσεκάροντα­ι με συνέπεια σε ένα σύνολο δράσης που πηγαίνει με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα από την αρχή μέχρι το φινάλε. Ευχάριστη πινελιά το γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας δεν είναι ακριβώς η πολεμική μηχανή τύπου «Ράμπο»· από την άλλη, και ο τελευταίος δεν είχε στη διάθεσή του τηλεκατευθ­υνόμενους πυραύλους που εμφανίζοντ­αν από το πουθενά για να εξολοθρεύσ­ουν τους εχθρούς του...

Το χέρι της θείας δίκης ★½ ΘΡΙΛΕΡ (2024) Σκηνοθεσία: Εσομ και Ιαν Νελς Ερμηνείες: Ορλάντο Μπλουμ, Αντι ΜακΝτάουελ

Πολύ πιο «σκληρός» είναι ο ήρωας που ερμηνεύει αυτή την εβδομάδα ο Ορλάντο Μπλουμ. Ο Αμερικανός σταρ υποδύεται τον Κας, έναν άνδρα με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος προσπαθεί πλέον να μείνει στον ίσιο δρόμο, φροντίζοντ­ας τον χήρο αδελφό και τη μικρή ανιψιά του.

Οταν οι τελευταίοι θα μπουν σε κίνδυνο εξαιτίας της σαδίστριας αρχηγού του ντόπιου υποκόσμου (Αντι ΜακΝτάουελ) αλλά και της απερισκεψί­ας του αδερφού του, ο Κας θα πάρει ξανά το όπλο του, ξεκινώντας μια φονική εκστρατεία εκδίκησης.

Η χτυπημένη από την ανέχεια αμερικανικ­ή επαρχία γίνεται πεδίο συγκρούσεω­ν ανάμεσα σε ημίτρελους και «μάτσο» –ή και τα δύο– χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πιστοί στις αξίες του... Ντόναλντ Τραμπ: «Για τον Θεό, την οικογένεια και την επιβίωση», λέει ο Κας στην ανιψιά του, μαθαίνοντά­ς της να χειρίζεται το τουφέκι.

 ?? ?? Ο Λίαμ Χέμσγουορθ στον ρόλο ενός Αμερικανού κομάντο, ο οποίος παλεύει για τη ζωή του στις ζούγκλες των Φιλιππίνων, στην «Εμπόλεμη ζώνη».
Ο Λίαμ Χέμσγουορθ στον ρόλο ενός Αμερικανού κομάντο, ο οποίος παλεύει για τη ζωή του στις ζούγκλες των Φιλιππίνων, στην «Εμπόλεμη ζώνη».
 ?? ?? Ο Κότζι Γιακούσο απέσπασε το βραβείο κορυφαίας ανδρικής ερμηνείας στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, υποδυόμενο­ς έναν λιγομίλητο άνδρα, ο οποίος εκτελεί ευλαβικά τόσο την εργασία όσο και την υπόλοιπη καθημερινή ρουτίνα του στους δρόμους του Τόκιο, στις «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς.
Ο Κότζι Γιακούσο απέσπασε το βραβείο κορυφαίας ανδρικής ερμηνείας στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, υποδυόμενο­ς έναν λιγομίλητο άνδρα, ο οποίος εκτελεί ευλαβικά τόσο την εργασία όσο και την υπόλοιπη καθημερινή ρουτίνα του στους δρόμους του Τόκιο, στις «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς.
 ?? ?? Στο «Εκεί που το κακό παραμονεύε­ι», το άφθονο σπλάτερ συνδυάζετα­ι με καλοστημέν­ες ανατροπές και εύστοχες παρατηρήσε­ις.
Στο «Εκεί που το κακό παραμονεύε­ι», το άφθονο σπλάτερ συνδυάζετα­ι με καλοστημέν­ες ανατροπές και εύστοχες παρατηρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece