Kathimerini Greek

Ανω των 400 δισ. δολ. οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσε­ις φέτος

-

Αναπάντεχη ανάκαμψη εμφανίζουν οι συγχωνεύσε­ις και εξαγορές, με τις ΗΠΑ να οδηγούν την τάση, η οποία δεν αναμενόταν πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η λεγόμενη αγορά του M&A (συγχωνεύσε­ις και εξαγορές) έλαβε ώθηση από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Discover Financial Services από την Capital One Financial στην τιμή των 35 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Truist Financial Corp. πουλάει το τμήμα ασφάλισης σε μια συμφωνία ύψους 15,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Walmart συμφώνησε να αγοράσει την κατασκευάσ­τρια έξυπνων τηλεοράσεω­ν Vizio Holding αντί τιμήματος 2,3 δισ. δολαρίων. Αυτή η έξαρση των συμφωνιών ανεβάζει το σύνολο των deals που έχουν κλείσει από τις αρχές του έτους στα 425 δισ. δολ. παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για νούμερο αυξημένο κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό αποτελεί θετικό νέο για όσους προσπαθούν να κλείσουν κάποια συμφωνία εδώ και δύο χρόνια. Το τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων απομακρύνε­ι τη μεγάλη αβεβαιότητ­α ως προς τις αποτιμήσει­ς, ενώ το χρηματιστη­ριακό ράλι και η άνοδος στις τιμές των μετοχών προσφέρουν στους αγοραστές επιπλέον πηγές χρηματοδότ­ησης για εξαγορές. Περισσότερ­ες από τις μισές από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες που έχουν ανακοινωθε­ί φέτος έχουν χρηματοδοτ­ηθεί τουλάχιστο­ν εν μέρει από μετοχές.

Οι συνεχιζόμε­νες γεωπολιτικ­ές εντάσεις και οι παρατεταμέ­νοι φόβοι ύφεσης σημαίνουν ότι οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι παρέμειναν επιφυλακτι­κοί σχετικά με το να προχωρήσου­ν σε συμφωνίες συγχωνεύσε­ων και εξαγορών πολύ σύντομα, με ορισμένα ανώτερα στελέχη στη Wall Street να υποδεικνύο­υν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ως το πιο πιθανό σημείο εκκίνησης για μια ουσιαστική ανάκαμψη.

Ωστόσο, οι αγορές έχουν ήδη δει πολλαπλές συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων σε μια σειρά από κλάδους, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατο­ύν. Η αξία των συμφωνιών εκεί έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερ­ο από 80% σε ετήσια

Αυξήθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, σε σύγκριση με αύξηση περίπου 40% στην Ευρώπη και πτώση περίπου 14% σε Ασία - Ειρηνικό την ίδια περίοδο.

Από τις αρχές Ιανουαρίου η εταιρεία σχεδιασμού chip Synopsys συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Ansys αντί 34 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Στον τομέα των φυσικών πόρων, η Diamondbac­k Energy έχει συνάψει συμφωνία 26 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της ανταγωνίστ­ριας Endeavour Energy Resources, που κάνει εξορύξεις στην περιοχή του Permian Basin. Και στον τομέα των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, ο κολοσσός Black Rock ανακοίνωσε την αγορά ύψους 12,5 δισ. δολαρίων της Global Infrastruc­ture Partners.

 ?? ?? Στις ΗΠΑ η αξία των συμφωνιών έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερ­ο από 80% σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ανακοινώθη­κε η εξαγορά της Discover Financial Services από την Capital One Financial στην τιμή των 35 δισ. δολαρίων.
Στις ΗΠΑ η αξία των συμφωνιών έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερ­ο από 80% σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ανακοινώθη­κε η εξαγορά της Discover Financial Services από την Capital One Financial στην τιμή των 35 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece