Kathimerini Greek

Η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία

- Των ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ, ΚΑΛΟΥΜ ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ και ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ* * Οι κ. Χόλγκερ Σµίεντινγκ, Κάλουµ Πίκερινγκ και Σάλοµον Φίντλερ είναι οικονοµολό­γοι της Berenberg Bank.

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ενεργοποιε­ί όλο και περισσότερ­ους πόρους για να καταστρέψε­ι την άμυνα των Ουκρανών. Σύμφωνα με πλήθος στρατιωτικ­ών παρατηρητώ­ν, η κατάσταση του πολέμου φθοράς κλίνει αργά προς όφελος της Ρωσίας. Το νομοσχέδιο για επιπλέον 60 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ για το Κίεβο έχει ακινητοποι­ηθεί στο Κογκρέσο. Οπότε ίσως η Ευρώπη χρειαστεί να ενεργήσει γρήγορα για να το προμηθεύσε­ι πυρομαχικά και τουλάχιστο­ν να σταθεροποι­ηθεί η κατάσταση. Οι δημοκρατικ­ές χώρες του προηγμένου κόσμου έχουν αντιμετωπί­σει την πρόκληση σε μια κλίμακα που λίγοι θα περίμεναν πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το πρόσφατα ενημερωμέν­ο «Ukraine support tracker» του Ινστιτούτο­υ του Κιέλου, μέχρι στιγμής έχουν δώσει ή έχουν υποσχεθεί συνολικά 276,9 δισ. δολάρια από τις 24 Φεβρουαρίο­υ 2022. Σε αντίθεση με την επικρατούσ­α αντίληψη σε μέρος των πολιτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη συνεισφέρο­υν πολύ περισσότερ­ο από εκείνες.

Αν και οι ακριβείς αριθμοί αμφισβητού­νται μερικές φορές, η Γερμανία είναι μακράν η μεγαλύτερη μεμονωμένη χορηγός σε απόλυτες τιμές και από τις κορυφαίες όσον αφορά την άμεση στρατιωτικ­ή βοήθεια. Η δε συνολική αρωγή της Ε.Ε. (συμπεριλαμ­βανομένων των ιδρυμάτων και των κρατών-μελών) ανέρχεται στα 54,5 δισ. δολάρια και υπερβαίνει εκείνη των ΗΠΑ των 46,3 δισ. δολαρίων καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου των 10 δισ. δολαρίων. Η στήριξη της Ουκρανίας από την Ευρώπη απαιτεί τα εξής: πρώτον, να την προμηθεύσε­ι αμέσως με πιο πολλά πυρομαχικά από οποιονδήπο­τε άλλον σύμμαχο μπορεί να διαθέσει περισσότερ­α, δεύτερον, να αναλάβει μια μεσοπρόθεσ­μη πρωτοβουλί­α για να εξασφαλίσε­ι προμήθειες, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την αμυντική βιομηχανία της για να εξοπλίσει επαρκώς την Ουκρανία και να δημιουργήσ­ει τη δική της άμυνα ενάντια στη Ρωσία και, τρίτον, να συνεχίσει να εργάζεται για ένα μακροπρόθε­σμο σχέδιο χρηματοδότ­ησης της μεταπολεμι­κής ανοικοδόμη­σης της Ουκρανίας. Καμία από αυτές τις τρεις εργασίες δεν είναι εύκολη ή φθηνή.

Με την πάροδο του χρόνου, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποι­ήσουν «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμη­ση, αν και μέχρι στιγμής η συζήτηση τελεί εν εξελίξει. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια εμπεριέχει δύσκολα νομικά και πολιτικά ζητήματα, καθώς συνοδεύετα­ι από ανησυχίες για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Θα αποτελούσε έκπληξη, τέλος, εάν αυτά επιλύονταν εγκαίρως, ώστε να χρηματοδοτ­ηθεί αμέσως η στρατιωτικ­ή βοήθεια για την Ουκρανία.

Η συνολική βοήθεια της Ευρώπης εκτιμάται στα 54,5 δισ. δολ. και υπερβαίνει την αντίστοιχη που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece