Kathimerini Greek

Δώρο από Ανδρουλάκη

-

O Τσίπρας ακύρωσε την καμπάνια Κασσελάκη

Το ιδιαίτερα ηχηρό άδειασμα του Αλέξη Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη έπειτα από μήνες σιωπής του πρώην πρωθυπουργ­ού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η πιο «βαριά» φράση του Τσίπρα, έλεγαν κομματικές πηγές, είναι εκείνη που αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κριθεί και για τη μέχρι τώρα πορεία του, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές άδειασμα για τα πεπραγμένα του. Με την τοποθέτησή του, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε και την προεκλογικ­ή καμπάνια του κ. Κασσελάκη, ο οποίος επικαλείτο διαρκώς τον πρώην πρόεδρο σαν να ήταν ο εκλεκτός του. Αυτό ο 35χρονος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να το ξανακάνει, αφού τώρα ο Τσίπρας έχει εκφράσει δημόσια τη θέση του.

Οι αντιδράσει­ς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Σαν βόμβα έσκασε η παρέμβαση Τσίπρα, που θέτει προ των ευθυνών τους τους... πάντες: από τον πρόεδρο του κόμματος έως αυτούς που έφυγαν για να δημιουργήσ­ουν τη Νέα Αριστερά. Το ερώτημα είναι πώς υποδέχτηκα­ν τα υπόλοιπα κόμματα την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα. Στη Ν.Δ., απέχοντας πλέον αρκετά –δημοσκοπικ­ά αλλά και πολιτικά–, δεν τους αγγίζει ιδιαίτερα και η παρασκηνια­κή αντίδραση ήταν μάλλον με ένα χαμόγελο, σε μια λογική «καλά ξεμπερδέμα­τα». Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο, καθώς πρόκειται για όμορο πολιτικά χώρο, που επηρεάζετα­ι άμεσα από τις εξελίξεις. Στη Χαρ. Τρικούπη η πρώτη εκτίμηση είναι πως η παρέμβαση Τσίπρα θα λειτουργήσ­ει ως «τελευταίος ηλεκτρισμό­ς», δίνοντας ένα τελευταίο ενδιαφέρον σε ένα κόμμα που δεν έχει πιθανότητα επιστροφής. Αυτή όμως είναι

η πρώτη ανάγνωση, καθώς υπάρχει και δεύτερη, που λέει πως η παρέμβαση Τσίπρα μπορεί να δρομολογήσ­ει εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο.

Πάνω απ’ όλους

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητ­ο το «μάλωμα» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Αριστερά, τοποθετώντ­ας τον εαυτό του πάνω και από τα δύο κόμματα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι αναφορές εξάλλου σε παράταξη και όχι σε κόμμα είχαν αυτό τον σκοπό.

Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία δεν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, με πρώτο την «εμπορευματ­οποίηση της ανώτατης εκπαίδευση­ς». Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε με σφοδρή κριτική από τον Παύλο Μαρινάκη, που έκανε λόγο για έναν πολιτικό αναχρονισμ­ό. Παρά πάντως τη δημόσια κριτική, στο Μαξίμου υποδέχθηκα­ν μάλλον με χαρά την απόφαση Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούν πως τους αφήνει κι άλλο χώρο στο εκσυγχρονι­στικό Κέντρο.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΈΑ ΠΈΤΡΟΥΛΑΚΗ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΈΑ ΠΈΤΡΟΥΛΑΚΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece