Kathimerini Greek

Γιατί χαίρεται ο κόσμος

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Κρίνοντας από όσα άκουσα στα δελτία ειδήσεων, η Αθήνα υποδέχθηκε την παρέλαση των τρακτέρ περίπου όπως υποδέχθηκε τους Αγγλους την ηµέρα της απελευθέρω­σης από τους Γερµανούς. «Αγωνίζοντα­ι για µας», επαναλάµβα­νε εκείνη η γυναικεία φωνή στο ραδιόφωνο από δελτίο σε δελτίο. Τρακτέρ και πεζοπόρα τµήµατα παρήλαυναν στην Πανεπιστηµ­ίου µε σηµαίες, άλλες ελληνικές, άλλες µαύρες, άλλες κίτρινες από την Αταλάντη και όχι την ΑΕΚ. Θα µου πείτε καλύτερα οι αγρότες παρά οι φοιτητές που διασκεδάζο­υν κάθε Πέµπτη. ∆εν θα µιλήσω για την ταλαιπωρία της πλειονότητ­ας του αθηναϊκού πληθυσµού. Αυτή είναι δεδοµένη στα όρια του µαζοχισµού. Ούτε για τη µάλλον στρεβλή εντύπωση που δηµιούργησ­αν οι ανταποκριτ­ές των Μέσων από την παρέλαση. ∆ηλαδή τι περίµεναν να δουν; Να γιουχάρουν ή να πετροβολού­ν οι περίοικοι; Εγώ πάντως είδα µερικούς χαµογελαστ­ούς συµπολίτες µου οι οποίοι έβγαζαν σέλφι µπροστά στα τρακτέρ. Μην ξεχνάµε ότι ένα µεγάλο µέρος του πληθυσµού της πρωτεύουσα­ς έχει αγροτικές καταβολές. Πάσχα έρχεται, θα πάνε στο χωριό και θα επιδεικνύο­υν τη συµµετοχή τους στον αγώνα.

Ας μην κοροϊδευόμ­αστε. Η καχεξία του «πρωτογενού­ς» τοµέα δεν ξεκίνησε χθες. Εχει βαθιές ρίζες. Τα σούπερ µάρκετ δεν γέµισαν µε πορτοκάλια Αργεντινής ή κρόµµυα Τουρκίας εξαιτίας της κλιµατικής κρίσης. Ο «πρωτογενής τοµέας» έχει σηκώσει τα χέρια από την εποχή που ο αείµνηστος Ντελόρ µας έστελνε πακέτα τα οποία κατέληγαν στις χωµατερές. Ενα µεγάλο µέρος της ευθύνης όσων πολιτικών διαχειρίστ­ηκαν την Ελλάδα της Μεταπολίτε­υσης –δεξιά κι αριστερά– αποδίδεται στη διαφθορά του λεγόµενου «πρωτογενού­ς τοµέα». Περασµένα ξεχασµένα, θα µου πείτε.

Και έτσι φτάσαµε στο σήµερα. Ο αφηρωισµός των αγροτών παραπέµπει στη δεκαετία του ’80. Είναι σκληρή η δουλειά τους; Αισθάνοντα­ι ανασφάλεια; Καλώς τους στον όµιλο. ∆εν είναι σκληρή η δουλειά του οδηγού ταξί από τον οποίον στέρησαν δύο µεροκάµατα ή του χειρουργού του ΕΣΥ που υποδέχεται κάθε βράδυ στο Ασκληπιείο της Βούλας διαµελισµέ­νους; ∆εν αισθάνεται ανασφάλεια ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τοµέα; Το ζήτηµα δεν είναι πολιτικό, µε τη στενή έννοια. Είναι ψυχολογικό µε την ευρεία έννοια. Οι αγρότες αισθάνοντα­ι παραγκωνισ­µένοι. Ισχυε στην εποχή που τους παρίστανε ο Χάρρυ Κλυνν. ∆εν ισχύει σήµερα. Και υποψιάζοµα­ι ότι αν συνεχίσουν, όπως λένε ότι θα συνεχίσουν, τους ενδιαφέρει το µερίδιο της δηµοσιότητ­ας όσο και το αφορολόγητ­ο πετρέλαιο. Πόσο αφορολόγητ­ο έκαψαν για να βγουν στην τηλεόραση; Σήµερα το κέντρο το έκλεισε η συµπαθής κατά τα άλλα τάξη των µελισσοκόµ­ων. Αύριο οι ιχθυαλιείς για να διαµαρτυρη­θούν επειδή τρώµε µπαρµπούνι­α απ’ το Μαρόκο; Ελάτε τώρα. Ο αγροτικός πληθυσµός έχει τα δίκια του. Oµως και ο υπόλοιπος πληθυσµός έχει τα δικά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece