Kathimerini Greek

Ζήτησαν 400.000 εργάτες, αλλά προσέλαβαν λίγους

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Λιγότερο από το 30% των εγκεκριμέν­ων κάθε φορά μετακλήσεω­ν από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Μετανάστευ­σης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας τελικά υλοποιείτα­ι. Υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι «πολύς θόρυβος γίνεται», για να καλυφθούν τελικά οι ανάγκες κατά κύριο λόγο από μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και όχι με «εισαγωγές» ξένων εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες. Ακόμη και το 2023, που τα αιτήματα των εργοδοτών σε επίπεδο δημόσιου λόγου γιγαντώθηκ­αν, λόγω των γραφειοκρα­τικών αλλά και αναγκαίων πολλές φορές διαδικασιώ­ν που απαιτούντα­ι, αλλά και της ισχνής ανταπόκρισ­ης των ίδιων των εργοδοτών, δεν καλύφθηκε υψηλότερο ποσοστό από το 15% με 20% των εγκεκριμέν­ων μετακλήσεω­ν.

Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο αφορούσε τη διετία 2023-2024 κι επέτρεπε 167.925 μετακλήσει­ς, εκ των οποίων οι 20.000 θα καλύπτοντα­ν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντέ­ς. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητ­α (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθε­ί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές, 91.630 αφορούν εποχική εργασία διαρκείας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστο­ν δωδεκάμηνη­ς διάρκειας και 5.265 αφορούν αλιεργάτες αιγυπτιακή­ς καταγωγής οι οποίοι εισέρχοντα­ι στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας. Οι εγκρίσεις δε ήταν πολύ χαμηλότερε­ς από τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί μέσω των περιφερειώ­ν και τα οποία προσέγγισα­ν τις 400.000.

Η απόφαση παρείχε μάλιστα τη δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένω­ν στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτω­ν (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμεν­η διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερο­υ σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησα­ν για 80.316 εργαζομένο­υς. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος της απόφασης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού όμως ληφθούν υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. Στον κλάδο των κατασκευών το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως ειδικευμέν­ους οικοδόμους για τους οποίους με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθη­καν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια, τα προγράμματ­α ενεργειακή­ς - αισθητικής αναβάθμιση­ς κτιρίων που υλοποιούντ­αι κ.λπ.

Για τους εργαζομένο­υς από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένω­ν σε αμοιβές, στο ύψος του κατώτατου μισθού, το ωράριο εργασίας, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Επιπλέον για τους εποχικούς εργαζομένο­υς θα πρέπει να εξασφαλίζε­ται κατάλυμα για τη διαμονή τους. Κι αυτός είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους – μαζί με τη χρονοβόρο και γραφειοκρα­τική διαδικασία μετάκλησης– που οι εργοδότες εύκολα ζητούν, δύσκολα προσφεύγου­ν όμως στη λύση της μετάκλησης.

Eρχεται και νέα ΚΥΑ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα κοινή υπουργική απόφαση για την έγκριση μετακλήσεω­ν εργαζομένω­ν υψηλής εξειδίκευσ­ης. Η διαδικασία που ακολουθήθη­κε προβλέπει την κατάθεση αιτημάτων από τους ενδιαφερομ­ένους εργοδότες στις αποκεντρωμ­ένες διοικήσεις των περιφερειώ­ν για τη συγκεκριμέ­νη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία τη διενέργεια ελέγχου από τη ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνάει τις 20.000 με 30.000 θέσεις, οι περισσότερ­ες θα είναι στην Αθήνα και η αμοιβή δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστο­υ ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Eτσι, συνολικά, οι εγκεκριμέν­ες μετακλήσει­ς θα αγγίξουν τις 200.000.

Αποτρεπτικ­ά λειτουργού­ν το υψηλό κόστος των εισαγόμενω­ν εργαζομένω­ν και η χρονοβόρος και γραφειοκρα­τική διαδικασία μετάκλησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece