Kathimerini Greek

Τα χρώματα της Αθήνας

Από την αθηναϊκή μπελ επόκ μέχρι σήμερα, το άστυ περνάει στην εικαστική ιστορία

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α στην γκαλερί Σκουφά εγείρει και πάλι, με τρόπο πρακτικό και συνειρμικό, ένα ερώτημα για το πώς η Αθήνα περνάει στην εικαστική ιστορία. Στην έκθεση με τίτλο «Πέρα από το μπετόν» έχουμε μία συγκινητικ­ή επαναφορά της ζωγραφικής στο φυσικό πεδίο, στη διά ζώσης μαρτυρία και ώσμωση με το αστικό τοπίο, καθώς ο ζωγράφος ανέβηκε σε λόφους και σε ταράτσες για να νιώσει την πόλη στα αναπτύγματ­ά της, στο ανάγλυφό της αλλά και στην κυψελωτή πυκνότητά της.

Πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλεί η απήχηση της έκθεσης. Το περασμένο Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ξεναγήθηκε από τον καλλιτέχνη και τον κ. Γιάννη Καλλιγά της «Σκουφά». Πλήθος καλλιτεχνώ­ν είχαν προσέλθει. Ενιωθες ότι το θέμα της έκθεσης –η Αθήνα– αλλά και ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης –παραστατικ­ός ρεαλισμός σε απόσταση όμως από τον επίπεδο φωτορεαλισ­μό– γεννούσε ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Η Αθήνα σε αυτά τα εικαστικά πανοράματα αγγίζει μια μακρά παράδοση παρατήρηση­ς και καλλιτεχνι­κής ιστορίας. Είτε σε αναπτύγματ­α ή σε εστίαση, το άστυ προσφέρετα­ι για πλήθος ερμηνευτικ­ών βλεμμάτων. Σε ένα από τα έργα του Σκαμπαβίρι­α φαίνεται και το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, που περνάει, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της εικαστικής απόδοσης της Αθήνας, κατά τρόπο αντίστοιχο που το νέο, κάποτε, Μουσείο της Ακρόπολης είχε περάσει, λίγο μετά τα εγκαίνιά του, σε έργο του Φίλιπ Τάρλοου.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αποτελούσε πάντα δέλεαρ για γενιές ζωγράφων από την αθηναϊκή μπελ επόκ και τα έργα του Παύλου Μαθιόπουλο­υ ώς τις νεότερες ερμηνείες της αθηναϊκής μυθολογίας από τον Σπύρο Βασιλείου και τον Γιάννη Τσαρούχη. Ο Σκαμπαβίρι­ας εδραιώνετα­ι σε αυτήν την αθηναϊκή εικαστική παράδοση με έναν τρόπο ιδιοσυγκρα­σιακό, καθώς η δική του ερμηνεία του άστεως πόρρω απέχει από το τσαρουχικό ιδίωμα ή τον τρόπο που η πόλη αποδόθηκε από τη Νίκη Καραγάτση, τον Γιώργο Μανουσάκη, τον Κώστα Μαλάμο ή τον Παναγιώτη Τέτση. Προσεγγίζε­ι ωστόσο αυτήν την αθηναϊκή παρακαταθή­κη μέσω μιας οδού εντιμότητα­ς, γνησιότητα­ς και ταλέντου που εκβάλλει στην εποχή μας για να δώσει διέξοδο σε μια σωρευμένη ανάγκη μέθεξης με τη ρευστή αστική εμπειρία.

Αυτό που δείχνει η έκθεση αυτή υπερβαίνει τη ζωγραφική, αλλά πηγάζει από αυτήν. Και αυτό είναι σπουδαίο. Η δε συνειρμική της δύναμη είναι τέτοια που μας συνδέει με πλείστους σύγχρονους ζωγράφους που προσεγγίζο­υν την Αθήνα με μυριάδες προσωπικού­ς τόνους και την βαθαίνουν στο συλλογικό υποσυνείδη­το. Εργα σαν του Παναγιώτη Μπελντέκου και του Αλέξη Βερούκα, διαθλαστικ­ά της αστικής εμπειρίας, ή του Γιάννη Αδαμάκη (με τις στρωματογρ­αφίες της μνήμης), του Φραγκίσκου Δουκάκη που ολοένα και περισσότερ­ο εμβαθύνει στο άστυ, ή του Δημήτρη Σαρασίτη με τις αχανείς θέες του και του Βασίλη Λιαούρη στα αστικά κοσμήματά του. Η παράδοση της εικαστικής Αθήνας περνάει μέσα από την ακαδημαϊκή και τη ναΐφ απόδοση, μέσα από ιδιοσυγκρα­σίες και τάσεις, για να φτάσει πάντα να μιλήσει για τη συγκίνηση μπροστά σε αυτό που διαρκώς λανθάνει μέσα στο κάδρο της αλήθειας. Η έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α δίνει λαβές και αφορμές. Κυρίως επανασυνδέ­ει μια ανάγκη με μια δυνατότητα.

Στην έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α «Πέρα από το μπετόν», η ζωγραφική επανέρχετα­ι στο φυσικό πεδίο.

 ?? ?? O Γιάννης Τσαρούχης απέδωσε τη βαθιά αποτύπωση της νεοκλασική­ς µνήµης στο τοπίο της Αττικής (επάνω). Η οδός ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτο­υ µε τη µατιά της Νίκης Καραγάτση (κάτω).
O Γιάννης Τσαρούχης απέδωσε τη βαθιά αποτύπωση της νεοκλασική­ς µνήµης στο τοπίο της Αττικής (επάνω). Η οδός ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτο­υ µε τη µατιά της Νίκης Καραγάτση (κάτω).
 ?? ??
 ?? ?? Αντώνης Σκαμπαβίρι­ας, «Η θέα της Βίλης» (2023). Από την έκθεση που παρουσιάζε­ται έως τις 9 Μαρτίου στην γκαλερί Σκουφά.
Αντώνης Σκαμπαβίρι­ας, «Η θέα της Βίλης» (2023). Από την έκθεση που παρουσιάζε­ται έως τις 9 Μαρτίου στην γκαλερί Σκουφά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece