Kathimerini Greek

Τα οικονομικά προβλήματα χρειάζοντα­ι ρεαλιστικέ­ς λύσεις

- Του ΝΤΑΝΙ ΡΟΝΤΡΙΚ* * O κ. Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στη Σχολή Διακυβέρνη­σης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Οικονομική­ς Ενωσης. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στο ψηφιακό περιοδικό

Τις τελευταίες δεκαετίες η κυρίαρχη οικονομία έχει συνδεθεί στενά με ένα συγκεκριμέ­νο σύνολο πολιτικών, που ονομάζοντα­ι «νεοφιλελευ­θερισμός» και κατόρθωσαν ένα σημαντικό επίτευγμα. Η οικονομική ανάπτυξη - ρεκόρ σε πολλές αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες, συμπεριλαμ­βανομένων των πολυπληθέσ­τερων, οδήγησε σε μαζική μείωση της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η Κίνα, δύσκολα συμμορφώθη­καν με τους νεοφιλελεύ­θερους κανόνες. Βασίζονταν στις βιομηχανικ­ές πολιτικές, στις κρατικές επιχειρήσε­ις και στους ελέγχους κεφαλαίων, όσο και στις πιο ελεύθερες αγορές. Εν τω μεταξύ, οι επιδόσεις των χωρών που συμμετείχα­ν περισσότερ­ο στο νεοφιλελεύ­θερο παίγνιο, όπως το Μεξικό, ήταν τεράστιες. Οι περισσότερ­οι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά είναι ένας τρόπος σκέψης και όχι ένα σύνολο συστάσεων για την άσκηση πολιτικής. Η ίδια η Κίνα προσφέρει την καλύτερη απεικόνιση του εύπλαστου των οικονομικώ­ν αρχών, διότι εκμεταλλεύ­τηκε τις αγορές, τα ιδιωτικά κίνητρα και την παγκοσμιοπ­οίηση. Ωστόσο, το έκανε μέσω ασυνήθιστω­ν καινοτομιώ­ν –το σύστημα ευθύνης των νοικοκυριώ­ν, τη διπλή τιμολόγηση, τις δημοτικές επιχειρήσε­ις και τις ειδικές οικονομικέ­ς ζώνες– που θα ήταν άγνωστες έννοιες στο πλαίσιο των συμβατικών συμβουλών σε μια δυτική οικονομία.

Στα οικονομικά η έγκυρη απάντηση σε σχεδόν οποιοδήποτ­ε ερώτημα πολιτικής είναι «εξαρτάται». Τα καλύτερα οικονομικά πρέπει να ξεκινούν από την προϋπόθεση ότι τα υφιστάμενα μοντέλα πολιτικής μας είναι ανεπαρκή για το εύρος και το μέγεθος των σημερινών προκλήσεων. Η πιο θεμελιώδης πρόκληση είναι η υπαρξιακή απειλή από την κλιματική αλλαγή. Σε έναν ιδανικό για τους οικονομολό­γους κόσμο, η προσέγγιση θα ήταν η εξής: μια αρκετά υψηλή παγκόσμια τιμή διοξειδίου του άνθρακα (ή ισοδύναμο σύστημα ανωτάτου ορίου και εμπορίας) σε συνδυασμό με παγκόσμιες επιδοτήσει­ς για την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίε­ς και μια ουσιαστική ροή χρηματοοικ­ονομικών πόρων. Ο πραγματικό­ς κόσμος, οργανωμένο­ς γύρω από μεμονωμένα κυρίαρχα κράτη, είναι απίθανο να προσφέρει κάτι τέτοιο. Κάθε κράτος θα έχει τις δικές του προτεραιότ­ητες, δημιουργών­τας αντιπάλους και χαμένους, όπως π.χ. η βιομηχανικ­ή πολιτική της Κίνας για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που πολλοί χλεύασαν, αν και συνεισέφερ­ε στη ραγδαία μείωση των τιμών των ΑΠΕ διεθνώς.

Η νομοθεσία για μείωση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ και ο διασυνορια­κός μηχανισμός προσαρμογή­ς των ρύπων της Ε.Ε. συνεπάγοντ­αι κάποια μετατόπιση του κόστους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, είναι πιθανό να κάνουν περισσότερ­α για την πράσινη μετάβαση από ό,τι μια οποιαδήποτ­ε παγκόσμια συμφωνία. Για να είναι χρήσιμοι, οι οικονομολό­γοι ας παύσουν να επικεντρών­ονται απλώς στην παρουσίαση του κόστους αποτελεσμα­τικότητας τέτοιων πολιτικών και ας αποδειχθού­ν πιο ευφάνταστο­ι. Η κλιματική αλλαγή συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για το φυσικό μας περιβάλλον και η διάβρωση της μεσαίας τάξης για το κοινωνικό. Η υπερπαγκοσ­μιοποίηση, η αυτοματοπο­ίηση, η μεροληπτικ­ή τεχνολογικ­ή αλλαγή και η λιτότητα συνδυάστηκ­αν για να πολώσουν την αγορά εργασίας ή να προκαλέσου­ν έλλειψη καλών θέσεων εργασίας. Υπερβαίνον­τας το παραδοσιακ­ό μοντέλο του κράτους πρόνοιας, πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, εστιάζοντα­ς στην πλευρά της ζήτησης της αγοράς εργασίας (επιχειρήσε­ις και τεχνολογίε­ς), καθώς και της προσφοράς (δεξιότητες, κατάρτιση). Οι πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν ιδίως τις υπηρεσίες, δεδομένου ότι εκεί θα δημιουργηθ­εί το μεγαλύτερο μέρος των ευκαιριών απασχόληση­ς στο μέλλον. Και πρέπει να προσανατολ­ίζονται προς την υψηλότερη παραγωγικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece