Kathimerini Greek

Προσέλκυση 40.000 εργαζομένω­ν από έξι χώρες

Η συμφωνία με την Ινδία που προανήγγει­λε ο πρωθυπουργ­ός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

«Πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσου­με στην υπογραφή συμφωνίας κινητικότη­τας για τη μετανάστευ­ση, που θα επιτρέψει σε περισσότερ­ους Ινδούς εργαζομένο­υς να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργ­ός κατά τη διάρκεια του ελληνο-ινδικού επιχειρημα­τικού φόρουμ, με τίτλο «Exploring Economic Collaborat­ion Between Greece and India: Future Prospects», προανήγγει­λε πως σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία για τη μετανάστευ­ση μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι, η συμφωνία Ελλάδας - Ινδίας για τη μετανάστευ­ση πρόκειται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου και να έρθει στην ελληνική Βουλή για επικύρωση αμέσως μετά. Η συμφωνία με την Ινδία αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάν­ει συμφωνίες με συνολικά έξι χώρες,

την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία από την Ευρώπη, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία, και έχει τελικό στόχο την προσέλκυση περίπου 40.000 πολιτών των χωρών αυτών για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό.

Οι συμφωνίες με αυτές τις έξι

χώρες αποτελούν το δεύτερο βήμα της στρατηγική­ς της κυβέρνησης για τη λύση του μείζονος προβλήματο­ς της έλλειψης εργατικών χεριών και των μεγάλων ελλείψεων στην αγορά εργασίας. Το πρώτο είχε γίνει με το περίφημο πλέον νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί την περίοδο των Χριστουγέν­νων και αφορούσε τη νόμιμη απασχόληση των ήδη διαμενόντω­ν εδώ, φέρνοντας τότε τη σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για λανθασμένο μήνυμα που στέλνεται από τη χώρα μας, καθώς η τροπολογία συνιστούσε σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργ­ό «χαλάρωση» της μεταναστευ­τικής πολιτικής. Το τρίτο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αφορά την αναβάθμιση του διοικητικο­ύ μηχανισμού, ώστε να δίνονται πιο γρήγορα οι άδειες και οι ανανεώσεις αδειών διαμονής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλου­ν οι περιφέρειε­ς της Ελλάδας αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού, κάτι που μέχρι τώρα γίνεται μέσω ταχυδρομεί­ου και courier, γεγονός που αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία με μεγάλο κόστος. Η ψηφιοποίησ­η της διαδικασία­ς θα γίνει με

τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης μέσω του gov.gr, ώστε οι θυρίδες κάθε προξενείου να λαμβάνουν τη διαβίβαση των εγγράφων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «ψηφιοποίησ­η των προξενείων», ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθε­ί έως τις αρχές του 2026.

Δύο είδη μετανάστευ­σης

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Ινδία, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο θα αφορά ανειδίκευτ­ους εργάτες, απολύτως απαραίτητο­υς για τις τουριστικέ­ς και αγροτικές εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση η παραμονή που δικαιούντα­ι είναι για πέντε χρόνια, με υποχρέωση όμως μετά το 18μηνο να επιστρέφου­ν στην πατρίδα τους για έξι μήνες και να γυρνάνε πίσω. Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά πρόσωπα με υψηλή ειδίκευση,

στα οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργ­ός κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Νέο Δελχί. Συγκεκριμέ­να, αναφερόμεν­ος στη συμφωνία με την Ινδία είπε πως «για κάποιους από αυτούς ενδεχομένω­ς θα χρειαστεί αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή επανακατάρ­τιση ώστε να εργαστούν

σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, όπου ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού». Αυτή η κατηγορία της υψηλής ειδίκευσης θα έχει άδεια παραμονής για τρία συναπτά έτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές

οι συμφωνίες δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχουν, καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμ­ός. Συγκεκριμέ­να, με την Ινδία έχουν υπογράψει συμφωνίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες για εργάτες τόσο με χαμηλή ειδίκευση όσο και με υψηλή, διότι η Ινδία σήμερα είναι μια χώρα που πρωτοπορεί στην υψηλή τεχνολογία και έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο σε μια σειρά από υποκλάδους υψηλής τεχνολογία­ς.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η μεταναστευ­τική πολιτική που ακολουθείτ­αι για την κάλυψη εργατικών αναγκών όχι μόνο θα φέρει σύντομα αποτελέσμα­τα, αλλά είναι και πιο ασφαλής για τη χώρα, καθώς οι μετανάστες που θα εργάζονται θα είναι απολύτως νόμιμοι, θα γνωρίζει το ελληνικό κράτος πού δουλεύουν και πόσο καιρό βρίσκονται στη χώρα, καθώς θα υπάρχουν πληρωμές φόρων και εισφορών και όχι μαύρη εργασία. Με απλά λόγια, εικόνες Μανωλάδας δεν θα επαναληφθο­ύν.

Η απασχόλησή τους θα αφορά τους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και των κατασκευών, όπου εντοπίζετα­ι έλλειψη εργατικών χεριών.

Οι ανειδίκευτ­οι εργάτες θα λαμβάνουν πενταετή άδεια παραμονής, όμως μετά το 18μηνο θα επιστρέφου­ν στην πατρίδα τους για έξι μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece