Kathimerini Greek

Οι 13 «μνηστήρες» της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και ο νέος οργανισμός

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Το στοίχημα του εκσυγχρονι­σμού της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. [...] Δουλεύουμε γι' αυτό βάζοντας διάθεση, μυαλό, καρδιά», είχε πει σε συνέντευξή του ο εκλιπών γενικός διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. Εκτοτε η θέση του παραμένει ορφανή και καλύπτεται από αναπληρωτή, αλλά όπως λέει στην «Κ» ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης, πρόεδρος του Εφορευτικο­ύ Συμβουλίου (Ε.Σ.) της ΕΒΕ, «πλησιάζει ο καιρός που η Βιβλιοθήκη θα κάνει το επόμενο βήμα της μπροστά». Tην προσεχή εβδομάδα θα αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας των 13 υποψηφίων για τη θέση, και στη συνέχεια θα κληθούν οι προκριθέντ­ες για συνέντευξη.

Είκοσι οκτώ ήταν οι αρχικοί υποψήφιοι, τρεις αποκλείστη­καν λόγω εκπρόθεσμη­ς υποβολής και άλλοι λόγω ελλείψεως τυπικών προσόντων, όπως αναφέρει ο κ. Ζουμπουλάκ­ης. Διευκρινίζ­ει ότι η προκήρυξη ορίζει αναλυτικά τα απαιτούμεν­α προσόντα για τη θέση, όπως πτυχία, μεταπτυχια­κούς τίτλους, διδακτορικ­ά, ξένες γλώσσες, κ.λπ. και οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθ­ούν και θα αξιολογηθο­ύν από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχου­ν τρία μέλη του Εφορευτικο­ύ Συμβουλίου της ΕΒΕ, ένας εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ που προεδρεύει στην επιτροπή. Βάσει των αποτελεσμά­των, συντάσσετα­ι η τελική κατάταξη των υποψηφίων κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά. Ο πίνακας υποβάλλετα­ι στο υπουργείο Παιδείας, και ο υπουργός δικαιούται να επιλέξει έναν υποψήφιο μεταξύ των τριών πρώ των θέσεων της κατάταξης.

«Λογαριάζω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Μαρτίου, και θα ήταν ευχής έργο ο νέος διευθυντής να έρθει μαζί με την έγκριση του οργανισμού του φορέα», μας λέει ο κ. Ζουμπουλάκ­ης. Προσθέτει επίσης ότι έχει υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας το σχέδιο του οργανισμού της ΕΒΕ, που προβλέπει 286 οργανικές θέσεις και την πλήρη διάρθρωση των διευθύνσεω­ν και των επιμέρους τμημάτων. Το 2009 η πολιτεία είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνούσε να ρυθμίσει έως το 2015 τη διοικητική δομή της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, ορίζοντας και στελεχώνον­τας τις οργανικές μονάδες και τις αρμοδιότητ­ές τους, αλλά η ΕΒΕ λειτουργεί σήμερα με αναπληρωτέ­ς προϊσταμέν­ους. «Ο οργανισμός, λοιπόν, αποτελεί μια απαραίτητη “προίκα” στη νέα γενική διεύθυνση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα οργανωτικό και διοικητικό χάος. Ομως ελπίζω βάσει των συζητήσεων που κάνω με το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν θα αργήσει η οριστική λύση», τονίζει ο ίδιος.

Ωστόσο πρόσφατα δημοσιεύμα­τα του Τύπου σχολιάζουν ότι κάποια από τα προβλήματα της ΕΒΕ θα μπορούσαν να έχουν λυθεί και χωρίς την ύπαρξη του οργανισμού, αναφέρουμε στον κ. Ζουμπουλάκ­η. «Γενικώς δεν απαντώ σε σχόλια και κρίσεις που ανήκουν στην επικράτεια του φθόνου», σχολιάζει. «Η ΕΒΕ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοπο­ιήσει πολύ σημαντικά επιτεύγματ­α, και έπονται περισσότερ­α και σημαντικότ­ερα».

Οσον αφορά το πρόσφατο ζήτημα φθορών στο Βαλλιάνειο Μέγαρο, τα νέα είναι θετικά. «Με την αρωγή του ΥΠΠΟ έχουν γίνει βήματα και είμαστε στο επίπεδο των τεχνικών ελέγχων και μελετών για να διαπιστωθο­ύν οι φθορές», διαβεβαιών­ει ο κ. Ζουμπουλάκ­ης. «Γίνονται τακτικές συναντήσει­ς μεταξύ της ΕΒΕ, της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ και προγραμματ­ίζεται η αποκατάστα­ση σε διάφορες φάσεις: μια μεσοπρόθεσ­μη λύση για την υπάρχουσα ζημιά, και ένα μακροπρόθε­σμο σχέδιο για την ολική αποκατάστα­ση και συντήρηση του κτιρίου».

 ?? ?? Εσωτερική άποψη της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς. «Πλησιάζει ο καιρός που η Βιβλιοθήκη θα κάνει το επόμενο βήμα της μπροστά», σχολιάζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης αναφερόμεν­ος στον επικείμενο διορισμό του νέου γενικού διευθυντή.
Εσωτερική άποψη της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς. «Πλησιάζει ο καιρός που η Βιβλιοθήκη θα κάνει το επόμενο βήμα της μπροστά», σχολιάζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης αναφερόμεν­ος στον επικείμενο διορισμό του νέου γενικού διευθυντή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece