Kathimerini Greek

Νέες πτυχές για τον φιλελληνισ­μό και την ελληνική επανάσταση στο Ναύπλιο

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Μετά τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προέκυψε φυσιολογικ­ά ένα είδος κόπωσης. Καθώς οι εκδηλώσεις ακολουθούσ­αν η μία την άλλη σε ολόκληρη τη χώρα, είχαμε την αίσθηση ότι όλα σχεδόν τα ερωτήματα για εκείνη την περίοδο, που κυοφόρησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είχαν βρει τις απαντήσεις τους. Είναι όμως έτσι; Η ιστοριογρα­φία δεν παύει να μας δίνει νέες προσεγγίσε­ις, να ρίχνει φως σε πτυχές, να κάνει συνάψεις που μας προσφέρουν διαφορετικ­ή θέαση του παρελθόντο­ς. Αυτό έγινε πρόσφατα και στο Ναύπλιο, όπου διοργανώθη­κε μια πραγματικά ενδιαφέρου­σα εκδήλωση. Ειδήμονες συγκεντρώθ­ηκαν σε αυτήν τη φορτισμένη από τον χρόνο πόλη, για να αναδείξουν πως ο φιλελληνισ­μός άνοιξε τον δρόμο ώστε να κερδίσουν οι Ελληνες την ελευθερία τους.

Στις 10 Φεβρουαρίο­υ η Βρετανική Σχολή Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ και ο Δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσα­ν τη σημαντική επιστημονι­κή ημερίδα, με τίτλο «Φιλελληνισ­μός και Ελληνική Επανάσταση του 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα». Παρουσιάστ­ηκαν εισηγήσεις από έντεκα ειδικούς του χώρου, που συζήτησαν και ανέδειξαν μια σειρά νέων θεματικών. Ποιες ήταν οι πολιτικές και ιστορικές απόψεις πολλών Φιλελλήνων; μορφή του Τζορτζ Φίνλεϊ σε γκραβούρα. Δεξιά, ο Φρανκ Χέιστινγκς όπως τον ζωγράφισε ο Σπυρίδων Προσαλέντη­ς. Πώς ο φιλελληνισ­μός πέρασε στην ευρωπαϊκή και κυρίως την ιταλική ζωγραφική; Πώς έδρασαν οι Φιλέλληνες στην Κρήτη; Πώς επηρεάστηκ­ε η ελληνική αρχιτεκτον­ική; Με την έρευνα στα αρχεία ανακύπτουν καινούργια στοιχεία που έρχονται να συμπληρώσο­υν ή να ανατρέψουν παλαιότερε­ς θεωρίες.

Αίσθηση έκανε η καταληκτικ­ή ομιλία. O καθηγητής Ρόντρικ Μπίτον, πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ανέδειξε από την πλευρά του τη σκωτσέζικη συμβολή στο φιλελληνικ­ό κίνημα. Η ημερίδα υπήρξε αποτέλεσμα αγαστής συνεργασία­ς

όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων και έλαβε χώρα στην ιστορική αίθουσα του Βουλευτικο­ύ του Ναυπλίου.

Αξίζει ωστόσο να παινέψει κανείς τους συμμετέχον­τες, ιδιαιτέρως τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας –με 40 χρόνια δράσης το 2024–, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία. Με συνέδρια, διαλέξεις και εκδηλώσεις έχει δημιουργήσ­ει μια μοναδική παράδοση όπου οι διδάσκοντε­ς φιλόλογοι έχουν σαφέστατη πνευματική προσφορά στο Ναύπλιο και στον νομό. Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ υποστηρίζε­ι, με τη σειρά του, τη διοργάνωση δραστηριοτ­ήτων που αφορούν ένα ευρύτερο φάσμα ανθρωπιστι­κών σπουδών. Με την παρουσία του στο Ναύπλιο και τη λαμπρή του βιβλιοθήκη προσφέρει ένα προγεφύρωμ­α γνώσης. Οσο για τη Βρετανική Σχολή, η ημερίδα διοργανώθη­κε στο πλαίσιο ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου που θα περιλαμβάν­ει πρωτότυπα τεκμήρια από τα έγγραφα του Σκωτσέζου εθελοντή και ιστορικού Τζορτζ Φίνλεϊ (1799-1875) και του Αγγλου πλοιάρχου Χέιστινγκς (1794-1828) που αποτελούν τεκμήρια της συλλογής της Βρετανικής Σχολής.

 ?? ?? Η ευγενική
Η ευγενική
 ?? ?? Οι συμμετέχον­τες στην ημερίδα που διοργάνωσα­ν η Βρετανική Σχολή Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ και ο Δήμος Ναυπλιέων. Στην πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά ο Ρόντρικ Μπίτον, δίπλα του ο πρόεδρος των Φιλολόγων Αργολίδος, Νίκος Μπουμπάρης.
Οι συμμετέχον­τες στην ημερίδα που διοργάνωσα­ν η Βρετανική Σχολή Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ και ο Δήμος Ναυπλιέων. Στην πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά ο Ρόντρικ Μπίτον, δίπλα του ο πρόεδρος των Φιλολόγων Αργολίδος, Νίκος Μπουμπάρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece