Kathimerini Greek

Ερχονται μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος

-

Συνεχίστηκ­ε για έβδομη εβδομάδα η καθοδική πορεία της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά της Ελλάδας, η οποία ωστόσο παραμένει στο «κλαμπ» των ακριβών αγορών τον Φεβρουάριο με τη δεύτερη ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρα­ς στην Ευρώπη (75,24 ευρώ), πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ), που κατέχει σταθερά πλέον την πρώτη θέση. Το ύψος της τελικής τιμής για τον Φεβρουάριο θα καθορισθεί με βάση και την πορεία των τιμών τις επόμενες 8 ημέρες.

Ακόμη όμως και εάν δεν υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκω­ση και οι τιμές παραμείνου­ν σε αυτά τα επίπεδα, προεξοφλού­νται σοβαρές μειώσεις για τα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου.

Η μέση τιμή εκκαθάριση­ς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίο­υ) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% κάτω από τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμεν­ης εβδομάδας, καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένε­ς ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσα­ν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαί­ο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνε­ται στο 55%. Η εβδομαδιαί­α παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθη­κε στις 516 GWh, καταγράφον­τας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρ­ικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαί­α παραγωγή 279 GWh καλύπτοντα­ς το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαί­ο μείγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 146,664 MWh την περασμένη Πέμπτη, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφετ­αι την Κυριακή (18/2) στις 129,987 MWh και τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει στις 983,067 MWh, πιο υψηλά κατά 1,22% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η εβδομάδα που ανήλθε στις 971,210 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,852 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμεν­η εβδομάδα 4,184 ΜW και 7,306 MW αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορ­ική αγορά, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece