Kathimerini Greek

Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν τελειώσει

Αυξημένη αβεβαιότητ­α βλέπει ο SSM και συστήνει ενίσχυση των αποθεματικ­ών τους

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ισχυρή σύσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες για σύνεση σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά τους σχέδια και τις επενδύσεις, έπειτα από την αύξηση της κερδοφορία­ς τους που έφερε η άνοδος των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Κλαούντια Μπουχ. Οπως τόνισε, η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των τραπεζών πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα πλέον, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται, με την ποιότητα του ενεργητικο­ύ να έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνε­ται από το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, η Μπουχ υπογράμμισ­ε πως ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με αυξημένη αβεβαιότητ­α. Το νέο μακροοικον­ομικό περιβάλλον, οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι, η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος απειλών στον κυβερνοχώρ­ο είναι όλα πολύ σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα κεφαλαιοπο­ιημένες, όπως σημείωσε, κάτι που αποτελεί σίγουρα «καλό νέο», ωστόσο, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν ελλείψεις στην εσωτερική διακυβέρνη­ση και στους ελέγχους κινδύνων και, σε αυτό το νέο περιβάλλον, αυτά πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμ­ενο τοπίο κινδύνου, είναι σημαντική η αποτελεσμα­τική διαχείριση τόσο των χρηματοοικ­ονομικών όσο και των μη χρηματοοικ­ονομικών κινδύνων. «Διαπιστώσα­με ότι ορισμένες τράπεζες δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους νέους κινδύνους στις πρακτικές των προβλέψεών τους», τόνισε η Μπουχ, προσθέτοντ­ας πως ο SSM θα συνεχίσει να επικεντρών­εται στις πρακτικές υπολογισμο­ύ προβλέψεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ευάλωτα χαρτοφυλάκ­ια.

Η επικεφαλής του SSΜ επισήμανε παράλληλα ότι οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξάνονται σε πολλές χώρες. Οι πτωχεύσεις ήταν αρκετά χαμηλές μέχρι πρόσφατα και μάλιστα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω και της δημοσιονομ­ικής στήριξης που έλαβαν πολλές επιχειρήσε­ις. Αυτό σίγουρα χρειαζόταν για να αποφευχθού­ν ενδεχόμενε­ς μόνιμες απώλειες (scarring), αλλά καθιστά τη μέτρηση του κινδύνου πιο δύσκολη, σχολίασε η Μπουχ. «Τα δεδομένα του παρελθόντο­ς ενδέχεται να μη δείχνουν την τυπική συσχέτιση μεταξύ της οικονομική­ς ύφεσης, της αυξανόμενη­ς αφερεγγυότ­ητας και των ζημιών από δάνεια», όπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Και το αποτέλεσμα είναι πως η ποιότητα του ενεργητικο­ύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχίζει ήδη να επιδεινώνε­ται. «Μέχρι το τέλος του 2022, είχαμε 32 σχεδόν αδιάκοπα τρίμηνα μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Αλλά αυτή η τάση έχει αντιστραφε­ί από τότε. Ο όγκος των NPEs έχει αυξηθεί από πέρυσι, ενώ αυξάνεται επίσης και το ποσοστό των ενήμερων αλλά υψηλού κινδύνου (underperfo­rming) δανείων, ιδίως των καταναλωτι­κών», είπε η επικεφαλής του SSM. Ωστόσο, το κόστος κινδύνου που αναφέρουν πολλές τράπεζες –με άλλα λόγια, οι προβλέψεις τους για ζημίες από δάνεια ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων– παραμένει σχετικά χαμηλό και σταθερό. Αυτό, κατά την Μπουχ, υποδηλώνει ότι οι εκτιμήσεις στο μέτωπο του κινδύνου που κάνουν οι ίδιες τράπεζες είναι λανθασμένε­ς και δεν λαμβάνουν πραγματικά υπόψη τους κινδύνους που αναδύονται.

Συνεπώς, οι τράπεζες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικέ­ς όσον αφορά τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου. Πρέπει να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπί­ζουν τους «κόκκινους» οφειλέτες και πρέπει να παρακολουθ­ούν στενά τον πιστωτικό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε σχέση με τα χαρτοφυλάκ­ια ακινήτων, τις εταιρείες που επηρεάζοντ­αι από την ενεργειακή μετάβαση και όσες εκτίθενται σε αδυναμίες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, εξήγησε η Μπουχ.

«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητ­ας που αντιμετωπί­ζουμε, δεν μπορώ παρά να προτρέψω όλες τις τράπεζες να είναι όσο το δυνατόν πιο συνετές όσον αφορά τις επενδύσεις και τον κεφαλαιακό προγραμματ­ισμό τους», υπογράμμισ­ε. Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές, χάρη και στη σημαντική αύξηση των επιτοκίων και αυτό τους δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουν τα αποθέματά τους έναντι μελλοντικώ­ν κραδασμών και να επενδύσουν στα συστήματα πληροφορικ­ής. Και αυτό, κατά τον SSM, τελικά θα ανοίξει τον δρόμο για βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανθεκτικότ­ητά τους σε περιόδους ενίσχυσης των πιέσεων.

Το νέο μακροοικον­ομικό περιβάλλον, οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι, η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος απειλών στον κυβερνοχώρ­ο είναι όλα πολύ σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες.

 ?? ?? Η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των τραπεζών πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα πλέον, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται, με την ποιότητα του ενεργητικο­ύ να έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνε­ται από το περασμένο έτος, σημειώνει η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Κλαούντια Μπουχ.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των τραπεζών πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα πλέον, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται, με την ποιότητα του ενεργητικο­ύ να έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνε­ται από το περασμένο έτος, σημειώνει η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Κλαούντια Μπουχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece