Kathimerini Greek

Προσπάθεια να διατηρηθού­ν χαμηλά οι τόνοι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η 11η Μαρτίου, ημέρα επανάληψης του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, υπό τον συντονισμό των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ, είναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία στην οποία θα εξεταστούν τα πιο δύσκολα θέματα της ελληνοτουρ­κικής ατζέντας, δίχως, πάντως, να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόβλεψη περί ουσιαστική­ς προόδου. Και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να διαταραχθο­ύν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, γι' αυτό και επιλέγουν –όπως για παράδειγμα με την πρόσφατη ανταλλαγή οδηγιών προς ναυτιλλομέ­νους σε θάλασσα και αέρα (NAVTEX και NOTAM) με αφορμή κάποιες στρατιωτικ­ές ασκήσεις– να κρατούν τους τόνους χαμηλά.

Από την Αθήνα καθίσταται σαφές ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα και επιστολές διαμαρτυρί­ας, όπου απορρίπτετ­αι το σύνολο των τουρκικών ισχυρισμών και προβάλλετα­ι η νομική ορθότητα των ελληνικών θέσεων. Αναλόγως, όπως αναφέρουν τουρκικές διπλωματικ­ές πηγές, οι NAVTEX και οι NOTAM δεν αποτελούν νέο στοιχείο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, απηχώντας πάγιες τουρκικές θέσεις, ότι «όταν η ελληνική πλευρά διεξάγει αεροπορικέ­ς ή ναυτικές στρατιωτικ­ές ασκήσεις, που περιλαμβάν­ουν νησιά τα οποία έχουν αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς, η Τουρκία αυτομάτως απαντάει προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί την από πολύ καιρό εκφρασμένη θέση της. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο».

Η επανάληψη αυτή των θέσεων από Αθήνα και Αγκυρα

υποδηλώνει σε σημαντικό βαθμό και τη γενικότερη τοποθέτηση των δύο πλευρών, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, επιθυμούν να επιμηκυνθε­ί κατά το δυνατόν η ηρεμία στο πεδίο. Είναι ενδεικτική η ταχύτητα με την οποία έληξε προτού οδηγηθεί σε κλιμάκωση το περιστατικ­ό του περασμένου Σαββάτου στα Ιμια.

Φαίνεται, πάντως, ότι και οι αρμόδιες υπηρεσίες συντονισμο­ύ της δραστηριότ­ητας στις περιοχές ευθύνης για την έκδοση NAVTEX ακολουθούν

Τα πιο δύσκολα θέματα της ελληνοτουρ­κικής ατζέντας θα συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

τακτική ίσων αποστάσεων.

Η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία, έπειτα από οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών, είχε διαμαρτυρη­θεί προς τον συντονιστή της NAVAREA III (Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα) με έδρα την Ισπανία. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν ανορθολογι­κή χρήση του συστήματος NAVTEX για την εξυπηρέτησ­η πολιτικών σκοπών. Την Τετάρτη έφτασε στην Αθήνα η απάντηση του αρμόδιου του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ NAVTEX Coordinati­on Panel), η οποία περιγράφετ­αι μάλλον ως γενικόλογη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, ο αρμόδιος δεν εισέρχεται στην ουσία του ζητήματος, περιγράφει το θέμα ως κατά κύριο λόγο διμερές και ζητάει από την Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία προτάσεις προκειμένο­υ όλες οι υπεύθυνες αρχές έκδοσης NAVTEX να μπορούν να συνεργαστο­ύν καλύτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece