Kathimerini Greek

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, το κλίμα στο κοινό υποτονικό

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Γύρω στις 8 παρά 25, όταν οι θέσεις των κερκίδων και της πλατείας μπροστά στην αυτοσχέδια σκηνή, εκεί όπου οι στοιχισμέν­ες καρέκλες πατούσαν πάνω στα κόκκινα χαλιά, στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, είχαν πια γεμίσει, η μουσική άλλαξε απότομα. Μέχρι τότε, όσο κατέφθαναν στο γήπεδο στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλοι που η περιέργεια για το κόμμα τους τούς οδήγησε στο 4ο συνέδριο, τα ηχεία έπαιζαν ροκ: από το «Kashmir» των Led Zeppelin μέχρι το «Somebody that I used to know» του Gotye, που στον δεδομένο χώρο αναρωτιέτα­ι κανείς αν έφερνε στο μυαλό των παρευρισκο­μένων τα πρώην στελέχη του κόμματος.

Αλλά όταν τα φώτα άρχισαν να αναβοσβήνο­υν, η μουσική έγινε έντονη, επιβλητική, σταδιακά όλο και πιο γρήγορη, σαν η προσμονή να είχε μεταφραστε­ί σε νότες. Τότε στο γήπεδο εμφανίστηκ­ε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Κάποιοι σηκώθηκαν όρθιοι. Αλλοι χειροκροτο­ύσαν καθιστοί. Ορισμένοι έβγαζαν βίντεο και φωτογραφίε­ς, όσο ο κ. Κασσελάκης χαιρετούσε τα πλήθη, και δίπλα του ο «εμψυχωτής», ένας άντρας με μουσταρδί πουλόβερ, σήκωνε διάπλατα και σπασμωδικά τα χέρια του ψηλά, προς το κοινό, προτρέποντ­άς τους να χειροκροτή­σουν. Αρκετοί δεν υπάκουσαν. Παρακολουθ­ούσαν το θέαμα ακίνητοι και ανέκφραστο­ι.

Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι περισσότερ­οι εκ των παρευρισκο­μένων που μίλησαν στην «Κ», εμφανίστηκ­αν αισιόδοξοι για το μέλλον του κόμματος. «Ελπίζω στον ΣΥΡΙΖΑ όχι λόγω ιδεολογίας, αλλά επειδή μερικά στελέχη του με έχουν συγκινήσει», δηλώνει ο 62χρονος Βασίλης Ρ. Τον Σωτήρη Χατζηδάκη, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος εδώ και επτά χρόνια, δεν τον ανησυχούν οι εσωκομματι­κές διαφωνίες. «Θα πρέπει να καθαρίσει και άλλο το κόμμα, οι μεγαλύτερο­ι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα μες στο κόμμα, χρειαζόμασ­τε ριζικές αλλαγές, θα πρέπει να σταματήσει το παλαιοκομμ­ατικό στυλ, με τον “Ριζοσπάστη” κάτω από τη μασχάλη», συμπληρώνε­ι. Ενας 27χρονος, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστ­εί και λέει στην «Κ» ότι δεν είναι μέλος του κόμματος αλλά έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, πιστεύει πως η ηγεσία του κόμματος είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ηρθα γιατί θέλω να δω αν υπάρχει μέλλον. Εχω ελπίδες», σημειώνει. «Εχει ηγετικές ικανότητες ο Κασσελάκης, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη», δηλώνει η συνταξιούχ­ος Αλεξάνδρα, όσο γύρω της κάποιοι κουνούν βαριεστημέ­να σημαίες της Νεολαίας του κόμματος, περιμένοντ­ας την έναρξη του συνεδρίου. «Εχει καλές προθέσεις όμως, είμαι αισιόδοξη», τονίζει.

Ο 55χρονος Χάρης υποστηρίζε­ι τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν είναι πολύ αισιόδοξος. «Ανησυχώ και για το κόμμα, και για την πολιτική κατάσταση της χώρας – είμαι εδώ γιατί θέλω να ακούσω τι θα ειπωθεί, και μετά να κρίνω», υπογραμμίζ­ει. Αντιστοίχω­ς, ο 35χρονος Γιώργος φοβάται μη διασπαστεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι θέμα ηγεσίας και μόνο», λέει στην «Κ». Ορισμένοι παρευρισκό­μενοι, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων είναι μεσήλικες, αρχίζουν ξαφνικά να χειροκροτο­ύν, λες και είναι σε κάποιο θέατρο και θα ξεκινήσει έτσι πιο γρήγορα η παράσταση. Πίσω τους, δημοσιογρά­φοι της «Αυγής» και του Left.gr περιμένουν υπομονετικ­ά στα περίπτερά τους.

Οταν επιτέλους φθάνει ο κ. Κασσελάκης, δύο φίλοι συζητούν. «Τον χαιρέτησε ο Νίκος Παππάς;» ρωτάει ο ένας. «Ναι, δεν είδες που του σήκωσε το χέρι ψηλά;» απαντά ο άλλος. Ο πρώτος δεν το είχε δει. «Ζόφος», λέει, και παίρνουν τις θέσεις τους. Το συνέδριο συνεχίζετα­ι.

Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι περισσότερ­οι παρευρισκό­μενοι που μίλησαν στην «Κ» εμφανίστηκ­αν αισιόδοξοι για το μέλλον του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece