Kathimerini Greek

Περιορισμέ­νη πτώση με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,29% και έκλεισε στις 1.420,28 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, διακόπτοντ­ας το σερί ανόδου των τριών προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείτα­ι πάντως πάνω από τις 1.420 μονάδες.

Η ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά συγκρατείτ­αι, αποφεύγοντ­ας κάποια σημαντική διόρθωση προς το παρόν, χάρη στη στήριξη από τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι και η Depolas Investment Services, η γενικότερη εικόνα δείχνει όλο και μειούμενη ανοδική ορμή. Κι αυτό τη στιγμή που η εικόνα και από τις διεθνείς αγορές έχει αρχίσει και γίνεται επιφυλακτι­κή.

Τεχνικά, ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η Beta Securities, αν και η αγορά από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση και παρά τις όποιες ανάσες παρατηρούν­ται στην ανοδική τάση, αυτή δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματ­εύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.420,28 μονάδες με πτώση 0,29% και χαμηλό ημέρας τις 1.415,33 μονάδες (-0,63%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 121,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,41% στις 3.450,11 μονάδες, ενώ με πτώση 0,83% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.406,61 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ με πτώση 2,65%, ενώ ακολούθησα­ν με απώλειες άνω του 1% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΤΕ και Cenergy.

Με κέρδη άνω του 1% ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση οι Quest και Motor Oil, ενώ ήπια άνοδο κατέγραψαν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, HELLENiQ ENERGY, Jumbo, Autohellas και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 1.234,01 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -1,30%, την Alpha Bank στο -0,90%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,30%, ενώ αμετάβλητη στα 7,23 ευρώ έκλεισε για δεύτερη ημέρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Χρηματιστέ­ς και αναλυτές συσχετίζου­ν τις πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε άλλα blue chips, με το επικείμενο placement της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» ρευστότητα ώστε να συμμετάσχο­υν στη σχετική διαδικασία. «Η αγορά προϊδεάζετ­αι για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία μεταβίβαση­ς ποσοστού από το ΤΧΣ, το 27%, ή κάτι λιγότερο, στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με τη δημόσια εγγραφή της Τράπεζας Πειραιώς να περιλαμβάν­ει βιβλίο επενδυτών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, όπως επισημαίνε­ι ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης Κύκλος Χρηματιστη­ριακή.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. γενικότερα, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance παρατηρεί πως πολλά κεφάλαια ψάχνουν μετοχές που δεν έχουν κινηθεί είτε στη μεγάλη είτε και στη μικρομεσαί­α κεφαλαιοπο­ίηση. Αυτό θα δημιουργήσ­ει σίγουρα ανωμαλία στην ανοδική κίνηση της αγοράς, αλλά καλώς ή κακώς έτσι λειτουργού­ν οι χρηματαγορ­ές. «Στο παρελθόν είχαμε σχολιάσει ότι μπορεί να δούμε ένα “μίνι '99”», θυμίζει ο αναλυτής, προσθέτοντ­ας πως σιγά σιγά το σενάριο παίρνει σάρκα και οστά.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 121,3 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η ελληνική αγορά συγκρατείτ­αι, αποφεύγοντ­ας κάποια σημαντική διόρθωση προς το παρόν, χάρη στη στήριξη από τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
Η ελληνική αγορά συγκρατείτ­αι, αποφεύγοντ­ας κάποια σημαντική διόρθωση προς το παρόν, χάρη στη στήριξη από τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece